En Sıcak Konular

'Ordu Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını kabullenmeli'

21 Ağustos 2007 09:47 tsi
'Ordu Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını kabullenmeli'
İngiliz Times gazetesi Türk ordusunun, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasını kabullenmesi gerektiğini yazdı.

Times başyazılarından birini cumhurbaşkanlığı seçimine ayırdı."Kontrollü risk" başlıklı yazıda, Türkiye ordusunun Abdullah Gül'ün kaçınılmaz şekilde cumhurbaşkanı olmasını kabullenmesi gerektiği belirtiliyor.

Gazete yazıya Avrupa ve Asya arasında bir kavşakta olan Türkiye'nin, şimdi kendisinin bir kavşakta olduğunu vurgulayarak başlamış. Times'a göre 276 oyun cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacağı 28 Ağustos, hem Türkiye hem de onu Avrupa'nın parçası olarak görmek isteyen herkes için çok önemli bir tarih olacak. Yazıda yine de, Türkiye'de ordunun Abdullah Gül'e yönelik derin kuşkuları olduğu belirtiliyor:

"Türkiye Genelkurmay Başkanı, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Abdullah Gül'le tartışmaya girmeyeceğinin sinyalini verdi. Ancak aynı zamanda Gül'ün eşinin, başörtüsü takılmasının yasak olduğu askeri tesislerdeki törenlerde hoş karşılanmayacağını da söyledi. Ordu, Milli Güvenlik Kurulu'nda kendi görüşünün egemen olması için bastıracaktır. Cumhurbaşkanı'nın başkanlık ettiği bu kurul, ordunun görüşlerini hükümete aktardığı kilit önemde bir organdır. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, Abdullah Gül teknik olarak başkomutan da olacak. Ancak Gül de, orduda görüşlerine önem verilenin Genelkurmay Başkanı olduğunu biliyor. Abdullah Gül'ün Genelkurmay Başkanı'nın atanması sürecini kontrol etmesi söz konusu değil. Gül ayrıca fiilen Genelkurmay Başkanı'nı görevden de alamaz."

Times ayrıca Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da, temkinli olma konusunda akıllıca davranacağı görüşünde.

Gazeteye göre Erdoğan'ın, seçimlerde oyunu artırması sonrası, üst düzey yargıçlar ve bürokratları, siyasi görüşlerine göre atayacağı yönünde endişe duyulması adil olmayabilir.

Times, Recep Tayyip Erdoğan'ın, kadrolarında sıkı İslamcıların yerine yeni yüzlere yer verdiğini belirtiyor. Gazete; ordu, Avrupa Birliği ve geniş çapta İslam Dünyası'nın, Erdoğan'ın hassas dengeyi koruyup koruyamayacağını dikkatlice izleyeceği kanısında.

AK PARTİ TÜM KİLİT MAKAMLARI ELE GEÇİRMİŞ OLACAK

Independent ise Abdullah Gül'ün üçüncü tur oylamada cumhurbaşkanı seçilmesinin beklendiğini hatırlatmış.

Gazete Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamında geleneksel olarak hep laik elitin olduğunu ve bugüne dek eski bir İslamcının hiçbir zaman cumhurbaşkanı seçilmediğini söylüyor.

Independent sonuçta 56 yaşındaki Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'de siyasi hiyerarşinin tüm kilit makamlarını ele geçirmiş olacağını da belirtiyor.

Kaynak: BBC



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,875 µs