En Sıcak Konular

Ukrayna bölünürse Kırım'ın geleceğinde Türkiye de olacak

30 Ocak 2014 14:37 tsi
Ukrayna'nın bölünme senaryoları, Kırım'ın da bağımsızlığını kazanmasını gündeme getirdi

Ukrayna’ya bağlı olan Kırım’ın statüsü yeniden tartışılıyor. Ülkeden parçalanma sinyalleri gelirken, Rusya’nın Kırım yarımadasını tekrar ele geçirebileceği ifade ediliyor. Ama buna karşı Türkiye'nin elinde hukuki bir koz bulunuyor; Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşması. Anlaşma, Kırım yarımdasının bağımsız olamayacağını ve bir başka ülkeye devredilemeyeceğini öngörüyor.

Rus gazeteci ve aynı zamanda da Deniz Hukuku Uluslararası Teşkilatının üyesi Sergey Aprelev, Ukrayna’nın bölünmesi durumunda 1954 yılında Ukrayna’ya verilen Kırım yarımadası tekrar Rusya tarafından ele geçirilebileceğini savunuyor. Aprelev’e göre bu konuda Rusya’nın önündeki engel ise Kiev merkezi yönetiminden ziyade Türkiye olabilir.

Ukrayna’nın bölünme senaryoları, son aylarda yaşanan olaylarla beraber Rus analistler tarafından sık sık gündeme taşınması dikkat çekiyor. Rus ulusal yayın organlarının önemli bir kısmının bu konuyu sürekli masaya yatırması Kremlin sarayının stratejisi olarak de değerlendirilebilir.

KÜÇÜK KAYNARCA ANLAŞMASI

Nerdun Hacığıolu ise bugün Hürriyet'teki haberinde Küçükkaynarca anlaşmasını referans göstererek şunları yazdı: "1991 yılında SSCB parçalanarak onun yerine bağımsız Ukrayna devleti ortaya çıktığında, Türkiye Küçük Kaynarca Anlaşması'nı gerekçe göstererek Yarımada'yı geri isteme hakkını elde ediyordu. Ancak Turgut Özal yönetimi döneminde Türkiye’nin kuzeyinde yaşanan jeopolitik değişim ve genel dünya konjönktürü göz önüne alınarak Ankara tarafından bu seçenek gündeme getirilmedi. Türkiye sadece Kırım Yarımadası'nda yaşayan Tatar azınlığın haklarının verilmesini savunmakla yetinmişti.

Son 23 yılda köprünün altından epeyce sular aktı. Günümüzde Kırım Yarımadası Ukrayna’dan ayrılarak tekrar Rusya’ya bağlanmak istediği süreçte ilk önce Kiev’den bağımsızlığını ilan etmesi gerekir. Tam da bu noktada uluslararası hukukun tüm kurallarına göre Türkiye ortaya çıkarak 'Kırım Yarımadası yönetimini kontrolüme geri alıyorum'  diyebilir."



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs