En Sıcak Konular

Mösyö’nün Bağdat hasreti böyle bitti

21 Ağustos 2007 09:13 tsi
Mösyö’nün Bağdat hasreti böyle bitti   
ABD’nin 2003’teki işgalinden bu yana Irak’a giden ilk Fransız yetkili olan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in, Talabani ve Barzani ile fiziksel temas düzeyinde sergilediği samimiyet şaşırttı.

İdam edilen devrik lider Saddam’ın en yakın müttefiklerinden olan, ABD işgaline de direnen Fransa şimdi Irak ile beyaz sayfa açmak istediğini söylüyor.

ABD operasyonuna muhalefeti nedeniyle 2003 yılından beri Irak topraklarına ayak basmayan Fransızlar, yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetiminde Bağdat ile beyaz sayfa açıyor. Jacques Chirac döneminde, Saddam Hüseyin’e silah satan, petrol işi yapan ve her türlü insan hakları ihlaline göz yuman Fransa, ABD’nin işgaline karşı çıktığı için Atlantik aşırı ilişkiler gerilmişti. Son dört yıl boyunca da Fransa’nın Bağdat ile hemen hemen hiç teması kalmamıştı. Ancak şimdi Sarkozy, Bush Yönetimi ile ABD’de tatil yapacak kadar sıcak ilişkiler kurarken, Bağdat cephesine de çıkarma yapıyor.

Önceki gün Bağdat’a sürpriz ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Amerikan işgalinin başlamasından bu yana Irak’a ayak basan ilk Fransız yetkili oldu ve "Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Bu büyük ve önemli ülkede demokrasi doğarken, onların yanında olmak istiyoruz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya gelen Kouchner, ortak basın toplantısında, Irak’taki şiddetti sonlandırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını, mezhep çatışmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Fransa’nın Irak’ta ne gibi bir rol üstleneceği konusunda ayrıntıya girmeyen Kouchner, "Bu rol BM’nin çabalarına destek vermek şeklinde gelişebilir" dedi.

Talabani ise Irak’ın Fransa ile çok iyi ilişkiler kurmak istediğini belirterek, "Bu ziyaret tarihi bir fırsattır" dedi.

/_newsimages/3926858.jpg

Bağdat trafiği hızlandı

Kouchner önceki gün de Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile görüşmüş ve Maliki’nin Fransız şirketlerini Irak’ın yeniden yapılanmasında yer almak üzere davet etmesine karşılık fazla hevesli bir görüntü vermemişti.

Fransız bakan Kouchner’in ziyareti Irak’ı hareketlendirirken, komşu ülkelerde de Bağdat mesaisi vardı. ABD’nin ay başında İran’ı ziyaret ettiği için eleştirdiği Irak Başbakanı Nuri el Maliki, dün "şer ekseni"nin bir diğer üyesi olan Suriye’deydi. Saddam Hüseyin’e muhalefet ettiği 1990’larda Şam’a sürülen Şii başbakan Maliki, ABD işgali sonrası Suriye’ye sığınan 1.5 milyon Iraklı göçmenin sorunlarını görüştü. Maliki’ye, üç günlük ziyaretinde, içişleri, petrol, ticaret ve su bakanları da eşlik ediyor.

Maliki’nin ziyaretinin ay başındaki İran ziyareti gibi Amerikan tepkisiyle karşılanması beklenirken, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de ocak ayında Şam’a gidecek.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Irak’ı ziyaret edeceğini açıkladı. Ahmedinejad, Saddam Hüseyin döneminden bu yana bu ülkeye giden en üst düzey İranlı olacak.
 
hürriyet



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs