En Sıcak Konular

Aliyev-Ahmedinejad buluşmasından notlar

21 Ağustos 2007 22:07 tsi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesiyle İran arasında dünya pazarlarına birlikte çıkmak amacıyla çeşitli projelerin bulunduğunu belirterek, ''Azerbaycan ve İran komşu ülkeler olarak birbirini desteklemeli'' dedi.


      
      Aliyev, resmi ziyaret amacıyla Bakü'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İran ile komşu ülkeler olarak hayata geçirilen ortak projelerin bölgesel güvenliğe de katkı sağlayacağını söyledi.
      İran'ın, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde Azerbaycan’ın haklı konumunu desteklediğini belirten Aliyev, bu konunun, Ahmedinejad ile birlikte imzaladıkları ortak bildiride de yer aldığını kaydetti.
      Görüşmelerinde ortak projeler, bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi gibi konuları ele aldıklarını anlatan Aliyev, iki ülkenin birçok konudaki tutumlarının aynı olduğunu vurguladı.
      Avrupa'ya doğalgaz ulaştırılmasını amaçlayan Nabuccu projesine de değinen Aliyev, Azerbaycan'ın yanı sıra İran'ın da bu projeye katılabileceğini, söz konusu hat kapasitesinin yıllık 20 milyon metreküpü aştığını kaydetti.
      İran aracılığıyla Nahcivan'a doğalgaz gönderilmesi süreci ikinci aşamasının başladığını söyleyen Aliyev, bunun da iki komşu ülkenin birbirlerini desteklemesinin önemini gösterdiğini dile getirdi.
      Ülkesiyle İran arasındaki ticaret hacminin bu yıl içinde geçen yıla göre yüzde 60-70 oranında arttığını, ancak bunun ülkelerinin kapasitesini göstermediğini ifade eden İlham Aliyev, ticaret hacmini daha da arttırmaya iki tarafın kararlı olduğunu da kaydetti.
     
     AHMEDİNEJAD
      Komşu ülkeler olarak gelişmelerinin önemine işaret eden Ahmedinejad da ''Azerbaycan'ın gelişmesi İran'ın gelişmesi, İran'ın gelişmesi Azerbaycan'ın gelişmesi demektir. İran, Azerbaycan'ın gelişmesinden ve güvenliğinin sağlanmasından yanadır'' dedi.
      Her iki ülkenin ortak tarih ve kültüre sahip olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ''Azerbaycan ve İran'ın işbirliğinde hiçbir kısıtlama söz konusu olamaz. İkili işbirliğimizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz ve bunun için de potansiyelimiz var'' diye konuştu.
      Bölgesel sorunlarla ilgili düşüncelerini de aktaran Ahmedinejad, tüm sorunların yasal zeminde, adaletli ve müzakereler yoluyla çözümünden yana olduklarını vurguladı.
      Sorun çıkaranlar ve sorunları güç kullanarak çözme taraftarı olanların bulunduğunu söyleyen Ahmedinejad, ülkesinin ise aksine barış, istikrar ve tüm halkların eşit haklara sahip olmasından yana olduğunu ifade ederek, ''İran olarak tüm dünyada güç kullanmanın karşısındayız. İnsanlar, tüm sorunları hukuki yollarla halletmeli'' şeklinde konuştu.
      Aliyev ve Ahmedinejad, basın toplantısı sırasında ikili ve heyetlerarası görüşme sonuçlarının da yer aldığı ortak bildiriyi imzaladı.
      Ahmedinejad'ın ziyareti kapsamında ayrıca İran üzerinden Bakü-Nahcivan-Bakü otobüs güzergahının açılması, Culfa bölgesinde iki ülke arasında karayolu köprüsü kurulması, Ordubad-Merezed hidroelektrik santrali oluşturulması, Şahtahtı-Poldeşt sınır kapısının uluslararası statüye kavuşturulması ile ilgili anlaşma ve protokoller imzalandı.
      Ahmedinejad'ın Bakü'deki temasları kapsamında yarın bölge ziyaretlerinde bulunması bekleniyor.

Milliyet



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs