En Sıcak Konular

Cenevre'de buzlar eriyor

29 Ocak 2014 21:29 tsi
BM’nin Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Suriye muhalefeti ile rejim heyetleri arasındaki görüş ayrılıklarının büyük olduğunu ancak "buzların yavaş da olsa eridiğini" bildirdi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye muhalefeti ve rejim heyetlerinin görüşmelere devam etme isteğinde olduğunu belirterek, “Ancak görüş ayrılıkları oldukça büyük” dedi.  
 
Cenevre’de devam eden Suriye barış görüşmelerinde 6’ncı günün tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, gelinen aşama hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
 
Bu haftaki görüşmelerden beklentilerinin sorulması üzerine, “Açık konuşmak gerekirse esasa ilişkin çok da fazla bir şey başarabileceğimizi beklemiyorum” diyen İbrahimi, tarafların konuştuğunu ve konuşmaya devam etmek istediklerini, bunu da başarı olarak gördüğünü kaydetti.
 
İbrahimi, “Suriye’dekiler ve buradaki Suriye temsilcileri 3 yıldır bir kez bile aynı masada oturmadılar. Kimse tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir değnek beklemiyor. Aşmamız gereken bin millik bir mesafe var. Eğer biz ilk adımı atabilirsek, bu iyi olacaktır” diye konuştu.
 
İbrahimi’nin umudu ikinci tur görüşmeler
 

Görüşmelerin hala devam ediyor olmasından “çok mutlu” olduğunu kaydeden İbrahimi, şunları söyledi:
 
“Buzlar yavaş da olsa eriyor. Umut ediyorum ki ikinci tur görüşmeler daha düzenli bir şekilde yürütülecek ve daha fazla sonuç alabileceğiz. Çok fazla bir beklenti içinde değildim, o yüzden hayal kırıklığına da uğramadım. Bu ilk buluşmadan bir sonuç beklemiyordum. Beklediğim gibi de oluyor.”
 
BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, görüşmelerin ilk turunu cuma günü tamamlamayı beklediklerini, aynı gün görüşmelerin ikinci turunun ne zaman başlayacağına karar vereceklerini kaydetti. İbrahimi, büyük olasılıkla bir haftalık bir aranın ardından yeniden bir araya geleceklerini vurguladı.
 
ABD ve Rusya’nın rolü
 
Cenevre görüşmelerini başlatan ABD ile Rusya’nın süreçteki ve taraflar üzerindeki etkisine ilişkin bir soru üzerine de İbrahimi, ABD, Rusya ve diğer ilgili ülkelerle temas halinde olduğunu kaydetti. BM Suriye Özel Temsilcisi, “Umuyorum ki sahip oldukları etkiyi taraflar üzerinde kullanacaklar. Aslında bunu yaptıklarına eminim. Gelecekte bunu daha iyi kullanacaklarına güvenim tam” ifadelerini kullandı.  
 
Cenevre’de süren görüşmelerde insani konuları da ele aldıklarını belirten İbrahimi, henüz uzlaşma sağlanamayan Humus’a insani yardım konvoyu gönderilmesi konusunda “BM ve Suriye makamları arasında müzakerelerin devam ettiğini” kaydetti.

aa


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs