En Sıcak Konular

Çocukların Tatilya rüyası yıkılıyor

21 Ağustos 2007 15:29 tsi
Bir zamanlar çocukların eğlence merkezi olan Beylikdüzü'ndeki Tatilya binası yeni alışveriş merkezi için yıkılıyor. İnşaatına 6 ay sonra başlanacak olan alışveriş merkezinin 2010 yılında tamamlanması planlanırken, Tatilya binasının mimarı Oktay Nayman, T

İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Tatilya'nın ekonomik krizden sona ziyaretçi sayısı ve getirişinde azalma olduğunu, bu nedenle 3-4 yıl öncesinde yaptıkları iki aşamalı planla, ilk aşamada Real'le arazinin belli bir bölümünde bir hipermarket yapma anlaşması imzalandığını hatırlattı. Real Hipermarketin 2006 yılında temelini attıklarını ve 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ifade eden Tanes, "Real Hipermarketi dışında kalan arsa ve Tatilya binasının olduğu bölümün üst kullanım hakkının yap-işlet-devret modeli ile 72 yıllığına Alman CURA ve ABD'li GGP ile Türkiye'deki "joint venture"i Ece Türkiye ortaklığı olan CURA/GGP'ye devredeceğiz" dedi.

'BİNAKORUMA ALTINA ALINMALI'
Tatilya binasının Mimarı Oktay Nayman, geçen sene kapatılan Tatilya'nın bina da dahil arsasına Ece Türkiye şirketinin talip olduğunu, şirketin binanın alışveriş merkezi olarak kullanımı konusunda kendisi ile de konuştuğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Ancak bu Alman şirketi kendi kurallarından kaynaklanan planlama metodunu bu binanın üzerine empoze etmeye çalıştı. Olmayınca da 'binayı yıkarız' dediler. Bunun üzerine İstanbul 1 No'lu Koruma Kuruluna müracaat ederek, binanın koruma altına alınmasını istedim. Koruma Kurulu, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nden görüş istedi şube de bunu destekler yönde cevap verdi. Ancak bu sürede İş GYO bir itiraz dilekçesi vererek prosedüre itiraz etti. Kendileri gidip İTÜ'den binanın taşıyıcı sisteminin durumu, Yıldız Teknik Üniversitesi planlama kürsüsünden de binanın mimari değeri doğrultusunda rapor aldılar. Bunun üzerine ben tekrar Türkiye Yapısal Çelik Birliği ve İstanbul Serbest Mimarlar Derne-ği'nden destekler yönde görüşler aldım. Ancak Koruma Kurulu vaktin dolduğunu beyan ederek bu görüşleri dosyaya dahil etmedi. Sonuçta karar negatif çıktı. Binanın koruma altına alınması gereksiz görüldü."

Bu kararla ilgili mayıs ayında avukatının idari mahkemeye başvurduğunu, İdari Mahkeme'nin ise bu davayı görmeyi reddettiğini, bütün yasal yolların böylece kapandığını söyleyen Nayman, "Bir tek açık yol kaldı o da Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma kanununda yer alan 'mühendisin rızası olmadan eserin yok edilmesini engellemek' hükmü. Ancak mahkemeler bu konuya sıcak bakmıyor" dedi.

'ŞU ANDA BİNAYI YIKIYORLAR'
Tatilya binasının şu anda içeriden yıkılmaya başlandığını, büyük bir aceleyle adli tatil bitmeden bu yıkım işinin tamamlanmasının hedeflendiğini öne süren Nayman, "Benim için fevkalade üzücü bir durum. Biz mimari olarak kentsel değerlerimizi muhafaza etmekten aciz bir toplumuz" dedi.
 
Birgün



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,627 µs