En Sıcak Konular

Abdullah Gül aynı gün yemin edecek

19 Ağustos 2007 10:27 tsi
Başbakan Erdoğan'ın, seçilmesi halinde Gül'ün aynı gün yemin edeceğini açıklamasının ardından incelenen tutanaklarda, Özal ile Demirel'in de hemen yemin ettikleri belirlendi.

11. Cumhurbaşkanı seçimi için 10 gün önce başlayan adaylık başvuru süresi bugün sona eriyor. AKP'den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakmakoğlu cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyarken, gözler yarın TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak ilk tur oylamaya çevrildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, seçilmesi halinde Gül'ün aynı gün yemin edeceğini söyledi.
Gül'ün, 28 Ağustos'taki 3. turda seçilerek aynı gün yemin etmesinin gündeme gelmesi üzerine, TBMM Başkanlığı, geçmiş cumhurbaşkanlarının seçildikleri gün yemin edip edemeyeceklerini tutanaklardan incelettirdi. Tutanaklardan, Turgut Özal'ın ardından 9. Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel'in, seçildikten bir saat sonra yemin ettiği ortaya çıktı. TBMM Başkanlığı'nın bu tespitiyle, Gül'ün seçildikten hemen sonra yemin edip Köşk'e çıkabileceği yorumları netlik kazandı.

30 Ağustos'a katılacak

Böyle bir tercihte bulunması halinde Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den görevi devraldıktan sonra 29 Ağustos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sunacağı kabine listesini onaylayacak ve 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine katılabilecek.

Gül'ün, türbanlıların alınmadığı hipodromdaki protokol locasına eşi Hayrünnisa Gül ile gelip gelmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Gül'ün, Genelkurmay Başkanlığı'nın bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı'nın bahçesinde düzenleyeceği resepsiyonda izleyeceği yöntem de, Ankara'da yanıtı aranan soruların başında geliyor.

Köşk takvimi

10 Ağustos'ta yeniden başlayan adaylık süresi bugün 24.00'te sona erecek. Bugüne kadar adaylık için iki Kayseri milletvekili, Gül ve Çakmakoğlu başvuru yaptı. 11. Cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin ilk tur oylama yarın yapılacak. 2. tur 24 Ağustos, 3. tur 28 Ağustos, gerek görülmesi halinde de 4. tur 1 Eylül'de gerçekleştirilecek. İlk iki turda, cumhurbaşkanı seçilebilmek için adaylardan birinin en az 367 oy alması gerekiyor. CHP'nin AKP'nin adayına destek vermeyeceğini açıklaması, MHP'nin kendi adayını çıkarması ve DTP'nin Gül'ü desteklememe eğiliminde olması nedeniyle, seçimin 3. turda sonuçlanması bekleniyor. 3. turda seçilebilmek için 276 oy gerekiyor.

Milliyet
 



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,667 µs