En Sıcak Konular

Saylan: Asla ve asla darbe istemiyoruz!

21 Ağustos 2007 11:29 tsi
Saylan: Asla ve asla darbe istemiyoruz! Cumhuriyet mitinglerinin düzenleyicilerinden ÇYDD Başkanı Türkan Saylan bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı. Köşk adayı Abdullah Gül, ÇYDD'yi ziyaret etse Saylan'ın cevabı ne olurdu dersiniz?

YASEMİN ARPA'nın haberi

Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığını protesto amacıyla düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinin düzenleyicilerinden ÇYDD Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan, “Eylem planı yok. Verilen sözler tutulacak mı, bakacağız. Akıllı insanlar olarak bekleyip göreceğiz” dedi.

AK Parti’li Abdullah Gül 28 Ağustos’ta Çankaya’ya çıkmaya hazırlanırken, geçen dönem Gül’ün adaylığını protesto için düzenlenen Cumhuriyet Mitingleri’nin düzenleyicileri bu kez eylem yapmamayı tercih ediyor. Cumhuriyet Mitingleri’nin mimarlarından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan, ikinci kez Gül’ün aday olduğu cumhurbaşkanı seçimi için görüşlerini ve bir plan hazırlığı içinde olup olmadıklarını NTVMSNBC’ye açıkladı. Prof. Saylan, Gül’ün seçilirse nasıl bir cumhurbaşkanı olacağına ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek, verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını, Çankaya olayının nasıl gelişeceğini dikkatle gözleyeceklerini, “laik düzene karşıt bir şey olursa ne yapılacağını o zaman kararlaştıracaklarını” anlattı. Saylan, “Son derece sabırlı, anlamlı, makul ve bilimsel düşüncenin egemen olduğu bir bekleyiştir bu. Şu anda yapılacak bir şey yok. Asarım, keserim, diyecek halimiz de yok. Akıllı insanlar olarak sabırla bekleyip göreceğiz” dedi.

Prof. Saylan, ilk tur oylamadan sonra NTVMSNBC’ye “Biz şimdi bundan sonra gelişmeleri bekleyeceğiz” dedi. Saylan, nasıl bir gelişme beklediklerini şöyle açıkladı:

Verilen sözler tutulacak mı?

“Davranış bakımından, seçimde ne sonuç alınacak, ondan sonraki Çankaya olayı nasıl gelişecek, bu verilen sözler tutulacak mı... Ciddi olarak bunlara bakıp ondan sonra da her şey iyice dikkatle gözlenecek ve TC’nin laik düzenine karşıt birşey olduğu zaman, gerçekten yeniden ne yapılacağı kararlaştırılacak. Şu anda bir eylem planı yok. Ortalığı karıştırmak niyetinde değiliz.”

Hangi özü-sözü gözleyeceğiz

“Biz her şeyi yapma hakkına sahip değiliz” diyen Saylan, şöyle devam etti:
“Önce düşüncelerimizle toplumu uyarıyoruz. Bu kadar ziyaretler yapıldı, sözler verildi, bakalım ne çıkacak bundan. Tabii ki çok mutlu değiliz. Hiç mutlu değiliz. Çünkü bir milli görüş temeli artık Çankaya’ya çıkıyor. ‘Özü sözü bir olacak!’ Yani hangi özü-sözü? Milli Görüş özü-sözü mü, yoksa Cumhuriyet’in temel değerleri özü-sözü mü? Biz bu konuda dört gözle bakıyoruz. Gözleyeceğiz. Hangi özün gerçekleşeceğini gözleyeceğiz.”

Asla ve asla darbe istemiyoruz

Gül’ün eşi Hayrünissa Hanım’ın türbanlı olmasına yönelik eleştirilere karşı, Başbakan’ın Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ı örnek verdiğine dikkat çeken Prof. Saylan, bu konudaki görüşlerini anlatırken, “Bir darbe olsun diye düşünmüyoruz, asla ve asla!” dedi. Prof. Saylan şunları söyledi:
“Latife Hanım tartışması çıkardılar. Her şey çok açık. Türkiye sürekli gelişen bir ülke. Kıyafetiyle, davranışıyla da belli makamlara gelen insanların yapısıyla da çok özdeşleşmiş bir durumdaydı. Hadi bırak, sadece Hayrünissa Hanımın 15 yaşında okuldan alınıp, örtülüp gelin edilmesini... Ayrıca kızlarını da örterek, en son Bilkent’teki şovu da unutmuş değiliz. Biz hafızası silinmiş insanlar değiliz. Cumhuriyetemizin gelişimini adım adım izliyoruz. Bu olayı da adım adım izleyeceğiz. Ortalığı karıştırmak niyetinde değiliz. Bir darbe olsun diye düşünmüyoruz, asla ve asla! Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma yolunda ödünsüz ilerlemesini ve bir ılımlı İslam cumhuriyetine dönüşmemesini istiyoruz. Bu da bizim vatandaş olarak en doğal hakkımız.”

Modern türban arayışı üzücü

Hayrünissa Gül’ün türbanının modacı eliyle ‘modern ve estetik’ hale getirileceği haberleri için ise “Komik demek istemiyorum; üzücü şeyler bunlar” diyen Saylan, şöyle devam etti: “Böyle şeylerin sözünün olmaması lazım. İnsan ya öyledir, ya böyledir. Bu insanın kendine de karşı olan, yanlış bir şey. Sen o kanaldan geliyorsan buraya aday olmamalıydın. Böyle bir noktaya da gelinmişti. Ama hangi güçler büyük destek verdi, ne kadar zorlandılar bilemiyorum bu noktaya gelmek için.”

Kimse bunu beklemiyordu, üzülüyoruz...

Cumhuriyet mitinglerine katılanlardan yeni eylem talepleri olup olmadığı sorumuza Saylan şu yanıtı verdi:
“Kimse bunu beklemiyordu. Kimse bunun bu şekle dönüşeceğini beklemiyordu. Çünkü onların da olayı farkettiklerini düşündü insanlar. Şimdi neden tekrar bu noktaya gelindiği konusunda biraz anlamaya çalışmak aşaması var. Biz böyle ‘hadi bağıralım, çağıralım’ anlayışında olan insanlar değiliz. Aklımızı, bilgimizi kullanan insanlarız. Zaten bir çok şey bize danışılsa Türkiye bu kadar yoksulluğun ve eğitimsizliğin içinde olmazdı. Ama kimse danışmak istemiyor. Sadece siyasi beklentilerle hareket ettikçe ülkemizin çok surunlar yaşayacağını görüyoruz. Üzülüyoruz.”

"İçimize sindiremiyoruz, siz nasıl sindiriyorsunuz?"

Prof. Türkan Saylan, adaylığına “moral destek” için sivil toplum örgütlerini ziyaret eden Gül, ÇYDD’ye gelseydi ne söyleyeceği sorumuz üzerine ise şu yanıtı verdi:
“Size söylediklerimi söylemek isterdim. İçimize sindiremiyoruz, siz nasıl sindiriyorsunuz? İnsanları inandırmak kolay değil. Tamam değişebilirsiniz ama bu kadar giyimi kuşamı koruyarak değil.”

"Asarım, keserim diyecek halimiz yok"

Bekleyişlerinin “durumu algılayamamak, şaşkınlık” olarak nitelendirilmemesi gerektiğini kaydeden Saylan, şöyle dedi:
“Son derece sabırlı, anlamlı, makul ve bilimsel düşüncenin egemen olduğu bir bekleyiştir bu. Şu anda yapılacak bir şey yok. Asarım, keserim, diyecek halimiz de yok. Böyle bir şeyin, şiddetin her zaman karşısındayız. Dolayısıyla akıllı insanlar olarak sabırla bekleyip göreceğiz.”

Ilımlı islama razı olamayız

Saylan, sonuna kadar laik ve demokratik düzenini korumaya ve geliştirmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ilımlı İslama razı olamayız. Bu bize yıllardır empoze edilen bir şeydi; ‘uslu çocuk ol’ diye. Herkes inançlarında özgürdür ama belli yerlere geldiğinizde belli sınırlamalar içinde olmak zorundasınız. Bu herkes için geçerli. Bu bir anlayış meselesidir. Bu anlayışın Türkiye’de ılımlı İslam yolunda adım adım ilerlediklerini görmek bizi çok üzüyor ve bize vatandaşlık görevlerimizi hatırlatıyor. Bu da tepki göstermektir, tekrarlaya tekrarlaya bunun yanlış oldğunu herkese anlatabilmektir. Ve vatandaşlarımızın da zaman içinde bu yanlış yola gidilme olduğu takdirde olayı daha farklı algılayacağına inanıyorum.”

NTV-MSNBC



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs