En Sıcak Konular

'Halaçoğlu, Naziler’i hatırlatıyor!'

20 Ağustos 2007 20:34 tsi
'Halaçoğlu, Naziler’i hatırlatıyor!' Türkiye’de resmi tarih kurumunun başında olan Halaçoğlu’nun 'Kürtlerin Türkmen, Kürt Aleviler’in ise Ermeni dönmesi' olduğu iddiası tarihçileri ve araştırmacıları şaşkınlığa uğrattı. Tarihçi ve araştırmacılar Halaçoğlu'ne sert eleştir

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun, “sürgünden kurtulan Ermeniler’in döndüğünü, bugün Kürt hatta Alevi Kürt olarak bilinen insanların Ermeni döndüğü” olduğunu iddia etmesi, tarihçiler ve araştırmacılar arasında şaşkınlık yarattı.

Tarihçi ve araştırmacılar Türkiye’deki resmi tarih kurumunun başında olan bir kişiye bu tür ‘ırkçı’ açıklamaların yakışmayacağını vurguladılar. Tarihçiler, Halaçoğlu’nun iddiasına bilimsel dayanak olamayacağını da kaydederken, Mehmet Ali Kılıçbay “Köken hissetme meselesidir. Kürt hisseden Kürt, Türk hisseden Türktür” dedi.

Tarihçi Necdet Sakaoğlu:
'SOY ARAMA ÇABASI TEHLİKELİ'

Ulusal bilinci yok etmek için herkes bir taraftan çekiştiriyor. Herkes kendine göre bir soy arıyor. Bu bir ayrıştırma çabasının sonucudur. Böyle bir soy arama çabasının faydası yok ve herkes için tehlikelidir. Hele ki Anadolu’da ayrıştırmanın sonu yok. Anadolu’ya Türkler 1071’de gelmiş değil. Anadolu o zaman bomboş muydu, ne kadar kişi geldi, buradaki insanlar ne oldu, o da belli değil.

Prof. Esra Danacıoğlu (Yıldız Üniversitesi):
'NAZİ DÖNEMİNİ HATIRLATIYOR'

Halaçoğlu’nun açıklamaları Nazi Partisi’nin uygulamalarını hatırlatıyor. Nazi Partisi’ne üye olmak için de yedi kuşak Alman olduğunu ispat etmen gerekirdi. Toplama kamplarına sadece Yahudileri değil, kökeninde bir kuşakta Yahudilik olan insanları da yolladılar. Bu, onlara göre ‘kötü kan’ın, ‘iyi kan’a baskın olduğuna dair dünya görüşünü yansıtıyordu. Halaçoğlu’nun açıklamaları, o dünya görüşünün 2007’deki temsilcisi.

1930’ların ırkçılığının kokusunu taşıyan bu açıklamalar bir akademisyene yakışmıyor. Ülkenin belgelerinin emanet edildiği kurumun başındaki kişiye hiç yakışmıyor. 500 yıl sonra bunlar ‘Ermeni’ diyerek geriye doğru ırkçı yolculuğa çıkmak, kendi dili ve kültürü olan insanlara ‘Kürt değil, Türkmensin’ demenin ırkçılıktan başka açıklaması yok. Bu zihniyet bölücüdür.

Tarihçi Orhan Koloğlu:
'HEPSİNİN DİLİNDE TÜRKÇE VAR'

Önce Sayın Halaçoğlu’nun belge dediklerinin ne olduğunu bilmek lazım.Türkler Orta Asya’dan küçük gruplar halinde geliyor. O zamanlar Anadolu’da yerleşmiş insanlar var. Bir kaynaşma var. Hepsinin dillerinde Türkçe var. Türkçe de onlardan yararlanıyor.

Yard. Doç. Ahmet Kuyaş (Galatasaray Üniversitesi):
'TÜRKLERE KÖTÜLÜK YAPILACAK SÖYLEMİ'

Halaçoğlu’nun iddiaları eski bir alışkanlıktan kaynaklanıyor. Bir takım insanların davranışlarından memnun olunmadığı zaman, ‘onun babası dönmeydi’ gibi atıflarda bulunup, ‘Bunlar aleyhimize çalışmayı, daha ilk Türk ve Müslüman yapıldıkları zaman karar vermişlerdi’ denilir. Bu Şemsettin Günaltay’ın Hürafattan Hakikata kitabından bu yana yerleşmiş bir şey. Bir takım kültürlerin Anadolu fethedildikten sonra Türklüğe karşı kötülükler yapacakları söylemi bir gelenektir. Demeçleri sorun yaratan kişinin de o gelenekten beslendiğini söylemek abartılı olmaz.

Anadolu’nun fethinden sonra Türklüğe ve Müslümanlığa geçen insanlar var. Herkesin Orta Asya’dan gelme, katışıksız olması mümkün değil. Bir kısmı tarihi verilerden, bir kısmı da uydurma olan bilgilerden böyle sonuçlar çıkarılması doğru değil. Çok nazik ve değişik bir takım sosyoekonomik ve kültürel unsurlar barındıran konuların uluorta konuşulması yavan kaçıyor. Konunun bir başka yönü de şu; Aleviler arasında da zaman zaman asıl Türklerin kendileri olduğunu iddia edenler çıkmıştı. Yusuf Halaçoğlu’nun da görüşleri benzer yanlış yorumları içeriyor.

Prof. Mehmet Ali Kılıçbay:
KÜRT HİSSEDİYORSA, KÜRTTÜR

O lafları eğer o şekilde söylediyse A’dan Z’ye yanlış... Köken hissetme meselesidir. Kimse kökenini bilemez. Hele Türkiye’de 3-5 kişi bilebilir, ama uzak geçmişi bilmek mümkün değil. Türkiye bir harman. Adam kendisini Kürt hissediyorsa Kürttür, Türk hissediyorsa Türktür. Kürdüm dedi diye öldürecek misin? Kalkıp ‘Sen Kürt değilsin’ demek kadar saçma birşey olamaz. Bunlar bir tarihçiye yakışmayacak laflar.

HALAÇOĞLU NE DEMİŞTİ?

TTK Başkanı Halaçoğlu, tartışma yaratan sözlerini geleneksel Dadaloğlu şenlikleri kapsamında düzenlenen sempozyumda söyledi. Kürtlerin Türkmen kökenli, Kürt Alevileri’nin ise Ermeni kökenli olduğunu iddia eden Halaçoğlu şöyle dedi:

“Kim olduğunuzu bileceksiniz. Mesela bugün Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğu söyleniyor. Kürtlerle ilgili birtakım sözler sarf ediliyor. Araştırmalarımda şunu gördüm ki, pek çok Kürt dediğimiz insan aslında Türkmen asıllıdır. Yapısal olarak diyorum ama. Bununla beraber bir şeyi daha ifade ediyorum, söyleyeceklerim fantezi değil, bugün Kürt olarak bilinen hatta hatta Alevi Kürt olarak bilinen insanlar Ermeni’den dönmedir. Bütün bunları yabancı arşiv belgeleri ile o tarihlerde yapılmış birtakım araştırmalara dayanarak söylüyorum.”

“KURTULAN ERMENİLER DÖNDÜ!”

Halaçoğlu, Vatan gazetesine yaptığı açıklamada da, iddiasını şöyle destekledi:
“Dikkat ederseniz ben ‘bütün Kürtler Türk’tür’ demiyorum. Ben, bir bilim adamı olarak belgelerle konuşuyorum. Elimizde 1500’lü yıllara ait defterler, kayıtlar var. Zamanı geldiğinde bunların hepsi açıklanacaktır. Ülkede demografik yapı üzerine araştırma yapıyoruz. Bu çerçevede Ermeniler konusunda da çalışıyoruz. Ermeniler’in bir kısmı sürgün edildi, bir kısmı da Türkiye’de kaldı. Sürgünden kurtulan ve kendini Kürt Alevi olarak tanıtan pekçok Ermeni kaldı Türkiye’de. Ben bunlardan bahsettim. Bu konunun bilimsel olmadığını düşünenler iyi düşünsünler. Her söylediğimi belgelendirdiğimi bilsinler.”

21 Eylül 1993’ten beri Türk Tarih Kurumu başkanlığı yapan Halaçoğlu, bu konuda 8 ciltlik bir yayın hazırlığında olduklarını da bildirdi.
ntvmsbnc



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,710 µs