En Sıcak Konular

Pöttering: AP'de çoğunluk, Türkiye'nin AB'ye alınmasını istiyor

19 Ağustos 2007 21:41 tsi
Pöttering: AP'de çoğunluk, Türkiye'nin AB'ye alınmasını istiyor AB Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, ''Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluk, Türkiye'nin üyelik kriterleriyle uyum içinde olması koşuluyla AB'ye alınmasından yanadır. Ama gönlüm, AB ile ayrıcalıklı ortak olmasından yana'' dedi.

Hans-Gert Pöttering, bununla birlikte Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesi ve bunun için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılmış reform sürecinin sürdürülmesi gerektiğine de değinerek, ''Herhalukarda müzakerelerin sürdürülebilmesi için tek güvence, bu ülkenin bizim değerlerimizi benimsemesi ve Erdoğan hükümetinin başlattığı reform sürecini sürdürmesidir'' diye konuştu.

Pöttering, AB'nin Türkiye ile müzakerelerin yanısıra, Ukrayna gibi ülkelerle ve Arap dünyasıyla ayrıcalıklı ortaklık çalışmalarına da önem vermesi gerekeceğine de dikkati çekti.

Pöttering, genişleme sürecinin sonsuza dek süremeyeceğini belirterek, ''Herhalukarda AB, Türkiye ile ilişkilerin de ötesinde, Ukrayna ve Arap dünyasıyla ayrıcalıklı ortaklık konusunda da düşünmek durumundadır. Genişleme konusunda abartılı davranılmaması da şart. Aksi takdirde, Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne benzer bir akıbet kaçınılmazlaşabilir'' dedi.

"Medeniyetler çatışması isteiyoruz"
      
Pöttering, kültürlerarası diyaloğa önem verilmesi gerektiğini de kaydederek, ''İslam dünyası başta olmak üzere, kültürlerarası diyalog için de çaba harcanmalıdır. Biz, medeniyetlerarası çatışma istemiyoruz. Tam tersine, herkesin yararına olacak bir işbirliği ve dostluktan yanayız'' diye konuştu.

Pöttering, AB Anayasası'nda Hıristiyan değerlere açıkça atıfta bulunulmamış olmasının kendini üzmüş olduğunu da ifade ederek, ''Bunu sağlayamamamız beni çok üzmüştür. Ama yine de sonucun değişmediğini düşünüyorum: Zira, Hıristiyanlığın temel niteliği konumundaki insanlık onuruna saygı gibi değerler Anayasa'da yer almaktadır.''

Milliyet



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs