En Sıcak Konular

İşadamlarından TÜSİAD'a tepki

29 Ocak 2014 09:13 tsi
İşadamlarından TÜSİAD'a tepki TÜSİAD’ın ‘yabancı sermaye gelmez’ açıklamasını eleştiren Başbakan Erdoğan, dün grup toplantısında “Yabancı sermaye bundan sonra da gelecek” dedi. İstanbul’da Türk-Fransız İş Konseyi’ne katılan iş dünyasının önde gelen isimleri de yabancı sermaye girişini

Star’a konuşan İşadamları, yabancıların TÜSİAD’a itibar etmediğini kaydetti. Görüşüne başvurduğumuz 5 isimden ikisi ise toplam 700 milyon dolarlık yabancı yatırım müjdesi verdi. Kurlardaki oynaklığı geçici gören işadamları, Türkiye’nin istikrarına güvenin tam olduğunu belirtti.

PATRONLAR KULÜBÜNÜN AÇIKLAMALARINI YERSİZ BULAN İŞADAMLARI YENİ YABANCI YATIRIM MÜJDESİ VERDİ


Adnan Polat (Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı):

Kanadalı fon ile 600 milyon dolarlık anlaşma yaptık


Yabancı yatırımcıların Türkiye’den çekindiklerini düşünmüyorum, aksine Türkiye fırsat sunan bir ülke. Bizim şirketimizin de Fransızlar’la Türkiye’de ciddi bir ortaklığı var. Fransız enerji firması Electricite de France (EDF) ile çalışıyoruz, bu firmanın yıllık cirosu 120 milyar dolar. Onlarla bugüne kadar 600 milyon Euro’luk yatırım tamamladık. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu firma ile 600 milyon Euro’luk rüzgar enerjisi alanında yatırım yapacağız. Ege ve Marmara Bölgeleri’nde olacak. Yabancıların yatırımdan kaçındıkları konusunda en güzel cevabı bizim şirketimizin yaptığı bir ortaklıkla verebilirim. Kanadalı emeklilik fonu PSP ile bir şirket kurduk Türkiye’de. Güneş enerjisi alanında yatırımlarımız olacak. Onlarla da geçen hafta sözleşmeyi yaptık. Rekabet Kurumu kararını bekliyoruz. Toplam 600 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ile Türkiye’ye geldiler. Türkiye şuan ki durumda yatırım yapılacak yıldız ülkelerden biri. Seçim sürecinin ardından bu tür konuları da geride bırakacağız. Bunlar seçim süreçlerinde yaşanan durumlar. Biz ve yabancı ortaklarımız yatırımlara devam ediyoruz.

Kemal Şahin (Şahinler Holding Başkanı):

ABD’li ve Alman iki şirketle 100 milyon $’lık imza


TÜSİAD Başkanı’nın konuşması abartılı. Yabancı yatırımcıların bu durumu bir risk olarak gördüğünü düşünmüyorum. Yaşanan olaylar normal, geçici olaylar. Hükümet bu sorunu çözecektir. Böyle sorunlar her ülkede yaşanıyor. Türkiye’de yabancı yatırımcı var ve gelmeye de devam edecektir. Faizler ve döviz kurları nedeniyle belki soru işaretleri olabilir ancak tüm bunların cevapları kısa süre içinde verilecektir. Türkiye’ye gelmeyip de nereye gidecek yabancı yatırımcı? Avrupa’nın nüfusu yaşlanıyor, Avrupa büyümüyor. Doğu’da zaten siyasi çalkantılar var. Türkiye’ye sermaye gelmez diye bir şey olmaz. Ciddi büyüyen ve potansiyeli olan bir ülkeyiz. Türkiye gibi büyük bir partnerle her yatırımcı çalışmak ister. Yabancı firmalar için ciddi fırsatlar var. Örneğin Şahinler Holding olarak sahibi olduğumuz Avrupa Serbest Bölgesi’nde iki imza attık. Bir ABD’li şirket teknoloji üretecek, bir de Alman firma motor aksamları üretecek. İki şirket ile de imzalarımızı attık. Toplam yatırımları 100 milyon doları buluyor.

Hamdi Akın (Akfen Yönetim Kurulu Başkanı):

Türkiye’nin istikrarına tüm dünya güveniyor


Yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırımlarına tedirgin bakması gibi söylentiler geçicidir, kalıcı olan Türkiye’nin istikrarıdır. Türkiye’nin istikrarına tüm dünya güveniyor. Kur oynaklığı bizi rahatsız ediyor ama bunların hepsi serbest piyasanın talepleri ile ortaya çıkan durumlar. Biraz bekleyip görmek gerekecek. Müdahaleden çok yapısal bir takım tedbirler almak her zaman daha iyi olmuştur. Her şeyin çok daha iyiye gideceğine inanıyorum. Türkiye’nin önünde bir engel yok. Siyasi çalkantılar demokrasinin gereğidir.

Cefi Kamhi (Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı):

Son gelişmeleri TÜSİAD açıklaması ile analiz yanlış


TÜSİAD’ın açıklaması bence kendi görüşlerini ifade ediyor. Genelleme yapmak yanlış. Her ülkede bu tür gelişmeler yaşanabilir. Yatırımcı ekonomik göstergelere daha çok önem veriyor. Bugünkü konjonktürü TÜSİAD’ın açıklaması ile analiz etmek yanlış olacaktır. Sonuç itibariyle yabancı yatırımcı adına bir endişe olmadığını düşünüyorum. Endişe, toplumsal barış olmalı. Herkesin tek bir bayrağı var. Bu topraklarda bu yapıda huzurlu, birlik ve beraberlik ile yaşamalıyız.

Rahmi Koç (Koç Hol. Onursal Başkanı):

Türkiye’de herhangi bir risk yok


Yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’de herhangi bir risk gözükmüyor. Olası gelişmeler olması gerektiği gibi gidiyor. Yatırım yapan riski alır zaten, bir risk olmasa kâr yoktur zaten hiçbir yerde. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi yapısı şuan için risk arz etmiyor. Kur oynaklığı ile ilgili bir açıklama yapmak için ise erken.
 

Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs