En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ali Nesin: Başörtülü olur!

20 Ağustos 2007 10:27 tsi
Prof. Dr. Ali Nesin: Başörtülü olur!
 
Ali Nesin Türk solunu eleştirdi, "Cumhurbaşkanının karısı başörtülü olmaz' diye tutturanlara sert yanıt verdi. Nesin, Köşk'le ilgili Semra Özal örneği vererek sözü onun sarıya boyanmış saçlarına getirdi.

BALÇİÇEK PAMİR-SABAH

 

O Aziz Nesin'in oğlu. O bir matematik profesörü. Aslında röportaj vermeyi sevmiyor, "Konuşmak yerine düşünmem gerekir" diyor. Ali Nesin'le İzmir'in Şirince Köyü'nde kurduğu "Matematik Köyü"nde buluştuk. Aslında kuramadığı demem lazım, çünkü Ali Nesin, her yıl düzenli olarak yürüttüğü yaz okulunu babasının vakfına ait bir arazi üzerinde hayata geçirmeye çalışınca olanlar oldu. Önce "Arazi üzerine imar izni yok" dendi, ardından "İzinsiz eğitim veriyorsunuz" suçlaması yapıldı. Şimdi ise "Tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak kullanıldığı" ortaya çıktı. Sonunda okul mühürlendi ve yaklaşık 30 genç matematikçi açıkta kaldı. Onlar da çareyi çadırlarda buldu. En yakındaki ormana yerleşen matematikçilerin imdadına başbakan Erdoğan yetişti ve "Sorun yasal zeminde çözülsün" dedi. Dedi ama Ali Nesin ve öğrencileri hâlâ, dünyanın ilk matematik köyü'nde çadırlarda ders yaparak, okullarındaki mühürün kaldırılmasını bekliyor. Nesin ile Matematik Köyü'nü, babası Aziz Nesin'i ve AKP'yi konuştuk.

* Tayyipçi olduğunuz için eleştirilmiştiniz.

-Tayyipçi falan değilim. Hangi partiden olursam olayım, ortada iyi bir iş var. Uyum Yasaları'nı kastetmiştim, hükümeti övüyorum diye kıyamet koptu. Azınlığa davranışları, özgürlük konusundaki tutumları, Nesin Vakfı'na yaptıkları bende olumlu intiba bıraktı. Ayrıca daha önceki Atatürkçü hükümetler adına üzüldüm.

* En çok da aydınlardan tepki gördünüz.

-Hangi aydınlar? Her şeye at gözlüğüyle bakmaktan renk uyumunu uç noktaya taşıyan, onlarla aynı fikirde değilsem bana küfreden, beni dışlayan, içki masalarından kalkmayan, ürütmeyen, ertesi gün bir gün önce olanı iki katı şeklinde abartarak anlatanlardan mı söz ediyoruz? Bunlar mı aydın?

* Aydın kim peki?

-Zaten o kelimede bir kendini beğenmişlik var. Geri kalan karanlıkta mı yani?

* Seçim sonucu sizi şaşırttı mı?

-Hayır şaşırtmadı. Türk halkı olası bir darbeye karşı durdu diye düşünüyorum. AKP'nin dünya tarihinde tek olan bir zaferi var. İktidardayken oy kazandılar. Bu onların marifeti değil, aslında muhalefetin marifeti. Aydın diyorsunuz, Tarhan Erdem bir araştırma yapıyor adama söylenmedik kalmadı, neredeyse küfredecekler.

* Aydın kelimesinin tanımı nasıl olmalı sizce?

-Geçmişten ders alan insan olması lazım. Yani sen politikacısın, oy almaya çalışıyorsun, "Halkın yüzde 70'i gerici, örümcek kafalı" diyorsun. Olmaz ki!

* Aziz Nesin'in bir lafı vardı. "12 Eylül'de herkes askerci oldu, dinciler gelirse herkes onların peşinden gider" diyordu. Katılıyor musunuz?

-Doğru... Türk halkı devletin peşine takılır. Babamın başka bir lafı daha vardı. "Kabadayı yanındaki kıza laf atanı gider bıçaklar ama karakola çağırılıp cop muamelesine sesini çıkarmaz. Çünkü onu devlet sokmuştur."

* Türk solu halktan kopuk mu sizce?

-Tabii ki kopuk. "Cumhurbaşkanının karısı başörtülü olmaz" diye tutturmuşlar. Neymiş efendim? Biz devlete başörtüsü taktırmayız. Bu devletin başındaki saçı sarıya boyadılar ama. Semra Özal ile birlikte devletin başı sarışındı. Niye o hakaret diye algılanmadı da başörtülü kadın hakaret diye algılanıyor?

* Sizi rahatsız etmiyor mu Köşk'te türban?

-Rahatsız eder tabii, çünkü bir insanın başını örtmesi, orasını burasını göstermek istememesi kendine güveninin olmaması gibi gelir bana. Allah vermişse bu vücudu... Kızım ya da karım örtünürse çok üzülürüm. Cumhurbaşkanının kendisi, eşi başı kapalı olsun istemem ama böyle oluyor diye hakarete uğramış gibi olmak da istemem.

* Yani?

-Eğer oraya başörtülü biri çıkacaksa ben bundan niye kompleks duyayım? Niye halkımdan utanayım ki? Bazı aydınlar halktan utanıyor. Ben isterim ki halkımın başı dimdik olsun, öyle gururla yürüsün. Kızım başörtüsü takmak istediğini söylerse bir gün, kızımı dışlayabilir miyim? Olabilir mi böyle bir şey? Matematik Köyü'nde de başı kapalı öğrenci var.

* Farklı mı davranıyorsunuz?

-Ne münasebet? "Aç başını öyle ders vereceğim" diye bir tutumum olabilir mi? Ne hakkım var? Devletin bana "Sakalını kes" demeye hakkı yoksa "Başörtünü çıkar" demeye de hakkı yok. Ayrıca solcular yıllarca saç sakal bıyık birbirine karışmış halde siyaset yaptı. Niye siyaseti başörtüsü ile yapana kızıyorlar?

* Bu ülkeye ne zaman tam anlamıyla demokrasi gelir?

-Ne zaman biliyor musunuz? Günde beni beş defa namaza çağırıyorlar. Ben de yılda bir defacık, ey ahali namaza gitmeyin diye bağırıp linç edilmiyorsam, o zaman tam anlamıyla demokrasi gelmiş demektir. Öyle bir şey söylediğinizde önce aydınlar karşı çıkar.

* Aziz Nesin'in Surname'sinde idama doğru giderken değişen bir adam anlatılır. Sizce AKP ve Erdoğan da öyle bir değişime mi uğradı?

-Ben öyle görüyorum ama güvence veremem ki. Belki gizli gündemleri vardır, bilemem. Ama yaptıklarına bakıldığı zaman olumlu. Olası gizli gündemleri için anti-demokratik bir tutuma maruz kalmaları olacak şey değil.

* Aziz Nesin ateistti. Ya siz?

-Babam "Allah yoktur demek saçma çünkü kanıtımız yok varolmadığına" diyordu. "Bütün bu dünya nasıl çıkıyor, mutlaka bir şey olmalı, biz anlayamıyoruz" diye devam ediyordu. Geldiği nokta oydu. Bu söyledikleri beni şaşırtmıştı. Ben onun kadar da inanmam.

* Tayyip Erdoğan'ı övdükten sonra vakfa bağışlar kesilmiş diye duydum.

-Önce evet, ama sonradan ne demek istediğim anlaşıldı. Hem bize bağışta bulananların bir bölümü eşlerinden gizlice yapar.

* Neden? Sağcı solcu kavgası mı?

-Allahsızın vakfına para göndermeme durumu. Sağ, sol değil.

* Seçimde kime oy verdiniz?

-Oy vermedim. Ufuk Uras ya da Baskın Oran'lı bölgede olsaydım verecektim.

Adamın matematik bilgisini adres tarifinden anlarım

* Şirince'de üzerine Matematik Köyü'nü inşa ettiğiniz arazi Nesin Vakfı'nın. Peki imar izni var mı?

-Önce yoktu. Yanında geçen yolun kadastroya geçirilmesi gerekiyordu. Önce onu geçirttik. Detaylarla boğmak istemiyorum. Özetle burası SİT alanı değil, arkeolojik saha değil. Burası düz çıplak bir arazi. İmar için büyük bir yol izlenmesi girekiyor, biz o yolun daha başındayız. Devletin bürokrasisi içinde birkaç yıldır kaybolmuş gitmişiz.

* Zaten okulun mühürlenmesi imar yüzünden değil. Peki gelelim izinsiz eğitime. Siz bu eğitimi her yıl vermiyor muydunuz?

-Veriyordum. Ayrıca ben diploma ya da sertifika vermiyorum ki. Beraberce matematik çalışıyoruz. Bütün öğrenciler burslu. TÜBİTAK ve Türkiye Matematik Derneği sponsorlarımız. Sabahtan akşama kadar bilinmeyenleri çözmeye çalışıyoruz. Ziyaretçi istemiyoruz, hatta mümkünse tabelamız bile olmasın çünkü sessiz sakin kafa çalıştırmayı arzuluyoruz. Ama bakın başımıza gelenlere.

* Şu anda köy mühürlü. Öğrenciler çadırlarda kalıyor ama dersler devam ediyor.

-Evet. Kimse matematiğin önüne geçemeyecek. Yurtdışından çok önemli hocalar ders vermeye gelmişti, gönüllü olarak. Dönüp ülkelerinde anlattılar. Bütün dünya matematikçileri ayağa kalktı. Biz devletten arazi, yardım ya da herhangi bir şey istemiyoruz. Sadece tavrı anlamıyorum.

* Nasıl bir tavır bu?

-Bizim de işleyişte bazı yanlışlarımız olabilir. Ama bunu bile söylemenin yolu var. Jandarmalar her gün geliyor. Bazıları tahtaya yazılmış notları, şiirleri, matematik problemlerini kayda geçiriyor. Biri ötekine soruyor "Komutanım ya yanlış bir şey öğretiyorlarsa?" Nedir bu muamele? Biz bölücü müyüz? Bizler matematikçileriz. Kafamız başka türlü çalışıyor.

* Birinin matematik bilip bilmediği nereden anlaşılır? Var mıdır böyle bir ipucu?

-Ben örneğin, adamın matematik bilgisini verdiği adres tarifinden hemen anlarım.

Balçiçek Pamir-Sabah



Bu haber 2,306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,861 µs