En Sıcak Konular

340+27 ile Abdullah Gül Köşk’te

20 Ağustos 2007 13:25 tsi
Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçimi macerasında ilk kritik virajını bugün alacak.

23. dönem milletvekilleri, 22. dönem parlamentosundan miras kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi macerasında ilk kritik virajını bugün alacak. Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın yöneteceği ve saat 15.00’de başlayacak TBMM Genel Kurul toplantısında, oylama öncesi Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda 367 katılım şartının yerine gelip gelmediğinin tespiti için yoklama yapılacak. 367 milletvekilinin salonda bulunduğunun tespit edilmesinin ardından da “gizli” oylamaya geçilecek. Sabahattin Çakmakoğlu’nu aday çıkartan MHP’nin katılımı bu kez 367 katılım krizi yaşanmasını engelleyecek. CHP’nin boykot edeceği oylamada, MHP’lilerin yanısıra DTP ve DSP’li milletvekillerinin de hazır bulunması bekleniyor.

Toptan kullanmayacak

Milletvekillerine Cumhurbaşkanlığı seçimi turları süresince Ankara dışına çıkma yasağı getiren AKP, TBMM’de 341 sandalye ile temsil ediliyor. Toptan’ın oy kullanma hakkı bulunmadığı için, tam kadro hazır bulunsa dahi AKP’den gelecek 340 oy, bu turda Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesine yetmeyecek. AKP yönetiminin iddia ettiği gibi 1. turda seçimin sonuçlandırılabilmesi için Gül’e, AKP dışından en az 27 oy daha verilmesi gerekecek.

Kilit parti DTP

Bu noktada DTP kritik parti konumunda. Gül’ün Kürt sorununun çözümüne yönelik açılımlarını yeterli bulmadığını ilan ederek, Genel Kurul’a girse dahi Gül’e oy vermeyeceği mesajı vermesine rağmen, AKP’liler DTP’nin son anda bir sürpriz yapacağına inanıyor ve bu partiden Gül’e oy gelmesini umut ediyor.

Ancak DTP grubu 20 milletvekili ile Gül’e blok destek verse dahi, 1. turda seçim için 7 vekilin daha oyuna ihtiyaç bulunuyor.

İki bağımsız kesin

Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu Gül’e oy vereceğini açıklamıştı. BBP’li Muhsin Yazıcıoğlu’ndan da oy alacak olan AKP yönetimi, DTP’nin destek vermesi durumunda Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani’den de Gül’e oy geleceğini düşünüyor. AKP yönetimi kalan 4 destek oyu için ise MHP ve hatta CHP’den yaşanacak olası firelere umut bağlamış durumda.

Oylama gizli olacak

Oylamanın “gizli” olduğuna dikkat çeken ve bu sayede Genel Kurul’a girme kararı alan muhalefet parti milletvekillerinin Gül’e sürpriz biçimde oy vermesinin mümkün olabileceğini iddia eden AKP’li yöneticiler, 3. tur oylamada 276 oyun yeterli olacağına dikkat çekerek, “En kötü ihtimalle 28 Ağustos'ta bu iş biter” vurgulamasını yapmayı da ihmal etmiyorlar.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Abdullah Gül’ün 1. turda, 2. turda ya da 3. turda seçilmesinin farketmeyeceğini söyledi ve “temennimiz iyi bir şekilde seçimin sonuçlandırılması” dedi.

İkinci tur ne zaman?

Bugün yapılacak 1. turda sonuç alınamaması durumunda 2. tur oylama 24 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Bu turda da seçimin sonuçlanması için 367 oy şartı aranacak. 2. turdan da sonuç çıkmaması durumunda ise 28 Ağustos’ta yapılacak 3. tur oylamada 276 oy yeterli olacağından, Gül grubunun desteğiyle devletin 1 numarasına oturacak.

Gül, son ana kadar destek arayacak

Gül, oylama öncesinde Rize Bağımsız Milletvekili, eski Başbakan Mesut Yılmaz, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç ve Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ile görüşerek, desteklerini isteyecek. Yılmaz ve Genç’in oylamada “ret” vermesi bekleniyor.

Samanyolu haber
 



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,323 µs