En Sıcak Konular

MÜSİAD: Faizlerde geriye gidiş arzu ediyoruz

31 Ocak 2014 14:15 tsi
"Ben sanayiciyi temsil ediyorsam, faiz artışı bizi negatif bir şekilde etkileyecektir" diyen MÜSİAD Başkanı Olpak, "bilançolarımızda faaliyet dışı gelirlerin ön plana çıkmadığını göreceksiniz. Dolayısıyla kimler oralardan farklı şekilde gelir elde ediyors

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, "Çok kısa sürede olur mu bilmiyorum ama makul bir sürede faizlerde geriye gidişin olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Olpak ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Olpak, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 16 ay önce çalışmasını başlattıkları Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin (SAMEKS) sonuçlarını dün kamuoyuyla paylaştıklarını belirterek, firmaların nabzını en doğru satın alma müdürlerinin tuttuğunu ifade etti.

SAMEKS'te hem hizmet sektörü hem de üretim sektörünü değerlendirdiklerini anlatan Olpak, bu raporu aylık olarak her ayın son iş günü içinde sunacaklarını dile getirdi.

Son zamanlarda farklı gündemler üzerinde yoğunlaşıldığını, bu gündemleri Türkiye'nin hak etmediğini belirten Olpak, "15 Aralık biz burada olsaydık, Türkiye'de büyümenin nasıl yüzde 4'ler civarında olduğunu, kamunun borç stoğunda gelişmiş ülkelerin parmak ısırtan bir yaklaşımla bizleri izlediklerini, bütçe açığında örnek ülke olduğumuz gibi birçok olumlu veriden bahsedecektik. Diyoruz ki ne oldu bu süre içerisinde, bütün bunlar bir tarafa itilmişcesine bambaşka bir gündemin içerisine girdik. Türkiye'nin bunu hak etmediğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kırk katırla kırk satır arasında kalmış durumdayız"

Olpak, konuşmasının ardından soruları da cevapladı. Üreticilerin ve sanayicilerin temsilcisi olduklarını belirten Olpak, "Bugün yatırım yapması, istihdam oluşturması beklenen bir kurumdan faiz artışını destekleyen herhangi bir görüş çıkmasını ekonomik verilerle bağdaştıramıyorum. Belki de ekonomiyi ben yanlış yorumluyorum ama ilave üretim yapacak bir kurumun faiz artışından memnun olması söz konusu olamaz. Yani biz kırk katırla kırk satır arasında kalmış durumdayız ümit ederiz ki hem kırk satır hem kırk katırla karşı karşıya kalmayız, bu da işin başka tarafı" dedi.

TÜSİAD'ın açıklamalarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Olpak, bugün Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu, bu işletmelerin ilave yatırım yaparken faizlerden negatif etkileneceğini kaydetti.

Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada Merkez Bankasının kendine güvenip, bir takım gerekçelerinin olup olmaması bizi çok fazla ilgilendirmez. Bunu şöyle bir örnekle açıklıyorum. Benim ayağımda nasır var, birisi gelip bu nasıra bastığında, hangi sebeple bastığına bakmaksızın ben bağırırım. Ben sanayiciyi temsil ediyorsam, faiz artışı bizi negatif bir şekilde etkileyecektir. Bu gerçeği görmek lazım. Bir başka unsur daha var, temsil ettiğim grup itibariyle ağırlıklı olarak bakıldığında bilançolarımızda faaliyet dışı gelirlerin ön plana çıkmadığını göreceksiniz. Dolayısıyla kimler oralardan farklı şekilde gelir elde ediyorsa farklı yorumlar yapabilirler. Ben kendi üyelerim çerçevesinden baktığımda faiz artışından elbette mutlu değilim. Bağımsız bir Merkez Bankamız var, çok kısa sürede olur mu bilmiyorum ama makul bir sürede faizlerde geriye gidişin olmasını arzu ediyoruz."

Olpak, destekler ve teşvikler konusunun da bir koordinasyon içerisinde, mali disiplini de bozmadan yapılabilecek şeyler varsa değerlendirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Bankacılık sektörünün de kendilerine getirilmiş olan faiz artırımının ilave maliyetlerinin üzerinde bir maliyetle piyasa yansıtmaması gerektiğini belirten Olpak, bu hususun da zamanında ve hızlı bir şekilde denetlenmesi gerektiğine işaret etti.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs