En Sıcak Konular

İran'la termik santral mutabakatı

19 Ağustos 2007 14:02 tsi
Enerji Bakanı Hilmi Güler İran temaslarına başladı. İran Enerji Bakanı Fettah ile bir araya gelen Güler, İran'la üç termik santral kurulması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

Güler ilk olarak İran Enerji Bakanı Perviz Fettah ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Güler, İran'la üç termik santral kurulması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Güler, Fettah ile başkanlık ettiği, yaklaşık bir saat süren heyetlerarası görüşmelerin ardından, mayıs ayında Ankara'da yapılan görüşmelerin devamı için Tahran'da bulunduklarını belirtti.

İran heyetiyle iyi bir görüşme yaptıklarını ifade eden Güler, "Amacımız, Türkiye ile İran arasındaki mevcut iletim hatlarını daha da geliştirmek, yeni yatırımlarla bunu daha da güçlendirmek" dedi.

Türkiye'de yapılan toplantılarda bazı noktalarda mutabık kaldıklarını söyleyen Güler, iki ülkenin üç ayrı termik santral kurmasının söz konusu olduğunu, bunların Türkiye ve İran'da kurulması konusunda mutabık kalındığını hatırlattı.

Güler, "İran ile su konusunda işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, Türk özel sektörünün İran'da baraj yapmasının mümkün olduğunu, bu konuyu da prensip olarak görüştüklerini bildirdi.

İran Enerji Bakanı Fettah da, Türk heyetiyle önemli ve verimli birgörüşme yaptıklarını, uzmanların Mayıs ayından beri yaptıkları çalışmaları değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'ye yıllık 6 milyar kilovat saat elektrik verilmesi ve fiyatı üzerinde de daha önce nispi olarak anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Fettah, uygulamaya geçmek için ikinci bir mutabakat zaptı imzalamalarının söz konusu olduğunu kaydetti.

İranlı bakan, Türk özel sektörünün İran'da baraj yapması konusunun da görüşmelerde gündeme geldiğini ifade ederek, "Biz buna hazır olduğumuzu bildirdik, Türk özel sektörünün bu alanda yapacağı yatırımlardan yararlanmak istiyoruz" dedi.

Güler, İran'daki temasları çerçevesinde Petrol Bakan Vekili Gulam Hüseyin Nozeri ile de görüşecek.

Ankara mutabakatta kararlı

Ankara, ABD'nin tepkisine rağmen İran ile imzalanan doğalgaz mutabakatını, hayata geçirmekte kararlı.

Mutabakat, İran ve Türkmenistan'dan gelecek, yılda 30 milyar metreküp doğalgazın, Avrupa'ya ihraç edilmesini öngörüyor.

Ayrıca Türkiye, Güney Pars havzasındaki, üç doğalgaz sahasının işletmesini, ihalesiz olarak alacak. Bunun için, yaklaşık 3 buçuk milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

ABD, nükleer programını öne sürerek, İran'ın güvenilir bir kaynak olmadığını iddia ediyor ve bu ülkeyle hiçbir ülkenin enerji işbirliği yapmamasını istiyor.

haber7



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,852 µs