En Sıcak Konular

Hükümetten tarihi adım! Erdoğan sinyalini vermişti

29 Ocak 2014 13:58 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti öncesi Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasını hedeflediklerini açıkladı.

Başbakan Erdoğan'ın dün akşam İran ziyareti öncesi sinyalini verdiği 'Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılmasına ilişkin yol haritası belli oldu.

Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılmasına ilişkin yasal düzenlemelerin Meclis tatile girmeden önce yapılacağını söyledi.

Bozdağ, "Meclis tatile girmeden önce düzenleme yapılacak. Geçici 2. Maddeyi kaldırıyoruz, bu tarihi bir adımdır" dedi.

BİTEN DAVALAR ETKİLENMEYECEK

Bozdağ, düzenlemenin kesinleşmiş davaları etkilemeyeceğinin de altını çizdi.

Adalet Bakanı, avukatlık mesleğinden geçiş yapan hakim ve savcı adaylarının kura çekme töreninde Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına ilişkin düzenleme hakkında konuştu.

'TMK 10 İLE GÖREVLİ MAHKEMELERİ KALDIRIYORUZ'

Bakan Bozdağ, açıklamasında, "Yeni bir adım atıyoruz. TMK 10 ile görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz. CMK 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldıran düzenleme ile beraber geçici bir madde düzenlemiştik ve o zaman bu mahkemelerde görülen davaların, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz. Ağır ceza mahkemelerindeki bu üçlü ayrıma son veriyor, savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyoruz.


'HUKUK DEVLETİ BAKIMINDAN SON DERECE ÖNEMLİ'

Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Kanunu Meclis'e gönderiyoruz, seçim nedeniyle Meclis tatile girmeden önce de bu yasal düzenlemeyi yapacak. TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli mahkeme uygulamasına, bunlara ilişkin soruşturma ve kovuşturma usullerindeki farklılıklara son veriyoruz. Bu da hukuk devleti bakımından son derece önemli, tarihi bir adımdır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan, dün akşam İran seyahati öncesi gazetecilerin sorularına şu yanıtı vermişti,

Süreç içinde Adalet Bakanlığımız yeniden yargılanma konusunu değerlendiriyor. Çalışıyor. Ben bir şeyi söyleyebilirim. Özel yetkili mahkemeleri kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. O dosyalar hangi mahkemelerde ise onları ağır ceza mahkemelerine aktarmış olmak suretiyle bu süreci kapatmış olacağız. Dolayısıyla 133 ağır ceza mahkemesi ile süreci sürdüreceğiz.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇERİSİNDE ADIMIMIZI ATARIZ"

Muhalefetin HSYK değişikliği konusundaki tutumunu eleştiren Başbakan şunları kaydetti:

Anayasa değişikliğine hayır dediler. Yasal düzenlemeye de yanaşmadılar. Onun için, onlarla yapılacak bir şey şu an için gözükmüyor. Ama biliyorsunuz bu paketin Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şu anda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalşmalarını sürdüyorlar. Temenni ediyorum ki Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmı ve belki 2-3 madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta içersinde adımımızı atarız.

ÜNLÜ DAVALAR NORMAL MAHKEMELERE

Erdoğan, 'Balyoz davasında delil olan 5 nolu harddiskte değişiklik yapılması ile ilgili yaptığı açıklamada, şu düşünceleri kaydetti:

"TÜBİTAK olayı, bilirkişilerle alakalı, kurumla alakalı değil. Bilirkişi raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben, bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor incelemiş değilim. Ondan haberim yok. Şu anda henüz Ergenekon'la ilgili gerekçeyi görmüş değiliz. Bu konuyla ilgili açıklama yapmamız da mümkün değil. Adalet Bakanlığı'yla alakalı, bu süreç içersinde Bakanlık'ımız yeniden yargılanma sürecini şu anda değerlendiyor, çalışıyor. Muhtevası ne olacak, nasıl olacak. Ben burada bir şeyi açık söyleyebilirim; Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK'na aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak, bu mahkemeleri tamamiyle Ağır Ceza Mahkemelerine devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var, yanılmıyorsam 8 tane de özel yetkili mahkemesi var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bu süreci sürdüreceğiz. Böyle bir dönemi başlatıyoruz."

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,576 µs