En Sıcak Konular

Papadopulos'un derdi petrol değil seçim

20 Ağustos 2007 09:37 tsi
Papadopulos'un derdi petrol değil seçim
Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de petrol arama ihalesi açmasının arkasında yatan gerçek nedenin Şubat ayında yapılacak genel seçimler öncesi Papadopulos'un adadaki Türkiye karşıtlığını kullanması olduğu ifade ediliyor.

Türkiye ile Doğu Akdeniz'de petrol arama konusunda inatlaşan Kıbrıs Rum kesiminde muhalefet partileri de Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos'a tepki göstermeye başladı. Rum siyasiler ve muhalif gazeteler Şubat 2008'de yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olacağını açıklayan Papadopulos'un, petrol arama kartını seçimlerde elini güçlendirmek için kullandığına dikkat çekiyorlar.

KAMPANYA MALZEMESİ

Yunanistan'da yayınlanan yüksek tirajlı Elefterotipia gazetesi, “Seçim Öncesi Maden Yatakları” başlığı altında yayımladığı haber-yorumda, “Kıbrıs (Rum) hükümetinin 'petrol diplomasisi'ni değerlendirerek, Türkiye'ye karşı konumunu güçlendirme yönündeki büyük çabasının fiyasko ile sonuçlandığını ve büyük şirketlerin maden yataklarına ilgi duyacağı şeklindeki yüksek hedeflerinin yalanlandığını”belirtti. Gazete, Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama girişiminin Türkiye'nin itirazları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını yazdı.

Rum yönetiminin Fransa, Rusya ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin ilgisini çekme çabalarının sonuçsuz kaldığını kaydeden gazete, ihaleye aralarında büyük petrol şirketlerinin de bulunduğu 40 şirketin katılması beklenirken sadece iki küçük şirketin katıldığını, bu şirketlerin de 11 bölgeden sadece ikisine ilgi gösterdiklerini yazdı.


REKLAM TERS TEPTİ

Bu arada, Şubat 2008'de Rum kesiminde yapılacak “başkanlık” seçiminde aday olan Yannakis Kasulidis, dün yaptığı açıklamada, petrol ihalesinin başarısız olduğu yönündeki görüşünü yineledi. Alithia gazetesinin haberine göre Kasulidis, petrol ihalesinin reklamı daha az yapılmış olsaydı, ihalenin daha başarılı olacağı görüşünü ortaya koydu ve konunun iç siyasette malzeme yapılmamasını istedi. Rum kesiminin açtığı birinci tur ihale 16 Ağustos'ta sonuçlanmış, ihaleye ABD'li “Noble Energy” adlı şirket ile Norveç, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden üç firmanın oluşturduğu bir ortaklık şirketinin başvurduğu bildirilmişti.


Rumların umudu ikinci ihalede

Kıbrıs Rum yönetimi, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları için açtığı ihalenin ilk turunun fiyaskoyla sonuçlanması üzerine umudunu ikinci ihaleye bağladı. Rum kesiminde yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Rum hükümetinin ikinci tur ihalede 3 ve 13 numaralı parsellerde arama yapılmasına ilişkin başvurulardan umutlu olduğunu yazdı. Gazete bu parsellerde petrol ve doğal gaz bulunduğu yönünde göstergeler olduğunu yazdı.

yenişafak



Bu haber 204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs