En Sıcak Konular

Kürt yönetiminden ABD'li büyükelçiye tepki

20 Ağustos 2007 09:44 tsi
Kürt yönetiminden ABD'li büyükelçiye tepki 
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker'ın Kerkük referandumunun zamanında yapılamayacağına yönelik açıklamasına tepki gösterdi.

Kürt yönetimi, Ryan Crocker'ın sözleri için "Bu Washington'un resmî görüşü değil." değerlendirmesinde bulundu. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'nin temsilcilerinden Kadir Aziz, Büyükelçi Crocker'ın açıklamalarının, "Irak Anayasası ve halkının iradesine karşı olduğunu" savundu. Kadir Aziz, ABD'nin bazı ülkeleri ikna etmek için böyle bir tutum sergilemesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Ankara, referandumun ertelenmesini ve çok sayıda Türkmen'in de yaşadığı Kerkük'e özel statü verilmesini istiyor. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin haber sitesi PUKmedia'ya konuşan Kadir Aziz, Kerkük referandumunun zamanında yapılması gerektiğini ifade ederek, "Kürt siyasi liderliğinin bu konuda taviz vermesinin mümkün olmadığını" kaydetti. Kadir Aziz, "Bu tür açıklamaların, Washington hükümetinin resmi görüşü olduğuna inanmıyoruz. Crocker, daha önce de bu görüşünü Bölge Başkanlığı'na ve Kürt siyasi liderliğine iletmişti. Ancak buna şiddetle karşı çıkılmış ve 140. maddenin öngörülen sürede uygulanması gerektiğinin altı çizilmişti." diye ekledi. Irak Anayasası'nın ilgili maddesi bu yıl sonuna kadar Kerkük'ün kaderinin referandumla belirlenmesini öngörüyor.

Mesud Barzani'nin 140. Maddeyi Uygulama Komisyonu'ndaki özel temsilcisi Aziz, Amerikan yönetiminin bu konudaki tavrını da eleştirdi. ABD'nin referandum konusundaki tutumunda geri adım attığını düşündüklerini kaydeden Kadir Aziz, "Amerika'nın bu tutumu, 140. maddenin uygulanmasına karşı olan bazı siyasi çevreler ve bölgesel baskıların bir sonucudur. Ancak Kürt halkının meşru hakları üzerine ABD'nin bazı siyasi çevre ve ülkeleri ikna etmek için böyle bir tutum sergilemesi kabul edilemez." diye konuştu. Crocker'in açıklamalarının 140. maddenin uygulanması üzerine olumsuz etkisi olacağını savunan Kürt temsilcisi, "Ryan Crocker, 140. maddenin uygulanmasına destek vermese dahi bu tür açıklamalardan uzak durulmalıdır." uyarısında bulundu. Irak Meclisi'ndeki Kürdistan İttifakı Bloku'nun önde gelen üyelerinden Dr. Mahmut Osman da Ryan Crocker'ın açıklamalarının Türkiye'yi ikna amacını taşıdığını savundu.

'Bunlar, Türkiye'yi ikna çabası'

Osman, "Bu gibi açıklamalar, Irak'ın iç işlerine müdahaledir. ABD, Türkiye'yi Kerkük konusunda ikna etmeyi amaçlıyor. Referandum konusunda 140. Madde Komisyonu'nun karar vermesi gerekiyor.'' diyerek ABD Büyükelçisi Crocker'a tepki gösterdi. "Referandum belirlenen tarihte yapılmalı." diyen Mahmut Osman, Kürt yönetiminin "hiçbir bölgeyi zorla hakimiyeti altına almak istemediğini" iddia etti.

Anayasaya göre referandumdan önce 'normalleşme' ve 'nüfus sayımı' süreçlerinin tamamlanması gerekiyor. Henüz bu hazırlıklar tamamlanmış değil. Referandumda Kerkük halkına, bölgesel Kürt yönetiminin parçası olmayı isteyip istemedikleri sorulacak. Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in Araplaştırma politikaları öncesinde Kerkük'te yaşadığını ispat eden Iraklılar oy kullanabilecek. Saddam döneminde bölgeye yerleştirilen ailelere, geri dönmeleri için 16 bin dolar tazminat ile gidecekleri bölgelerde toprak öneriliyor. Ancak Sünni siyasiler, Kürtlerin Arap ailelerini, silah zoruyla bölgeyi terk etmeye zorladığını belirtiyor. Bölgesel Kürt yönetimi ve Bağdat hükümeti referandumun bu yıl sonunda yapılmasında ısrarlı. Washington ise meselenin, Irak'ın iç politikası olduğunu savunarak bu konuda "geri plan"da kalmayı tercih ediyordu. Türkmenler, Kürt yönetiminin şehre Kürt nüfus taşıyarak nüfus yapısını değiştirdiğine dikkat çekiyor.

zaman



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,617 µs