En Sıcak Konular

Faiz niye bu kadar çok arttı işte sebebi

30 Ocak 2014 11:37 tsi
Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faizleri artırmasının sebebini ekonomistler olumlu buldu. Prof. Dr. Kerem Alkin'e göre MB akıllıca bir iş yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı ekonomistler tarafından tartışılıyor. Beklentinin üstündeki faiz artırımının sebebi global piyasaları da sarsan gelişmeler.

Profesör Doktor Kerem Alkin'e göre Merkez Bankası beklentinin üstünde faiz artırımı yaparak Türkiye'yi bu girdabın dışında tutmaya çalıştı.

MB GİRDAPTAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

24 TV'de canlı yayına katılan Alkin durumu şöyle izah etti;

"Bu bir global girdap. Merkez Bankası 2-3 aylık faiz adımının tümünü tek seferde yapmaya çalıştı. Bununla Türkiye'yi Girdabın içine çekecek noktadan uzaklaştırmak istedi. MB var gücüyle Türkiye'yi girdabın dış tarafından tutmaya çalışıyor. Bu faiz adımı da bu mealde değerlendirilmeli. 6-7 ay daha dünyayı etkileyecek bir girdaptan söz ediyoruz. Türkiye'yi girdabın kara delik noktasına çekmeyecek noktada tutmak gerekiyor."

PSİKOLOJİK ETKİ İÇİN TEK HAMLE YAPTI

Brezilya'da faizlerin 10.5, Rusya'da 8 civarında olduğunu hatırlatan Profesör Alkin, "Bu ülkelerin merkez bankalarının da Türkiye'nin adımına benzer adımlar attığına tanık olacağız. Onlar da akıntıdan uzaklaştırmaya çalışacaklar. MB bence ülkeler arasındaki faiz artırma sürecinin dışına çıkabilmek adına tek bir hamle yaptı.

Bence MB şunu düşündü. Sürekli faiz artırma gündeme geldikçe piyasanın morali bozulacaktı. Piyasadaki psikolojiyi doğru yöneltebilmek adına MB tek hamlede yaptı."

TÜRKİYE'NİN ŞANSI

"Bizim şansımız Merkez Bankası'nın bu yapmış olduğu para politikası hamlelerini mali politikalarla destekleyecek avantaja sahip olmamız. Dünyada bir çok ülke maliye politikası desteği veremeyecek halde. ABD bile bu halde. Bu Türkiye için bir şanstır. MB'ye bundan daha fazla psikolojik yük taşıtmamamız gerekiyor. Biraz elini rahat tutmamız gerekiyor.

17 ARALIK DA ETKİLİYOR

Profesör Kerem Alkin'e göre Türkiye'deki piyasaları sadece global kriz değil aynı zamanda 17 Aralık süreci de çok olumsuz etkiledi. Alkin, Cumhuriyet tarihinde böyle bir şeyin yaşanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi;

"MB uluslararası ekonomi medyasında Türkiye'yle ilgili tartışmalar konusunda ne yapabilir ki... 17 Aralık'tan bu yana Cumhuriyet tarihinde hiç alışmadığımız bir manzara var. Herhangi biri çıkıp da 17 Aralık sürece sık sık görülmüş abartılıyor denebilir mi? Bu farklı bir süreç. Herkes Türkiye'yi takip ediyor. Buna bozulmayalım. Küresel dünyanın bir parçası olmanın da bazı bedelleri var. Uluslararası medyada tabi ki konu olacaksın. "

NE YAPMAK GEREKİYOR?

"MB'nin attığı bu kritik adımı güçlendirmek adına bir kaç hafta beklemek doğru olmaz. Bizi küresel girdabın içinde olan gelişmekte olan ülkelerden ayrıştıracak bir şey yapacaksak şimdi yapmamız lazım.

Türkiye'nin uluslararası ekonomi medyasında heyecan verici haberlerle ilgili ne yaptık? Ben çok bir şey hatırlamıyorum. Bütçemiz iyi büyüme iyi tamam ama bunlar standart. Bunlar kanıksanmaya başlayınca Türkiye'nin farklı haber ve başarılar ortaya koyması gerekiyor. Bu da yabancı sermaye yatırımları noktasında kendini gösterir. Türkiye sıklıkla dünyaca tanınmış bir şirketin Türkiye'de yatırım yaptığını duyurduğu bir ekonomi özelliği göstermeli.

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,187 µs