En Sıcak Konular

Çocuklar zorla sigara 'içiyor'

21 Ağustos 2007 19:47 tsi
Çocuklar zorla sigara 'içiyor' Dünya genelinde yaklaşık 700 milyon çocuğun aile ortamında pasif içici olduğu, Türkiye’deki çocukların ise yüzde 75’inin çevresel sigara dumanına maruz kaldığı belirlendi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, Dünya Sağlık Teşkilatının, çevresel sigara dumanını en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak belirlediğini söyledi.

Sigara içiminin, kanserden beyin damarlarında tıkanmaya ve felçlerle sonuçlanacak rahatsızlıklara kadar birçok ciddi soruna yol açtığını belirten Tuncer, sigara kullanan her kişinin, yaşamından 15 yıl kaybettiğini ifade etti.

Bağımlı kişilerin, kendilerinin dışında çevresindekilere sigaranın dumanıyla ciddi zararlar verdiklerini belirten Tuncer, “Hem kendi, hem de çevresinde yaşayanların sağlığını düşünerek sigarayı kesinlikle bırakmaları gerekir” dedi.

Sigara tehdidini en aza indirmek amacıyla ülke yöneticilerinin kapsamlı çalışmalar yapması gerektiğini anlatan Tuncer, 1999 ve 2005 yılları arasında Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından yapılan çalışmada, 13-15 yaş gençlerin ve çocukların evde içilen sigara nedeniyle pasif içici olduğunun saptandığını bildirdi.

Dünya genelinde yaklaşık 700 milyon çocuğun aile ortamında pasif içici olduğu, Türkiye’deki çocukların ise yüzde 75’inin çevresel sigara dumanına maruz kaldığının belirlendiğine dikkati çeken Tuncer, şöyle konuştu:
“Yapılan araştırmalarda evde sigara dumanına maruz kalan çocukların idrar kotinin düzeyi, dumana maruz kalmayanlara göre yüksek bulundu. Pasif içicilerin kanındaki karbon monoksitin pasif içici olmayanlara göre 5 kat, katran ve nikotinin 3 kat, penzpirenin 4 kat ve amonyağın 46 kat daha yüksek oranda olduğu saptandı.

Sigara içilen ortamdaki partiküllü zararlı madde miktarı 200 mikrogram metreküpteyken, çok sigara içilen ortamdaki partikül miktarı 500-1000 mikrogram metreküp olarak belirlendi. Sigara içilmeyen ortamdaki partikül miktarı da 20 mikrogram oranında. Rakamlar karşılaştırıldığında karşımızdaki tehlikenin boyutu ortaya çıkıyor. Pasif sigara dumanına maruz kalmak, aktif sigara içimi gibi ölümcül boyutta.”

ETKİLERİ
Tuncer, pasif sigara içimine maruz kalan çocuklardaki erken etkilerin, gözlerinde yanma, baş ve boğaz ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, astım, akciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve kroner kan akımında azalmalar olarak sıralandığını söyledi.

Pasif sigara dumanının, yüzde 25 oranında kalp hastalığı, akciğer kanseri riskinin artırdığını ve katkı sağladığını belirten Tuncer, “Bu görüş, Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından da onaylanmıştır. Sadece İngiltere’de pasif sigara içimi sonucu 20 ile 64 yaş arasında 2 bin 700, 65 yaşın üzerinde de 8 bin kişinin her yıl yaşamını kaybettiği belirlendi” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre her yıl 5 yaşın altında 17 bin çocuğun bu nedenle hastaneye götürüldüğünü ifade eden Tuncer, şöyle konuştu:
“Çocuklukta pasif sigara dumanına maruz kalma, erişkin dönemlerde akciğer rahatsızlıklarına yol açmakta, koku fonksiyonunun bozulmasına, okuma ve öğretme yetilerinde azalmaya neden olmakta. Ülkemizde erişkin erkeklerde aktif sigara içiciliğinin yüzde 56, kadınlarda yüzde 25 oranında olması, pasif içiciliğin de yükselmesine yol açmakta. Bu nedenle toplu yaşam ve tüm çalışma alanlarında sigara içiminin yasaklanmasının zorunlu olduğu görüşündeyiz.”

NTV-MSNBC



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs