En Sıcak Konular

Şirin bu noktaya nasıl geldi?

18 Ağustos 2007 16:51 tsi
Şirin bu noktaya nasıl geldi?

Genç Parti eski milletvekili Emin Şirin gözaltında… Şirin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmış. Elimizdeki tek bilgi bu. Ancak bu gözaltı ilginç kimi gelişmelere gebe olabilir. İyibilgi E

Geçmişi Ürdün’e dayanan bir Çerkez ailesinin üyesi olan Emin Şirin eski bir milletvekili… Geçtiğimiz dönem siyasi hayatına AK Parti’de başlayan ve önce Anavatan, ardından da Genç Parti kimliği taşıyan Şirin parlamentonun sesi en gür vekillerinden birisiydi. Ancak şimdi kimi haber kaynaklarına göre “terörle mücadele ekipleri” kimilerine göre ise sadece “Ankara Emniyeti’ne bağlı ekipler” tarafından gözaltına alındı ve İstanbul’a getiriliyor. Şirin’i İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü bir operasyon çerçevesinde gözaltına aldırdı. En azından Şirin’i gözaltına alan ekiplerin verdiği bilgi bu. Peki, neden göz altına alındı? Kimi haber kaynakları “Ümraniye’deki bombalar” ile bir ilişkisi olduğu iddiasını ortaya atıyor ancak bu iddiadan öteye geçmiyor. Yakında neden gözaltına alındığı açıklanacaktır. Ancak sebep iddia edildiği gibiyse, bu gözaltı Türkiye’de yeni bir tartışmanın ilk işaret fişeği anlamına gelir.

Yakın dostlarının “çok hırslı bir kişi” olarak tanımladığı Emin Şirin Nazlı Ilıcak’ın eski eşiydi. Ailesine bağlı olan Emin Şirin Ilıcakların gazetesi ile ilgili hukuki problem çıkınca bir süre Ilıcanlar Cezaevinde yatmıştı. Şirin’in “ailesini kurtarmak için boş yere hapis yattığı” ileri sürülür. Ancak bu bir iddia ve henüz kanıtlanmadı.

Şirin’in ailesiyle olan yakınlığı Erdoğan ile de temas kurmasını sağlar. İşte ilginç siyasi kimliğin ilk temelleri Erdoğan hapse girerken atılır. Emin Şirin Erdoğan’ı sık sık ziyaret eder. Hapisten çıktıktan sonra da Erdoğan’ı çeşitli çevrelerle tanıştırma işini üstlenir. Sabancı ailesi ve Eczacıbaşı’yla Erdoğan’ı tanıştıran ve AK Parti kurulmadan önce Erdoğan’ın kendisini sermaye çevrelerine anlatmasına katkıda bulunan kişi Şirin’dir…  AK Parti kurulana kadar bu sıcak temas devam eder ve Erdoğan Şirin’i 2002 yılında İstanbul 1. bölge 12. sıradan milletvekili adayı gösterir.

Emin Şirin’i tanıyanlar Şirin’in 12. sıradan aday gösterilmesine çok içerlediğini söylerler. Ancak Erdoğan’ın da bir hesabı vardır. İddia edilene göre Şirin’in Nazlı Ilıcak’ın eşi olması ve o dönemde de ailenin “asker karşıtı bir söylem içerisinde bulunması” Erdoğan’ı tedirgin etmiş ve bu yüzden Şirin 12. sıradan aday gösterilmiştir. Nazlı Ilıcak’ın da bu seçimlerde milletvekili adaylığının geri çevrilmesini hatırlatır bu iddia…

Şirin’in 12. sıradan aday gösterildiği sıralarda aynı bölgeden 11. sıra milletvekili adayı Hüseyin Besli ile ilgili gazetelerde ilginç yazılar çıkmaktadır. Hüseyin Besli’nin geçmiş yıllarda yazdıkları gün yüzüne çıkarılır ve Besli ile ilgili “AKP’nin Şevki Yılmaz’ı” şeklinde tanımlamalar yapılır. Bunun Şirin’in 12. sıradan aday gösterilmesi ile bir ilgisi var mı, soru işareti.

Ardından Şirin’in AK Parti ile yollarını ayırdığı dönem gelir. Önemli bir kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre Erdoğan Şirin’i arar ve “bir milletvekili olarak yeterli çalışmayı yapmadığınız söyleniyor, daha aktif olun” der. Şirin’in verdiği yanıt ilginçtir: “Ben Hüseyin Besli’nin altında olduğu bir çatıda çalışmam.”

Bu cevap Erdoğan’ın Şirin ile arasını soğutmasına neden olur. Erdoğan Şirin’e randevu vermemekte, telefonları danışmanları tarafından geri çevrilmektedir. Şirin bu noktadan sonra AK Parti’de kalamayacağını anlar. Nazlı Ilıcak’tan da bir süre önce boşanmış olan Şirin önce Anavatan’a ardından Genç Parti’ye geçer. 

Bir muhalefet milletvekili olarak Şirin artık çok çalışmaktadır. Şirin’in hükümetin yolsuzluk yaptığı şeklindeki iddiaları sık sık gazetelere yansımaktadır. Şirin’i yakından tanıyan kaynaklar iyibilgi’ye “o dönemde Erdoğan’ı mahkum ettireceğim hırsına bürünmüştü” diye söylüyor.

Tartışmalar süredursun, Şirin Genç Parti’de siyasi hayatını sürdürür. Uzan’ın yardımcısıdır ve mecliste çok aktiftir. Seçim öncesinde sağda birlik çalışmalarına bizzat katılır ve Güniz Sokak’ı da sık sık ziyaret eder. O dönemde DP ile seçim ittifakı kurmak isteyen GP’nin görüşmelerini yürüten kişidir. GP’nin bu çabaları seçim takvimi izin verdiği müddetçe devam eder. Ancak ittifak çabaları başarısız olur ve Genç Parti’nin aldığı çok düşük oy oranıyla barajın altında kalır. Böylece Şirin’in parlamento yaşamı sona erer. Artık vekilliği düşmüş bir siyasetçi olan Şirin AK Parti’yi 22 Temmuz başarısı için ilk kutlayan kişidir.

Şimdi Şirin gözaltında. Eğer iddia edildiği şekliyle Şirin “çete bağlantısı” ile gözaltına alındıysa bu gözaltı çok tartışma doğuracak ve farklı boyutlara giden sonuçlar doğuracak demektir. Şirin’in Cem Uzan’a yakınlığı “yardımcılık” düzeyinde yani çok fazla. 22 Temmuz öncesi yaşanan “olağandışı” gelişmelere bakıldığında, eğer gözaltının bunlarla ilgili bir bağlantısı ortaya çıkarsa, boyutlar değişebilir ve seçim öncesi siyasi yapılanmanın siyasal meşruiyeti ile ilgili soru işareti doğurabilir. Üstelik tartışmanın kimi “el”lere Uzanması da söz konusu olabilir. Elbette bu “rutin” bir gözaltı da olabilir. Şimdi Cumhuriyet Savcılığı’nın Şirin’i neden gözaltına aldığı açıklamasını bekleme zamanı. Doğru karar vermek için hukuki süreci ve sonuçlarını beklemek en iyisi. Bakalım soruşturma ve gözaltının boyutları nereye gidecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 7,875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs