En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilk insansız helikopteri

20 Ağustos 2007 09:14 tsi
TSK insansız uçaktan sonra insansız helikoptere hazırlanıyor. Türkiye dünyada teröre karşı insansız helikopter kullanan ilk ülke olacak. Üstelik helikopter tamamen yerli malı.

Türkiye'nin ilk insansız helikopteri

PKK ile mücadelede İnsansız Hava Araçları'ndan yüksek verim alınmasından sonra bu kez de yerli üretimi olan “İnsansız Hava Helikopteri” devreye sokuluyor. 15 kilometre menzile sahip ve 10 bin fitten uçabilen İnsansız Hava Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da katıldığı testlerde tam puan aldı. Yapılacak anlaşmadan sonra insansız helikopterin üretimi için start verilecek. Böylece Türk ordusu, dünyada insansız helikopteri kullanan ilk ordu olacak.

AĞIRLIĞI 5 KİLOGRAM


İnsansız uçağa göre çok daha küçük olan İnsansız Hava Helikopterleri 500 ile bin fit arasında net görüntü ve ses iletebilirken, havaalanı dışında uygun arazi ve mekanlara iniş ve dik kalkışlar yapabilme özelliklerine sahip.

4-5 kilogram ağırlığında olan İnsansız Hava Helikopteri, yazılım, elektronik donanım ve tasarımı tümüyle Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildi.

Dik iniş ve kalkışları ile koordinatları verilen hedeflerden yüksek kaliteli ses ve görüntü aktarmasıyla beğenilen helikopterlerin TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda üretilmesi için hazırlıklara başlandı.

TÜRKİYE İLK OLACAK

İnsansız Hava Araçlarına olan ilgi artarken, bu alanda İsrail, ABD ve Almanya tarafından üretimi gerçekleştirilen uçaklar kullanılıyor. Bir Türk firması tarafından tasarımı ve yazılımı gerçekleştirilen helikopterlerin üretimi gerçekleştirildiği taktirde, dünya orduları içinde bu alanda bir ilki oluşturacak.

İnsansız hava uçaklarının sadece havaalanından kalkış yapıp, havaalanına iniş yapabilme özelliği nedeniyle helikopterin bu alanda yeni bir açılım sağlaması bekleniyor. Her türlü arazi koşullarında iniş kalkış yapabilen helikopterler küçük hacimleri nedeniyle, hedef olmaktan da kurtuluyor.

Güneydoğu'nun çetin arazi koşulları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, bu helikopterlere ilgi gösteriyor. TSK, özellikle operasyonlar sırasında bu helikopterlerle girilmesi zor bölgelere inişi sağlayarak daha detaylı ses ve görüntü aktarmasından yararlanmak istiyor.


TAI'nin uçakları da kısa süre sonra

İHA uçaklarının yabancı ülkelerden alımı için görüşmeler sürerken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) yerli İHA uçaklarının tasarımı ve üretimi çalışmalarını sürdürüyor. Gece ve gündüz koşullarında ses ve görüntü aktarımı yapması için planlanan yerli IHA uçaklarının, tasarımındaki son pürüzler gideriliyor. İsrail IHA uçaklarından yüksek irtifalara ulaşması amaçlanan yerli IHA uçaklarının gece ve gündüz şartlarından 30 bin fite çıkması amaçlanıyor. TAI'nın üreteceği İHA uçakları 5 kilometrelik bir alandan görüntü ve ses aktaracak.


Yeni insansız uçaklar geliyor

Mayıs ayında TSK'nın talebi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile insansız hava uçağı alınması için temaslar yoğunlaştırıldı. Uçağın üretiminin zaman alması üzerine İsrail'den bir yıllığına kiralanan uçak, Batman'a getirildi. Temmuz ayında yerleştirilen ve İnsansız Hava Araçları (İHA) Bölüğü tarafından kullanılan uçaktan, PKK'nın faaliyetlerine dair yüksek çözünürlükte görüntü ve ses alındı. İHA uçaklarından sağlanan görüntü ve sesler yardımıyla bölgedeki operasyonlarda sağlanan başarı üzerine TSK, hükümete İHA uçaklarının alınması için başvuruda bulundu.

10 bin metre irtifa ve 2 bin 500 metre menzile sahip olan İnsansız Hava Uçakları, bin fitten yüksek kaliteli görüntü ve ses aktarabiliyor. TSK'nın Batman'daki İHA uçağından elde ettiği yüksek verim üzerine İHA uçaklarının alımı için yaptığı talep hükümet tarafından işleme konuldu. Bu amaçla bütçe dışı kalemlerden 100 milyon dolar para aktarıldığı öğrenildi.

 

İşte insansız helikopter Malazgirt'in özellikleri

Yerli üretim Malazgirt helikopterlerinde öne çıkan dört özellik şöyle:

Otopilot sistemi

Yer kontrol istasyonu

Helikopter simülasyon sistemi

Helikoptere özel donanım şifreli haberleşme, telemetre ve digital resim haberleşmesi

Yeni Şafak


 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs