En Sıcak Konular

Güzel törenler yalnız kilisede mi yapılıyor?

20 Ağustos 2007 12:29 tsi
Güzel törenler yalnız kilisede mi yapılıyor? Saraybosna'da camide yapılan bir düğün törenini 'Camide kilise usülü düğün töreni' başlığıyla veren Radikal'i, Bugün yazarı Emin Pazarcı, 'Bu aşağılık duygusudur' diyerek eleştirdi. Haberi aşağılayıcı bulan Şirin bakın neler diyor:

Emin Pazarcı'nın köşesi:

Aşağılatan aşağılık duygusu

Bu, ne müzmin bir aşağılık duygusudur? Bu, ne kadar çirkin bir aşağılamadır? Bu, yıllardır bir türlü kurtulamadığımız ne biçim bir özentidir?.. Gazetede yer alan haberin başlığı şu: "Camide kilise usulü düğün töreni."

İlk bakışta, son derece ilgi çekici bir başlık. Doğal olarak haberin ayrıntılarına göz gezdiriyorsunuz. Ancak, okudukça bu ilgi çekicilik yerini Türkiye'deki bütün Müslümanları aşağılayan bir aşağılık duygusuna bırakıyor!

Haberde, Saraybosna'daki Hüsrev Bey Camii'nde kıyılan iki çiftin nikahı ile ilgili ayrıntılar yer alıyor: Caminin içine girmeden önce ayakkabıların konulduğu raflar, yüksek topuklu bayan ayakkabıları ve son derece şık erkek iskarpinleriyle doluymuş. Camideki törene gelen insanlar da oldukça şık giyinmişler. Unutmadan ekleyelim:

Bir de cami avlusunda toplanan kadınlı erkekli grupların arasında başı örtülü olmayan bayanlar dikkati çekiyormuş. Sadece camiye girerken başlarını örtüyorlarmış.

Hüsrev Bey Camii'ndeki imam nikahı ile kiliselerdeki nikah törenleri arasında kurulan bütün benzerlik bu:

Birincisi şıklık...

İkincisi yüksek ökçeli bayan ayakkabıları! Durum bu olunca, doğal olarak şu mesaj ortaya çıkıyor:

"Hristiyanlar son derece şık ve bakımlı. Müslümanlar ise, tam tersine kötü giyinen bakımsız insanlar topluluğu!"

* * *

Haberde sapla saman birbirine karıştırılmış durumda. Baştan sona çelişki, abartı ve yanlış yorumlarla dolu...

Hüsrev Bey Camii'nde kıyılan imam nikahının, kiliselerdeki törenlere benzetilmesinin tek izahı var. O da bilgisizlikten kaynaklanan yorum yanlışlığı ile birleşen aşağılık duygusu. Çünkü, Saraybosna'daki camide kıyılan nikah töreninin Türkiye'dekilerden hiçbir farklı yok. Biz Türkiye'de ne yapıyorsak, onlar da orada aynısını sergiliyorlar.

Türkiye'deki bir nikah törenini gözünüzün önüne getirin:

Müslüman Türk kadını da yüksek topuklu ayakkabı giyiyor. Bizim bayanlarımız da birbirleri ile şıklık yarışı içine giriyor. Erkeklerimiz de genellikle nikah törenlerine takım elbiseleri ile gidiyor. Arada hiçbir fark yok.

Saraybosna ile Türkiye arasındaki tek fark ne biliyor musunuz? Orada camilerde kıyılan nikahlar resmen geçerli. Bu yüzden nikah törenleri camilerde yapılıyor. Durum bu olunca, insanlar nikah salonlarına gider gibi camilerin yolunu tutuyor. Bizde ise böyle bir uygulama yasak. Nikahı imamlar değil, belediye memurları kıyıyor.

Aslında meselenin özü bu!

* * *

Haber, son derece aşağılayıcı... Birinci sayfaya konulan başlık, kavgada bile söylenecek cinsten değil:

"Saraybosna'nın en büyük camiini birbirinden şık kadın ve erkekler doldurmuş. Gelin, damat ve imamlar minberin önünde. Daha çok bir kilise düğünü gibi."

Altta yer alan spotlardaki ifadeler daha da garip: "Gece kulübü çıkışını andıran manzara, savaşın acılarını yüreğine gömmüş Saraybosna'da bir Boşnak düğününe ait."

Haber, baştan aşağı bir aşağılık duygusu ve özentinin ürünü!

Bu aşağılık duygusu ve özentiyi kendi içlerinde yaşasalar hiç mi hiç önemli değil. "Normal" deyip geçersiniz. Sıkıntı, dışa vurumda ortaya çıkıyor.

Özenti ve içine düşülen aşağılık duygusu, kendileri gibi düşünmeyenleri "aşağılama" anlayışını da beraberinde getiriyor. İşte, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların çoğu da bu anlayıştan kaynaklanıyor!

Bugün



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs