En Sıcak Konular

SSK'nın ilk tüp bebekleri yolda

19 Ağustos 2007 14:04 tsi
SSK, çocukları olmayan 2 milyon kısır çifte ümit oldu. Haziran'da başlayan uygulamada ilk hamile kalanlar, mart ayında bebek bekliyor. Bebek isteyen annelere yaş sınırı var.

Haziran ayında SSK'lılara tüp bebek yolu açıldı. 2 milyon kısır çift şimdi sırada bekliyor. İlk denemeler yapıldı, SSK'lı ilk tüp bebekler mart ayında dünyaya gelecek. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen kadınların mutlaka 23 ila 39 yaş aralığında olması gerekiyor..

Devletin, çocuğu olmayan SSK'lı çiftlere tüp bebek yolunu açması binlerce aileyi heyecanlandırdı. SSK'lılara tüp bebek yolunun haziran ayında açılmasıyla hastanelere yapılan başvuru sayısı patlayarak 2 milyon kişiye ulaştı. Ancak çoğu anne ve baba adayının birçok prosedürü olan bu yeni uygulama karşısında aklı karışıyor. İşte biz de SSK'lıların tüp bebek için başvuru yaptığında izleyecekleri yolu adım adım öğrendik. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Uzman Doktoru Halil Akçe sorularımızı yanıtladı:

- Tedaviden yararlanmak için gerekli olan kısırlık raporu nasıl alınıyor?
- Hastaların, eğitim ve araştırma hastanelerine giderek rapor almaları gerekiyor. Bebek sahibi olmayı denemiş ancak başarılı olamamış evli çiftlerin neden bebek sahibi olamadıkları araştırılıyor. Erkeğe ve kadına tetkik yapılıyor. Erkeğe yapılan tetkikler yaklaşık beş gün sürüyor; spermi alınıyor ve laboratuvarda sayısı ile kalitesi inceleniyor. Kadına yapılan incelemeler ise muayenenin yanı sıra laboratuvar çalışmasını içeriyor, ki bu işlemler biraz daha karmaşık olduğu için 20-25 gün sürüyor. Ancak sorunun kadından mı, erkekten mi kaynaklandığının belirlenmesi için mutlaka yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi daha sonra bu incelemelere göre uygulanıyor. Kadından kaynaklanıyorsa kadına yönelik çalışmalar yapılıyor, erkekten kaynaklanıyorsa daha başka bir tedavi uygulanıyor.

BÜROKRASİ DEĞİL, TETKİK

- Rapor almak 3 ayı buluyormuş; özellikle kadından kaynaklanan kısırlıkta bu zaman kaybı büyük problem oluşturmaz mı?
- Üç ay demeyelim ancak kadının regl zamanına göre yumurta alınıp inceleme yapılması gerektiğinden belirli bir zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Eğer kadının yumurtası yeterli değilse, ilaç verilip yine bir bekleme dönemi geçiriliyor ve bir dahaki regl döneminde yine yumurta toplanıyor. Ancak bunlar bürokrasinin uzattığı süreler değil, tıbbi olarak tedavi sonucu almak için gerekli olan dönemler.

EN FAZLA 3 DENEME HAKKI

- SSK, kaç tüp bebek denemesine izin veriyor?
- Tüp bebek tedavisi öncesinde ilaç yardımıyla kadın yumurtasının olgunlaştırılması veya aşılama tedavisi yapılıyor. Bu tedavilerin 3'er kez uygulanması halinde tedaviye ait bedeller kurumumuzca karşılanıyor. Eğer bu yolla başarı sağlanamadıysa o zaman tüp bebek uygulamalarına geçilmesi gerekiyor ve bunun için de sağlık kurulu raporu isteniyor. Tüp bebek tedavisinin ise 3 kez uygulanması halinde tedavi ve ilaç giderleri yine kurumumuzca karşılanıyor.

- Her deneme için bu raporun yeniden alınması gerekiyor mu?
- Öncelikle ilaçlı tedavi süreci ve aşılama için bir rapor gerekiyor. Bu tedavi işe yaramadıysa, tüp bebek uygulamasının gerekli olduğuna dair bir rapor daha gerekiyor.

- Özel hastaneden ya da özel üniversitelerden alınan raporlar geçerli oluyor mu, yoksa mutlaka eğitim ve araştırma hastanelerinden mi raporun alınması gerekli?
- Tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporlarının, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerince düzenlenmesi gerekiyor. Üniversite hastaneleri konusunda; özel veya vakıf üniversitesi ile kamu üniversitesi ayrımı yapılmıyor, düzenledikleri tüp bebek tedavisine yönelik sağlık kurulu raporları kurumumuzca geçerli kabul ediliyor.

Sabah
 



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs