En Sıcak Konular

Erdoğan'ın ziyareti İran basınında böyle yankılandı

31 Ocak 2014 11:00 tsi
Başbakan Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyaret reformcu medyada ilk sayfalarda yer bulmazken hükümet medyası ve ekonomi gazeteleri ziyarete geniş yer verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı ziyaret İran medyasında geniş yer bulmasına rağmen reformcuların gazetelerinde ilk sayfalarda yer almadı.

Reformcu gazetelerden yalnızca İtimad, ziyarete birinci sayfasında yer verdi. Bu gazete ziyareti “Tartışmaya sebep olan başbakan 24 saat İran’da” başlığıyla duyurdu. Diğer reformcu gazetelere bakıldığında sanki böyle bir gezi olmamış gibi duruyor.

Ziyaret muhafazakar gazetelerle devlet gazetelerinde manşetten verildi fakat daha çok İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in mesajlarına yer verildi. Ekonomi gazeteleri ise siyasi sorunlarn bir tarafa bırakılarak ekonomi konuşulduğunu yazdı.

Hükümete ait İran gazetesi başyazısında, Tahran ve Ankara’nın yeni ilişkilerinde hem ekonomi hem siyasi açıdan yeni bir döneme girmeye hazırlandıklarını gösterdiği, diğer yandan nükleer krizin çözülmesiyle İran’ın uluslararası ve bölgesel anlamda yeni bir konumu olacağı, Türk yetkililerin de bunu değerlendirerek aradaki işbirliğini yükseltmeye çalıştığı belirtildi. Yazıda Türkiye’de yapılacak seçimlerden sonra Erdoğan’ın Ak Parti’nin başında kalması durumunda bölgesel politikalarında İran ile daha fazla uyum içinde olacağı iddia edildi.

Birçok gazete ve web sitesi Erdoğan’ın ziyaretinin Suriye’deki katliam nedeniyle olumsuz etkilenen ilişkileri onarmak amacını taşıdığını savundu. Şehrivend, “Erdoğan ilişkileri onarmaya geldi”, Keyhan ise “Dostluk ve kardeşlik son yüzyıllara göre benzersiz” başlığını kullandı.

İRAN’IN EKONOMİ AĞIRLIKLI GAZETELERİ GEZİYE DAHA ÇOK ÖNEM VERDİ

Ekonomi ağırlıklı Dünya İktisadı Gazetesi “Erdoğan – Ruhani görüşmesinde Türkiye ve İran arasında özgür ticaret önerisi” başlığıyla ziyareti manşete taşırken gazetenin başyazısında “Erdoğan Tahran’da: siyasi sorunlar bir yana son sözü ekonomi söyler” başlığı dikkat çekti.

Yazıda kısaca şu ifadelere yer verildi:

“Patriotların Türkiye’ye yerleştirilmesi sorunu, Suriye meselesi, Ortadoğu’da Irak ve Suriye’de mezhebe dayalı sıkıntılar Ankara ve Tahran’ı iki ayrı kutba itti. Bir taraftan  Suudi Arabistan ile İran arasında ciddi bir rekabet başladı. Bu arada Davutoğlu ile Zarif Davos’ta bir tartışma yaşadı, İran Müslüman Kardeşler ile ilgili Türkiye’nin tutumundan da memnun değil. Bütün bunlara bakıldığı zaman Erdoğan’ın Tahran’a gelmesi şunu gösteriyor ki bir kez daha son söz ticarette ve ekonomide. Bu nedenle Erdoğan’ın İran ziyareti de daha fazla ekonomi ağırlıklı oldu. Yaptırımların kalkması ile Türkler için İran’da daha fazla ekonomi fırsatları bulacak. Bazı söylentilere göre de iki ülke arasında enerji ticari serbest bölgesi kararı var. Bu da bir yandan Amerika’yı rahatsız ediyor. ABD Hazine Müsteşarı David Cohen de Erdoğan’ı uyardı ancak Ankara’ın bunları önemsemesi beklenmiyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs