En Sıcak Konular

Türklük tanımı değişiyor!

22 Ağustos 2007 09:02 tsi
Türklük tanımı değişiyor! Anayasa'da yer alan "Türk Vatandaşlığı" kavramı yeniden tanımlanıyor. Yakında Meclis gündemine gelecek olan "Sivil Anayasa" taslağında vatandaşlık, yeni bir tanımla veriliyor:

Anayasa'nın 66. maddesinde yer alan "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ibaresi değiştiriliyor. Yeni vatandaşlık tanımında Atatürk döneminde çıkarılan 1924 Anayasası esas alındı. "Türk Vatandaşlığı" yeni anayasada şu şekilde yer alacak: "Devlete vatandaşlık bağı olan herkese dinî ve etnik kökeni gibi ayrımlar gözetilmeksizin Türk denir."

Hükümetin birinci önceliği olan "Sivil Anayasa" çalışmaları iki hafta sonra resmen başlayacak. Prof. Dr. Ergun Özbudun ve 5 arkadaşının hazırlayarak Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunduğu anayasa taslağını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat'ın başkanlığında 10 hukukçu milletvekilinden oluşacak komisyon tekrar ele alacak. AK Parti'nin çalışması sona erince anayasa taslağı muhalefet partileri CHP, MHP, DTP ve DSP ile sivil toplum örgütlerine sunulacak. AK Parti, yeni anayasanın Meclis'te yeterli çoğunluğu sağlasa bile referandumla kabul edilmesini istiyor. Başbakan Erdoğan'ın masasında olan "Sivil Anayasa"nın mevcut 1982 Anayasası'na göre daha kısa ve öz olduğu öğrenildi. Taslakta, anayasa 139 madde olarak yazıldı. Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılması, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, YAŞ kararlarının idari yargıya açılması gibi önemli düzenlemeler yer alıyor.

Edinilen bilgilere göre, "Sivil Anayasa"da egemenliğin tanımı ve kullanımına ilişkin çarpıcı bir değişikliğe gidiliyor. Egemenliğin, yasama, yürütme ve yargı organları dışında kullanılamayacağına ilişkin güçlü ifadelere yer veriliyor. Bunun için Anayasa'nın, "Türk milleti, egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır." ibaresini içeren 6. maddesi, "Türk milleti, egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre, yasama, yürütme ve yargı organları eliyle kullanır." şeklinde değiştiriliyor. "Yetkili organ" ibaresinin çıkarılması ile yasama yetkisinin TBMM, yürütme yetkisinin cumhurbaşkanı ve hükümet, yargı yetkisinin de mahkemelerde olduğu vurgusu yapılıyor. Düzenleme ile zaman zaman tartışmalara yol açan YÖK ve benzeri kurumların egemenlik kullanımının da önüne geçiliyor.

Yargının 'tarafsızlığı' anayasaya giriyor

Sivil anayasa taslağında yargı bağımsızlığına ilişkin önemli düzenlemeler öngörülüyor. Mevcut Anayasa'da yargının sadece bağımsızlığı düzenlenirken, yeni anayasada yargının bağımsızlığının yanı sıra 'tarafsızlığı' da hüküm altına alınıyor. Anayasa'nın 138. maddesinin başlığı "Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı" olarak değiştiriliyor. Madde metninde ise şu ibareler yer alıyor: "Hâkimler, görevlerinde bağımsız ve tarafsızdırlar. Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler." Çeteler, yargı ve ordu dahil tüm kurumlara sızmış Başbakan Tayyip Erdoğan, çetelerin Meclis, ordu ve yargı dahil devletin tüm kurumlarına sızdığını söyledi. Söz konusu oluşumların "nerelerde neler yaptıklarının ortaya çıkarıldığını ve yargı sürecinin başlatıldığını" belirten Erdoğan, "Eğer biz yere sağlam basarsak, bu çetelerden, mafyalardan ülkemizi temizleriz. Terör belasından da ülkemizi kurtardığımız anda, Türkiye'nin sıçrama olayı çok daha farklı gelişecektir. Türkiye, şu anda bir huzur ülkesi olmaya doğru yürüyor. Pistin ucuna gelmiş durumdayız." dedi. Erdoğan, önceki akşam Kanal D'de yayınlanan "Arena Özel" programında gazeteci Uğur Dündar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yeni dönemdeki icraatların ipuçlarını veren Başbakan, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılması konusundaki görüşlerini koruduğunu bildirdi. 'Hükümet, cumhurbaşkanını halka seçtirme fikrinden çark etti' iddialarını yalanlayan Erdoğan, 21 Ekim'deki referandumla bunun ilk adımını atacaklarını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı konusunda 5+5 formülünü savunduklarını hatırlatan Erdoğan, "Yeni anayasa içinde cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama da var. Ve orada ciddi manada cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanıyor. Biz istiyoruz ki, halka gidelim. Bu yapıldığı anda bu iş bitirilmiş olsun." diye konuştu. 'Ilımlı İslam' yakıştırması dinimize hakaret Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin ılımlı İslam devleti" olacağı yönündeki yorumlara da tepki gösterdi. 'Ilımlı İslam' yakıştırmasını çirkin bulan Erdoğan, bu ifadenin dine saygısızlık olduğunu söyledi. Erdoğan, bu konuda şu görüşü dile getirdi: "İslam'ın ılımlısı falan olmaz, İslam İslam'dır o kadar. Yani birileri bize gömlek biçmeye çalışıyor, hayır... Hiçbir yeri kendimize model almamıza gerek yok. Sağı solu taklit etmemize gerek yok. Tam aksine kendimiz eserimizi ortaya koyarız. Başkaları gelsin bizi taklit etsin."
 
Zaman



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,199 µs