En Sıcak Konular

115 gün sonra köşk için aynı heyecan

20 Ağustos 2007 08:06 tsi
115 gün sonra köşk için aynı heyecan Meclis Cumhurbaşkanını seçemediği için ’derhal seçime’ giden Türkiye, 115 gün sonra bugün aynı heyecanı yaşayacak. Bugün yapılacak ilk turda üç aday Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

İkisi de Kayserili olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, MHP adayı Sebahattin Çakmakoğlu ve DSP adayı Hüseyin Tayfun İçli bugün yapılacak ilk turda Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

TBMM Genel Kurulu’nda ilk tur oylama saat 15.00’te başlayacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yöneteceği oylamada, seçimin yapılabilmesi için en az 367 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır bulunması gerekiyor. MHP 70 milletvekiliyle Genel Kurul’a gireceğini açıkladığı için öncekinde olduğu gibi ’toplantı yeter sayısı’ krizi yaşanmayacak.

ERDOĞAN’DAN ’FİRE OLMASIN’

AKP’nin 340 milletvekiliyle Meclis çoğunluğunu elinde bulundurması nedeniyle ipi Gül’ün göğüslemesine kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Erdoğan, oylama öncesi milletvekilleriyle bir araya gelerek, Gül’e ’tam destek’ olmalarını isteyecek. Cumhurbaşkanlığı oylamalarında grup kararı alınamaması nedeniyle milletvekillerine ’10. İstişare Toplantısı’ adıyla çağrı yapıldı. Erdoğan’ın milletvekillerinden kimsenin Ankara’dan ayrılmaması ve oylamalara tam kadro katılarak Gül’ün eksiksiz desteklenmesini istemesi bekleniyor.

AĞABEYLER DEVREDE

AKP yönetimi de oylamalarda fire olmaması için ilginç denetim yöntemleri geliştirdi. Yeni ve deneyimsiz milletvekilleri, oylamalara eksiksiz katılımının sağlanması için 15-20 kişilik gruplara ayrılarak, bunların sorumluluğu da Meclis deneyimi bulunan ’grup ağabeylerine’ verildi.

Ancak, Gül’ün ilk turda, AKP’den fire olmasa bile gerekli 367 ’kabul’ oyunu alması beklenmiyor. Çünkü CHP, DSP ve MHP Gül’e destek vermiyor. Son kararını bugün yapacağı grup toplantısında netleştirecek olan DTP’nin de "Köşk’te türbanlı eşi sorun etmeyiz" açıklamasına rağmen ’kabul’ oyu kullanması beklenmiyor. Gül, 6 bağımsız milletvekilinden sadece BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyüpoğlu’ndan destek alacak. Bu durumda Gül, 1’i bağımsız 21 DTP’li destek verse bile ancak 363 milletvekilinin oyunu almış olacak. 24 Ağustos’taki 2’nci turda da 367 oy gerektiğinden, Gül ancak 28 Ağustos’taki 3’üncü turda gerekli 276 oyu alarak Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olabilecek.

hürriyet



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs