En Sıcak Konular

Çıkış formülü

22 Ağustos 2007 09:51 tsi
Çıkış formülü 
Irak’tan çekilme tartışmaları Türkiye’ye odaklandı. Demokrat başkan adaylarından sonra komutanlar da askerlerin geri dönüşünde Türkiye’nin geçiş için önemli güzergahlardan biri olduğunu düşünüyor.

Demokratlarla başlayan ve Cumhuriyetçi asi senatörlerle devam eden Irak’tan çekilme tartışmalarına ABD Ordusu da katıldı. Ordu yetkilileri Irak stratejesini kesinleştirmek üzere. Bu çerçevede ABD’nin muharip gücünün azaltılıp, talim gücünün artırılması öngörülüyor. Çekilmesi noktasında ise alternatif ülkelerden biri Türkiye. Şu anda bölgede 162.000 askeri bulunan ABD’de, Bush’un yeni stratejisi çerçevesinde Irak’a gönderilen 30.000 askerin 2008 yaz sonunda geri çekilmesi planlanıyor. Ordu’nun asıl çekilme güzergahı olarak da Kuveyt’i düşündüğü ancak hem güvenlik açısından hem de lojistik kolaylık açısından Türkiye ve Ürdün’ün de alternatif güzergahlar olarak belirlendiği bildirilyor.

‘TÜRKLER İZİN VERMEZ’

TÜRKİYE’NİN çekilmedeki rolü önceki gün Demokrat aday adayları tarafından tartışılmıştı. Adaylardan Bill Richardson Türkiye, Ürdün ve Mısır’dan oluşacak bir Müslüman barış gücü oluşturulmasını teklif ederek, ABD ordusunun Kuveyt ve Türkiye üzerinden çekilebileceğini savundu ve ‘Bunu, Türklerle görüşerek yapabiliriz’ dedi. Buna karşı çıkan Hillary Clinton ise ‘Türkler, Irak’a girerken de izin vermemişlerdi, çıkarken de topraklarını kullanmaya izin vermezler’ diye konuştu.

Takvim netleşiyor

ÇEKİLME stratejisinde temel referans haline gelen Irak’taki ABD birliklerinin komutanı General David Petraeus’un Eylül ortasında Kongre’ye vereceği brifingin tarihi de 11- 12 Eylül olarak kesinleşti. Geçtiğimiz haftalarda brifingin kapalı olması ve sınırlı sayıda Kongre üyesini kapsaması talebinde bulunan Beyaz Saray’ın isteği Demokratlar tarafından reddedilmişti. Petraeus’un Irak konusundaki brigfingi 11-12 Eylül tarihlerinde ve halka açık olarak yapılacak. Daha önce 15’i olarak düşülen tarih o tarihlerin Musevi Bayramı Roş Haşana’ya denk gelmesi sebebiyle erkene alındı. Petraeus’u takiben Senato ise 18 Eylül’de görüşmelere başlayacak.

star gazetesi



Bu haber 217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs