En Sıcak Konular

Hava korsanlarının soruşturması uluslararası boyutta genişletildi

20 Ağustos 2007 21:33 tsi
İstanbul seferi yapan Atlasjet uçağını kaçıran ve gözaltında bulunan hava korsanlarıyla ilgili soruşturma, savcılık ve emniyet görevlilerince uluslararası boyutta genişletildi.

Savcılık yetkililerinden alınan bilgiye göre, uçak kaçırmayla ilgili soruşturmanın boyutu, Interpol ve diğer uluslararası güvenlik teşkilatlarıyla istihbarat bilgileri paylaşılarak derinleştiriliyor.
     
Savcılık yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Mısırlı hava korsanı Mommen Abdül Aziz Talikh'in, El Kaide terör örgütünün aktif eylemlerinde bulunup bulunmadığı, gözaltı ve soruşturma geçirip geçirmediği ve örgütle ne çeşit bağlantıları olduğunun tespit edilmesine, Interpol ve uluslararası birimlerle temas kurularak çalışıldığını açıkladılar.
     
Yetkililer, hava korsanının, ABD'deki 11 Eylül saldırılarını organize eden ''Ahmet'' adlı kişiyle Suudi Arabistan'da aynı cezaevinde kaldığının anlaşıldığını ve cezaevinde bulunmasının nedeninin netleştirilmesine çalıştığını söylediler. Savcılık ve emniyet birimlerinin, araştırmaları kapsamında, bir yıldır KKTC'de yaşadığı, diğer hava korsanı Mehmet Reşat Özlü ile de bir aydır aynı evde kaldığı belirlenen Mısırlı korsanın, bu süre içerisinde yaptığı telefon görüşmeleri ve faaliyetlerinin tespit edilmesine çalıştığı da öğrenildi.
     
    
KORSANLARIN İFADELERİ
     
Edinileni bilgiye göre, hava korsanlarının, savcılık yetkilileri ve emniyet görevlilerince alınan ifadelerinde, hava korsanı Mommen Abdül Aziz Talikh, El Kaide'nin kamplarında eğitim aldığını ve daha önce FBI tarafından gözaltına alındığını belirtti. Aziz Talikh'in, niçin FBI tarafından gözaltına alındığı ve Suudi Arabistan'da cezaevinde kalma gerekçesini açıklamadığı kaydedildi.
     
İfadesinde, uçak kaçırma eyleminde, Türkiye'yi eylemin bir hedefi olarak görmediklerini, hatta Mehmet Reşat Özlü ile bindikleri uçağın Türk uçağı olduğunu bile bilmediklerini savunan Talikh'in, uçağı kaçırdıktan sonra, El Kaide terör örgütüne katılmak amacıyla Suriye ya da İran üzerinden Afganistan'ın ''Cihat Bölgesi''ne gitmeyi amaçladıklarını söylediği bildirildi.
     
Savcılık yetkilileri, Mısırlı hava korsanına, Mehmet Reşat Özlü ile aynı evde yaşadığı sıralarda kaynağı henüz netleşmeyen çok miktarda paranın geldiği bilgisine de ulaşıldığını söylediler.
     
    
''BENDEN DAHA ÇOK MÜSLÜMAN''
     
Mehmet Reşat Özlü ile ilgili yapılan araştırmalarda da, Özlü'nün öğrenim amacıyla gittiği KKTC'de maddi durumunun iyi olmadığı belirlenirken, ev arkadaşı Talikh'in aşırı dindar görüşlerinden ''Bir çeşit hayranlıkla'' etkilendiğinin gözlemlendiği kaydedildi. Özlü'nün ifadesinde, hava korsanı Talikh'i ''Benden daha çok Müslüman'' diyerek tanımladığını ifade eden Savcılık yetkilileri, Özlü'nün, ''İsrail askerlerinin, Filistinlileri öldürdüğünü gördüğümde, Müslüman olarak bir şey yapmam gerektiğini düşündüm'' diyerek, ilk tespitlere göre, örgütsel amacı olmadan ''bağnaz bir dindarlıkla'' eyleme kalkıştığının belirlendiğini bildirdiler.
     
Her iki hava korsanının ifadelerinde, KKTC'deki vize sorunu nedeniyle El Kaide'ye katılmak üzere İran'a ya da Suriye'ye uçak kaçırma yöntemiyle gitmeyi birlikte planladıkları yönünde ifadeler verdikleri öğrenildi.
     
Her iki hava korsanıyla ilgili geniş çaplı soruşturma Savcılıkça verilen iki günlük ek gözetim süresiyle devam ediyor.

milliyet



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs