En Sıcak Konular

'100 yıl önce göle maya çalardım!'

20 Ağustos 2007 17:39 tsi
'100 yıl önce göle maya çalardım!' Dünyanın tanıdığı ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca ile özdeşleşen, hocanın fıkralarında maya çaldığı Akşehir Gölü, büyük bir tehlike ile yüzyüze...

Akşehir Gölü'nde 350 kilometrekarelik sulak alan 10 kilometrekareye düştü. Derinlik ise yarım metre.
Dünyanın tanıdığı ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca ile özdeşleşen, hocanın fıkralarında maya çaldığı Akşehir Gölü, bu sıralarda adeta çöl haline geldi.

Yaklaşık 15 yıl önce 350 kilometrekarelik alanıyla ülkenin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü'ndeki tehlike sinyalleri 2000 yılında çalmaya başladı ve sahip olduğu sulak alan küçülmeye başladı. Bu andan itibaren gölde balıkçılık yasaklandı.

Kendisini besleyen kaynakların üzerine kurulan Doğanhisar, Karaağa, Çınaroba, Yenice ve Ayaslar göletlerinden gelen su kaynaklarının
zayıflaması ve kuruması nedeniyle göle eskisi gibi su gelmemeye başladı.

Kapladığı sulak alanı 350 kilometrekareden, 2004 yılında 95 kilometrekare, 2005 yılı Temmuzunda 70 kilometrekare ve aynı yılın yaz
sonunda 35 kilometrekareye kadar gerileyen Nasreddin Hoca'nın gölü, geçen yıl tamamen kurudu.

Geçen kış aylarındaki kar ve yağmur yağışlarıyla su tutan, adeta küresel ısınmaya karşı direnmeye çalışan gölün alanı Nisan aylarında 70 kilometrekareye kadar ulaştı. Hatta bazı kuş türleri suya aldanıp bölgeye geldi. Balık ya da kamıştan uzak olunsa da göldeki bu kirli su birikintisi çevre halkını biraz umutlandırdı.

Sıcaklar umutları da suyu da tüketti

Doğa derneklerinin, biriken bu suyun yazın yaşanacak aşırı sıcaklarla yok olacağı yolundaki görüşleri gerçek çıktı ve Mayıs ayından itibaren göle neredeyse hiç yağış düşmedi ve sıcaklar ciddi oranda etkili oldu.

Bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden fazlaca su çekilmesi de suyun azalmasında etkin olarak gösterilirken, yaz aylarındaki çöl sıcakları, çevre halkının umutlarını da, göldeki suyu da tüketti.

Bir zamanlar yılda 250 ton sazan, 400 ton kerevit ve 150 ton turna balığının üretildiği Akşehir Gölü'nden geriye 10 kilometrekarelik alan ve yarım metrelik derinlik kaldı. Bu ay ve Eylül ayında da yağış olmaması durumunda Akşehir Gölünün, tamamen kuruyabileceği vurgulanıyor. Kuruyan bölümlerinde ineklerin otladığı gölün üzerinde araçla karşıdan karşıya geçilebiliyor, atla gezilebiliyor, yürüyerek adeta bir çöl gezintisi yapılabiliyor.

Bölge ekonomisi olumsuz etkilendi

Uzun süredir balıkçılığın yapılamaması, sazlıkların olmaması bölge ekonomisini olumsuz etkiledi. Gölden geçimini sağlayan yüzlerce balıkçı ya göç etti ya da başka işlere yöneldi.

Gölün kurumasıyla birlikte sazlıkların da yok olması bölgede 50 yıllık geçmişi olan boyracılık mesleğini olumsuz etkiledi. 1999-2000 yıllarında ortalama bin 500 ton kamışın üretildiği gölde en son 2002 yılında 58 ton kamış çıkarıldı ve suyun çekilmesinden sonra kamış üretimi tamamen bitti.

Bölgedeki mikroklima bozulunca Türk kirazının dünyaya tanınmasını sağlayan Akşehir ve Sultandağı kirazında dengesizlik oluştu. Gölün
etkisi kaybolunca bölgedeki meyve üretimi olumsuz etkilendi.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, gölün küçük bir alana sıkıştığını ve derinliğinin giderek düştüğünü söyledi.

Geçmişe bakıldığında 1939 yılında gölün kuruduğu, karşıdan karşıya geçildiğinin bilindiğini belirten Baloğlu, ''1959 yılında ise yağışlarla dolan gölün taştığı Akşehir-Yunak kara yolu ile bazı köylerin sular altında kaldığı söyleniyor. Yine yağışlı bir periyodu girilirse göl, eski haline dönebilir'' dedi.

Nasreddin Hoca üzüldü

Öte yandan, bir program için Akşehir Gölü'ne gelen temsili Nasreddin Hoca Tiyatrocu Emre Çaltılı, göl yerine çöl görünümünü andıran manzara ile karşılaşınca, ''100 yıllar önce göle maya çalardım şimdi ise kurumuş toprakla karşılaştım, çok üzüldüm. Önceden balıklar otlardı, şimdi inekler otluyor'' dedi.

Göldeki kurumayı hocanın esprili diliyle anlatan temsili Nasreddin Hoca, ''(Küresel ısınma var) dediler tamam dedik. Göl kurumuş. Gelecek yıllarda torunlarım beni festival için uyandıracak ve gölü soracaklar. Ne diyeceğim ben onlara? (Neden engel olmadınız hocam) diye soracaklar. Hepinizi torunlarıma şikayet edeceğim. (Sizin dedeleriniz doğayı kurcalaya kurcalaya gölü bu hale getirdi) diyeceğim. Görürsünüz siz'' diye konuştu.

aktifhaber



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,133 µs