En Sıcak Konular

Hükümet 5. Demokratikleşme Paketi hazırlıyor

29 Ocak 2014 17:04 tsi
Hükümet, yargıda ve yürütmede yaşanan son tartışmalardan sonra 5. Demokratikleşme Paketi ismiyle yeni bir paket hazırlıyor. Pakette, Kurallı Serbest Piyasa, Savcıların statüleri, Jandarmanın durumu, TMK yasası, dinlemeler gibi konular yer alıyor

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan 4. Demokratikleşme Paketi'nin yasal düzenleme gerektiren maddeleri henüz Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülürken, yeni bir paketin daha açıklanacağı öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın yakında 5. Demokratikleşme Paketi'ni açıklayacağı belirtildi. Açıklanacak yeni pakette, öncelikli olarak ekonomik açılım, sonrasında yargısal ve sonrasında ise idari iyileştirmeler planlanıyor. İddiaya göre, hükümet "Kurallı Serbest Piyasa" sistemine geçmeyi planlıyor. Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması da bu paketle birlikte ele alınacak. Yine jandarmanın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması da 5. Demokratikleşme Paketi'nde yer alacak.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Abdülkadir Selvi'nin iddiasına göre, Başbakan Erdoğan pazar günü İstanbul dönüşünde yakın kurmaylarıyla 5. Demokratikleşme Paketi'nin konuşmak için mini bir zirve yaptı.

EKONOMİK AÇILIM

Selvi'ye göre; 5.Demokratikleşme Paketi' ise eskilere oranla hem hazırlanış tarzı itibariyle hem de içerik olarak çok farklı. Bu kez sadece hak ve özgürlükler noktasında değil, ekonomik boyutta da çalışmalar var. Ekonomiyle ilgili çalışmalar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yürütülüyor.' Şimdiye kadar demokratikleşme paketlerinde yargı ile hak ve özgürlükler boyutu ön plana çıkmıştı. 5.Pakette ise Ali Babacan'ın parmak izleri var. Yeni paketle birlikte ekonomide en çok tartışacağımız kavramlardan biri, 'Kurallı Serbest piyasa' kavramı olacak.Yolsuzlukla etkin mücadelede adına, 'Kurallı Serbest Piyasa' ve şeffaflığa ilişkin, Ali Babacan titizliği ile hazırlanmış bir paket geliyor.

ATALAY YÜRÜTECEK

5.Demokratikleşme Paketi'yle ilgili çalışmalar Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın koordinasyonunda hazırlanıyor. Paketin ekonomik boyutunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargıyla ilgili bölümünü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, idari teşkilatlanmada ise İçişleri Bakanı Efkan Ala çalışıyor.

SAVCILARIN STATÜLERİ

Yargıda ise savcılarla ilgili bir düzenleme geliyor. Savcıların, kamu avukatı olarak hakimlerle aynı statüde olmaması gerektiği, vatandaşın avukatıyla aynı statüde olması gerektiği belirtiliyor.

JANDARMA İÇİŞLERİ'NE BAĞLANACAK

4. Yargı Paketi'nden son gün çıkarılan düzenlemeydi, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusu. Jandarma zaten İçişlerine bağlı. Ancak terfi, tayin, atama ve sicil itibariyle Genelkurmay'a bağlı olmaları nedeniyle, suretten İçişlerine ama emir komuta açısından Genelkurmay'a bağlı. 2011 seçimlerine gidilirken bu konu üzerinde çalışılıyordu. 2 yıl önce Jandarma personeline yönelik bir anket çalışması yapıldı. Personele, İçişleri'ne mi geçmek isterseniz yoksa Genelkurmay'a bağlı mı kalmak istersiniz diye soruldu. Ancak adım atılmadı. Şimdi bu gerçekleştiriliyor.

DİNLEMELER VE TMK YASASI

İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın ortak çalıştığı bir nokta var. Telefon dinlemeleri, soruşturmalar ve fezleke düzenlenmesi konusunda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve AB kriterleri doğrultusunda yeni düzenlemeler geliyor. 5. Paket'te yer alacak hususlardan birisi de Terörle Mücadele Yasası. Daha önceki paketlerde de bu konuda iyileştirmeler yapıldı.



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,577 µs