-VİDEO | " /> -VİDEO | "/>

En Sıcak Konular

Cheney Irak'a girmeye karşıymış! -VİDEO

21 Ağustos 2007 20:03 tsi
Cheney Irak'a girmeye karşıymış! -VİDEO 1994 tarihli kayıtta bugünün ABD Başkan Yardımcısı, Irak’ı işgal ederlerse ülkenin bir bataklığa döneceğini söylüyor. Rejimin devrilmesi sonrası Irak’ın parçalanacağını belirten Cheney, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün de tehlikeye girece

Körfez Savaşı sırasında Savunma Bakanı olan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, 1994 yılında verdiği bir röportajda “Irak’a girseydik, bataklığa saplanırdık” sözleri savaş karşıtlarının elini güçlendirdi.

Cheney, internette video paylaşım sitesi Youtube’da da seyredilebilen röportajında “Sizce o dönemde Amerikan askerleri Bağdat’a girmeli miydi?” sorusuna “Hayır” yanıtını veriyor.

Cheney, “Eğer Bağdat’a girseydik tamamen yalnız kalacaktık. Irak’a girip ülkeyi ele geçirmek için Saddam Hüseyin’i devirdiniz diyelim. Peki yerine ne koyacaksınız? Eğer Irak’ta merkezi hükümeti devirirseniz Irak’ın kolayca parçalara ayrılıp dağıldığını görebilirsiniz. Suriye, Batı’da hak iddia etmeye çalışır, Irak’ın doğusunda İran’ın iddiaları olur, kuzeyde ise Kürtler var. Kürtler kontrolden çıkarsa, Türkiye’deki Kürtlerin de yardımıyla Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit edebilir. Eğer Irak’ta bu kadar ileri giderseniz, ülke bir bataklığa döner” diyor.

Washington’daki şahin kanadın lideri olan Cheney, Körfez Savaşı’nda ölen 146 ABD askerine atıfta bulunarak, Saddam Hüseyin’i devirme adına daha fazla can kaybına değmeyeceğini düşündüklerini söylüyor.

ABD ordusunun Mart 2003’te başlayan Irak işgalinde bugüne kadar verdiği kayıp ise 3 bin 700’ü aştı.

Röportajla ilgili açıklama yapan bir hükümet sözcüsü ise, o dönemde alınan kararın doğru olduğunu belirterek 11 Eylül sonrası şartların değiştiğini savundu.

NTV-MSNBC



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs