En Sıcak Konular

Gül’e ‘President’ tipi sıkı koruma

19 Ağustos 2007 09:30 tsi
Abdullah Gül’e, cumhurbaşkanlığı düzeyinde güvenlik önlemleri uygulanmaya başlandı. Araçlar özeller güvenlik cihazıyla taranıyor, yiyecek ve içecekleri önceden tadılıyor.

Sevil KÜÇÜKKOŞUM'un haberi:

Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması ile birlikte koruma sayısı artırılan Gül için, yeni güvenlik teçhizatları da alındı. Cumhurbaşkanları için yapılan “güzergah kontrolü”, artık Gül için de uygulanıyor. Gül’ün geçeceği güzergahlar, güvenlik görevlileri tarafından önceden kontrol ediliyor ve kritik noktalarda, resmi ve sivil polisler görevlendiriliyor.

ÇEŞNİCİBAŞI TADIYOR

Cumhurbaşkanı adayı Gül’e yönelik sıkı koruma tedbirleri, sadece çevre güvenliği ile sınırlı değil. Adaylık süreciyle birlikte, siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek destek isteyen Gül, gittiği her yerde çeşitli ikramlarla karşılaşıyor. Gül’e ikram edilen yiyecek ve içecekler, önce bir koruma görevlisi tarafından kontrol ediliyor, servis daha sonra yapılıyor.

Köşk’e çıktıktan sonra koruma sayısını yarıya indiren Cumhurbaşkanı Sezer, yakın koruma da istememişti. Gül Köşk’e çıkarsa koruma sayısının daha da artırılacağı belirtiliyor. Gül’ü şu anda koruyan güvenlik görevlilerinin cumhurbaşkanı olması durumunda Gül’le birlikte Köşk’e çıkacağı kaydediliyor.

EŞİ DE KORUNACAK

Cumhurbaşkanlığı Protokol Yönetmeliği’ne göre, cumhurbaşkanlarının emrinde ayrıca albay rütbesinde bir yaver bulunuyor. Gül cumhurbaşkanı seçilirse, eşi Hayrünnisa Gül’ün de, yönetmeliğe göre özel bir koruması olacak.

Gül’e özel Gigra

Yeni dönemde Dışişleri Konutu’na gelen konukların araçları, “Gigra” isimli kameralı güvenlik cihazıyla kontrol edilmeye başlandı. Henüz piyasaya yeni çıkan Gigra, protokolde ilk defa Gül için kullanıldı. Kamera sistemiyle çalışan “Gigra” adlı cihaz, otomobillerin alt bölümlerinin incelenmesini sağlıyor. Tespit ettiği görüntüyü 106 kat büyütme özelliğine sahip güvenlik cihazı, bu görüntüyü bir gözlük sayesinde kullanıcıya aktarıyor. 90 derecelik hareket kabiliyetine sahip olan cihaz, manuel bir gövde, kamera ve kamera ile bağlantılı gözlükten oluşuyor. Araç altı taraması daha önce ayna ile yapılıyordu.

Bomba uzmanı Tara

Gül’ün ziyaretleri öncesinde, patlayıcı maddeleri tespit etmekte kullanılan özel eğitimli köpeklerden de faydalanılıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından özel olarak yetiştirilen “Tara” adlı polis köpeği, Abdullah Gül’ün katılacağı yerlere yarım saat önce giderek, bomba araması yapıyor. Barut, plastik patlayıcı, yanıcı ve uçucu maddeleri belirlemede uzman olan Tara’nın, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra da göreve devam edeceği belirtiliyor.

Akşam
 



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs