En Sıcak Konular

Piyasalarda FED depremi Rusya'yı da sarstı

30 Ocak 2014 14:38 tsi
Piyasalarda FED depremi Rusya'yı da sarstı Fed kararının ardından bugün Asya borsalarında da satış baskılarının arttığı görüldü. Rusya’da dolar 35,24 rubleyi gördü

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) tahvil alım programını aylık 10 milyar dolar azaltma kararının ardından yaklaşık bir haftadır içinde bulunduğu düşüş trendini devam ettiriyor.

ABD'de Fed'in geçen ay olduğu gibi bu ayki toplantıda da tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolardan 65 milyar dolara indirmesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri gerilese de hisse senedi piyasaları negatif seyretmeye devam etti. Dow Jones endeksi günü yüzde 1,19 oranında düşüşle 15.739 puandan tamamladı, böylece iki ayın dip seviyesi ve analistlerin kritik destek seviyesi olarak nitelendirdikleri 15.700 puan desteğini test etti. S&P 500 endeksi dün 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1.771 puana kadar geriledikten sonra günü bu seviyenin hemen üzerinde 1.774 puandan kapattı.

Rublenin değer kaybına doğrudan müdahale etmemeyi planlayan Rusya Merkez Bankası, rublenin kontrollü serbest dalgalanmasına izin veriyor. Yüzde 1,97 artan dolar 35,24 rubleden işlem görürken, yüzde 1,85 artan Euro da 48 rubleye yükseldi. Yüzde 55 dolar ve yüzde 45 Euro'dan oluşan döviz sepeti ise yıl başından bu yana yüzde 6 artarak 41,17 rubleye çıktı.

Rusya Merkez Bankası döviz sepetinin üst sınırını 25 kapek daha genişleterek müdahalede bulundu. Üst sınır 40,95 rubleye yükseldi. Rublenin zayıflamas ihracatçı açısından daha fazla kar olarak değerlendirilirken, bütçe açığının kapanmasına da katkı sağlaması bekleniyor.

Fed kararının ardından bugün Asya borsalarında da satış baskılarının arttığı görüldü. Japonya'da dolar/yen paritesi dar bantta dalgalı seyrini devam ettirirken Nikkei 225 endeksi yüzde 2,45 oranında düşüş kaydetti. Yarın resmi tatile girecek olan Çin'de Şangay bileşik endeksi kapanışa doğru dünkü kapanışa göre yüzde 0,8 değer kaybetti. Hindistan'da Sensex 30 endeksi yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Avrupa hisse senedi piyasaları dün satıcılı seyrini devam ettirirken bugün işsizlik oranının açıklanacağı Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,75 değer kaybetti.

Yurtiçi piyasalarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) güçlü faiz artırım kararının ardından 2,17 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL'nin küresel piyasalara paralel olarak tekrar yükselişle geçmesi, hisse senedi piyasalarında satış baskılarının etkisini artırmasına ve hem daha likit olması hem de karlılıklara ilişkin endişelerle banka hisselerinde yoğunlaşmasına neden oldu.

Analistler, endeksin önceki destek seviyesi olan 61.100 puanın altına kadar geriledikten sonra tepki alımlarıyla 62.000 puanın hemen üzerinde günü tamamladığına dikkati çekerek, bu seviyelere yaklaştıkça tepki alımlarının güçlenebileceğini ancak yükseliş hareketi için küresel piyasalarda ve yurtiçinde ılımlı bir havanın oluşması gerektiğini kaydediyor.


Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs