En Sıcak Konular

İran'da termik santral yapacağız

20 Ağustos 2007 11:20 tsi
İran'da termik santral yapacağız Türkiye ile İran enerji işbirliğinin detayları ortaya çıkıyor. Doğalgaz alımının dışında İran'da üç termik santral inşası ve baraj yapılması konusunda mutabakata varıldı...

Kısa bir süre önce imzalanan doğalgaz mutabakat anlaşmasının ardından BOTAŞ, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerinden sonra önceki gün de Enerji Bakanı Hilmi Güler İran'a gitti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Hilmi Güler, İran ile enerji alanında yapılacak işbirliği konusunda, "Amacımız, karşılıklı hakların mütekabiliyeti esasına dayanan, her iki tarafı ve aynı zamanda tüketicileri de gözeten bir sistemin kurulması'' dedi. Bakan Güler, Tahran'daki temasları çerçevesinde İran Petrol Bakanı Vekili Gulam Hüseyin Nozeri ile bir araya geldi. İki bakan, yaklaşık 1.5 saat süren heyetlerarası görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Bakan Güler, Tahran'daki görüşmelerin Ankara'daki sürecin devamı olduğunu ifade ederek, amaçlarının, karşılıklı hakların mütekabiliyeti esasına dayanan, her iki tarafı ve aynı zamanda tüketicileri de gözeten bir sistemin kurulması olduğunu söyledi.

Ortak şirket kurulacak

İran Petrol Bakanı Vekili Nozeri de toplantıda, Güney Pars Doğalgaz Havzası'nın 22, 23 ve 24. fazlarının Türkiye tarafından işletilmesi konusunu konuştuklarını, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yatırımlar yapacağını kaydetti. Asaluye kentinden Türkiye sınırına kadar doğalgaz boru hattı döşenmesi için ortak bir şirket kurulması konusunda anlaştıklarını bildiren Nozeri, bu hattın, Türkiye'den Avrupa'ya kadar uzanacağını ifade etti. Nozeri, İran gazının Avrupa'ya aktarılması için Türkiye'nin İran'a, topraklarını kullanma izni verdiğini, bu boru hattından her yıl 35 milyar metreküp gazın aktarılacağını belirterek, buna karşılık kendilerinin de Türkmenistan gazının İran topraklarından Türkiye'ye getirilmesine izin verdiklerini söyledi.

'Türkler ne kadar gaz isterse veririz'

Nozeri, İran olarak Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek, "Bizim 170 yıllık doğalgazımız var. Bu yüzden uzun süreli bir işbirliği olacak. Türkiye de iyi bir konuma sahip'' dedi. İranlı bakan, 4 Avrupa şirketinin de projeye katılmak istediğinin anımsatılması ve İran'ın bu yöndeki tavrının sorulması üzerine, "Bu projenin lideri Türkiye'dir. Türkiye istediği zaman istediği şirketle çalışabilir" dedi.

İki ülkede 3'er adet santral kurulacak

İran doğalgazının çıkarılması
 
İran'ın güneydeki Pars sahasında 22-23-24 sahalarının Türkiye'ye verilmesi. Türkiye buradan doğalgazı çıkaracak. İran'ın resmi doğalgaz şirketine satacak. İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması müzakere ediliyor. Bu çerçevede Türkiye ve İran ortak bir doğalgaz şirketi kuracak.

Türkmen doğalgazının geçişi
 
Türkmen doğalgazının İran üzerinden Türkiye'ye getirilmesi müzakere edilecek. Bunu Türkiye BOTAŞ inşa edecek. İran topraklarını bu hatta açacak.

İki ülkede doğalgaz santrali

Türkiye ve İran'da karşılıklı olarak doğalgaza dayalı santral kurulması için müzakere yapılıyor. Santrallerin sayısının 2 ya da üç olması öngörülüyor. Kurulu gücü toplam 6 bin megawatt. Santralin Türkiye'de Iğdır ya da Erzurum çevresinde bir noktada kurulması planlanıyor.

Termik Santral yapımı

İran'da güçlü su kaynakları var. İran hidrolik santral yapmak istiyor. Ülkenin kendi mevzuatını göre ihalesiz bu santraller verilebiliyor. Bu santrallerin yapımının ve işletmesinin Türk şirketlerine verilecek.

Elektrik satışı

Türkiye, İran'dan elektrik satın almaya başlayabilir. İranlı yetkililer ülkede elektrik fazlası olduğunu ve Türkiye'ye elektrik satışı yapabileceklerini belirtiyorlar.
 
Sabah



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs