En Sıcak Konular

Belçika bölünmeyi tartışıyor

21 Ağustos 2007 20:58 tsi
Belçika bölünmeyi tartışıyor Federe yapılı Belçika’da basın ve siyasi çevreler, ülkenin bölünmesine ilişkin tartışmaları artan bir şekilde gündeme taşıyor.

Hükümet kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti CDV üyesi Yves Leterme, Valon partileriyle koalisyon arayışlarında başarılı olamıyor. Müzakereleri askıya alan ve bizzat devreye giren Belçika Kralı II. Albert’in temasları da somut sonuçlar getirmiyor.

Hristiyan demokratlar ile liberaller arasında, sosyalistleri muhalefete iterek oluşturulmak istenen koalisyon pazarlıkları, Flaman-Valon çekişmesini ve etnik gruplar arasında büyük görüş ayrılıklarını gözler önüne seriyor.

Flamanlar, derin kurumsal reformlarla bölgesel yönetimlerin yetkilerini artırmayı, bölünme adımlarını hızlandırmayı hedefliyor.

Başbakan adayı Leterme, siyasi yaklaşımına ve bazı gaflarına Valonya’dan ve Brüksel’den gelen tepkiler nedeniyle hükümet kurmakta zorlanıyor.

Leterme, geçen yıl Flaman hükümeti başkanı sıfatıyla bir Fransız gazetesine verdiği demeçte, “Belçika’nın tarihin bir kazası olduğunu”, “Flamanların yaşadığı Flandr bölgesinin ve Flaman Menfaatinin Belçika’dan öncelikli olduğunu”, “Flamanlar ile Valonlar arasında uçurumun derinleştiğini”, “Belçika halkını oluşturan bu etnik gruplar arasında sadece ‘Kral, futbol takımı ve bira ortaklığının’ kaldığını” söylemişti.

Flandr’ın bağımsızlığını hedefleyen, ancak “Boşanmak için önce bir çift oluşturmak gerekiyor” diyen Leterme, Belçika’nın bölünmesi halinde Brüksel bölgesine özel bir konum verilmesi gereğini savunmuştu.

Fransızca konuşan Belçikalıları “Flamanca öğrenecek yeteneği ve zekası olmayan insanlar” olarak nitelendiren ve Belçika Kralı’nın dahi iyi Flamanca konuşamadığını savunan Leterme’in bu sözleri, Valonlar tarafından “hakaret” olarak algılanmıştı.

“Belçika’nın gerçeklerine göre Valonların ve Flamanların sınırlarla birbirinden ayrılma hakkı olduğunu” söyleyen Leterme, “Belçika’nın kendi başına değeri olmadığını, kurumların koşullara uyarlanmaması halinde bu ülkenin hiçbir geleceği bulunmadığını” anlatmıştı.

Leterme, bu yaklaşımlarının ardından, son genel seçimlerde partisini doruğa taşırken, kendisi de 800 bin kadar tercih oyu elde etti.

Aşırı sağ tırmanışta

İlk aşamada, “yeni devlet kurma”, “Belçika’yı haritadan silme” hedefini açıkça ortaya koyan aşırı sağcı Vlaams Belang (Flaman Menfaati) partisi, bugün Flaman bölgesinde “Kahrolsun Belçika” sloganıyla oyların yüzde 25’ini elde ediyor. Bu durumu gören ve aşırı sağın tırmanışını engelleyemeyen diğer bazı Flaman partiler de “yeni devlet kurma”, “Valonlardan kopma” fikirlerini desteklemeye başladı. Valonlar, “Fransa’ya ilhaktan” söz ederken, Brüksel Bölgesi “bağımsızlık” ve “AB’ye sığınma” formülleri arayışına girdi.

Belçika basını, 2004 yılı sonunda, “Devletin sonu geliyor” manşetleriyle ülkede “federal sistemin çökmekte olduğunu”, “devletin paylaşıldığını”, “şatolarda buluşan siyaset ve ekonomi yetkililerinin yeni devletler için uzlaşma aradığını”, “yayımlanacak bir manifestoyla çeşitli formüllerin gündeme taşınacağını” yazdı.

Belçika ulusal radyosu RTBF, bu sabah, bir kere daha “Çekoslovakya örneğini” gündeme getirirken, 1993’te, birkaç günde bölünen bu ülkenin sınırlarının ve koşullarının Belçika’ya çok benzediği üzerinde duruluyor. Radyo, Çekoslovakya’nın bölünmesinin “6 ayda” ve “kolaylıkla” tamamlandığını hatırlattı.

“Federal sistemi” sarsılan Belçika’da, “iki veya daha çok sayıda bağımsız devletin, bazı alanlarda yönetim işbirliğinde bulunması” olarak tanıtılan “konfederal sistem”den söz ediliyor.

NTV-MSNBC



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,875 µs