En Sıcak Konular

Hillary: 'Türkiye çıkış izni vermez'

21 Ağustos 2007 09:25 tsi
Hillary: 'Türkiye çıkış izni vermez'
ABD'de Irak'tan geri çekilme senaryolarını tartışan Demokratik Parti'nin başkan aday adaylarının en iddialısı olan Hillary Clinton, Türkiye'nin toprakları üzerinden çıkış izni vermeye istekli olmadığını söyledi.

Öngörülerin gerçekleşmesi ve ABD'de 2008'de yapılacak başkanlık seçimini Demokratik Parti'nin adayının kazanması halinde, yeni yönetimin masasında bulacağı en önemli dosyalardan biri olması beklenen Irak konusu, önceki gün Iowa eyaletinin Des Moines kentinde Demokratik Parti'nin başkan aday adayları arasında, Türkiye'nin olası rolü de ele alınarak tartışıldı.

Irak'tan çekilmeyi savunan aday adayları büyük olasılıkla yeni başkan tarafından yönetilecek bu süreçte Türkiye'nin pozisyonuna vurgu yaptılar. Demokratların en güçlü aday adayı New York Senatörü Hillary Clinton, Türkiye'nin Amerikan askerlerinin çekilmesi için topraklarını kullandıracağını düşünmediğini söyledi.
Tartışmaya 8 aday adayı katıldı. Eski "first lady" Hillary Clinton, ABD ordusunun Irak'tan sorumlu şekilde çekilirken, geride kayda değer bir askeri güç bırakması gerektiğini söyledi. Hillary Clinton, ABD'nin Irak'tan olası çekilmesinin yavaş ve dikkatli biçimde olmasını savunurken, Türkiye'ye de değindi. Clinton, "Türklerin, toprakları üzerinden çekilmemize izin vermeye istekli olduklarına ilişkin belirti yok. Girerken de izin vermemişlerdi" dedi.


'Türklerle görüşelim'

Bu görüşe katılmayan New Mexico Valisi Bill Richardson ise ABD ordusunun Kuveyt ve Türkiye üzerinden çekilebileceğini dile getirerek, "Bunu, Türklerle görüşerek yapabiliriz" dedi. Eski Başkan Clinton döneminde bir süre ABD'nin BM daimi temsilciliğini yürüten Richardson, çekilen ABD ordusunun yerine görev yapmak üzere Müslüman barış gücü oluşturulmasını da önererek, "(bunun içine) Türkiye'yi, Ürdün'u, Mısır'ı alın" diye konuştu.


'Irak'ı üçe bölelim'

Adaylardan Senatör Joe Biden ise Irak'ın resmen parçalanmadan çok gevşek bir federasyonla üçe bölünmesi önerisini yinelerken, bu öneriye Senatör Barack Obama destek verdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Biden, "Eğer Irak'ı geride bir kaos bırakarak terk edersek, bölgesel bir savaş çıkacak ve bu, bizi nesiller boyunca içine alacak. Böyle bir savaş Suudilerin, İranlıların, Türklerin (Irak'a) girmesine yol açacak" dedi.


 'Erken çekilirsek Türkiye girer'

Cumhuriyetçi Partili başkan aday adaylarından Senatör John McCain, CBS televizyonunda katıldığı söyleşide, ABD'nin Irak'tan erken ayrılmaması gerektiğini savundu.
McCain, ABD'nin bu ülkeyi zamansız terk etmesi durumunda, Bağdat'ta Şiiler ile Sünniler arasında çok kanlı bir savaş çıkacağını, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahale edeceğini ve İran'ın nüfuzunu genişleteceğini söyledi.

milliyet



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs