En Sıcak Konular

ABD Irak'tan çekilecek mi?

21 Ağustos 2007 08:59 tsi
ABD ordusu Irak'tan çıkmayı uzun süredir hükümetle tartışıyor. Gelecek ay açıklanacak bir raporun olumlu çıkması halinde, ABD ordusunun Irak'tan çekilmesi gündemde...

ABD Ordusu, Irak'tan Kuveyt'e çekilmeyi düşünüyor...

ABD ordusunun, Irak'taki durumla ilgili gelecek ay açıklanacak bir raporun olumlu çıkması durumunda, Irak'taki Amerikan askeri varlığının ve görevlerinin gelecek yıldan itibaren azaltılmasını düşündüğü ve bu durumda olası kısmi çekilme rotalarından biri olarak Türkiye'nin gündeme gelebileceği bildirildi.

ABD'nin bu yıl başlarında aldığı kararla Irak'taki asker sayısını artırmasının başarı derecesinin ölçülmesi için, Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus'un 11 veya 12 Eylül'de sunacağı rapor bekleniyor.

Bu raporun ağırlıkla olumlu bir tablo çizmesi durumunda Başkan George W. Bush'un, ABD'nin Irak'ta halen 160 bini aşan asker sayısını gelecek yıldan itibaren kademeli olarak azaltmayı gündeme getirmesi bekleniyor. Bu durumda geride kalan askerlerin de çatışma görevlerinden çok, Irak ordusunun eğitimine ağırlık vermesi hedeflenecek.

Gelecek yılki başkanlık ve Kongre seçimleri öncesinde Bush üzerinde, mensubu bulunduğu Cumhuriyetçi Parti'den, Irak'tan asker çekmeye başlanması yönünde gelen baskılar bulunuyor.

ABD ordusunun da geniş çaplı bir çekilme planını henüz geliştirmediği, ancak kuvvet azaltılmasına yönelik planlama hazırlığına başladığı kaydedildi.

Associated Press (AP) ajansına göre, Amerikan kaynakları, Irak'taki ABD askeri gücünün azaltılması kararının çıkması durumunda, kısmı çekilme için ana rotanın, Irak'a girişteki gibi, Kuveyt olacağına işaret etti.

Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, AP'ye açıklamasında, kısmı çekilmenin daha kolay ve güvenli olması için, ilave rotalar olarak Türkiye ve Ürdün seçeneklerinin de düşünüldüğünü söyledi.

Yetkili, bu çerçevede bazı Amerikan birliklerinin ve bunların teçhizatının Türkiye ve Ürdün toprakları üzerinden çekilmesi ihtimali konusunda bu iki ülkeyle olası görüşmelerin temelinin oluşturulması için, ABD ordusunun hazırlık çalışması yapmakta olduğunu kaydetti.

Ancak kısmı çekilme konusunda şimdiye kadar hiçbir resmi karar alınmadığına, ilk planda Petraeus'un raporunun bekleneceğine ve ardından kararın Başkan Bush'a ait olacağına işaret ediliyor.

Milliyet



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,892 µs