En Sıcak Konular

Gül'den AB cevabı: Belki Türkiye hayır der

28 Ocak 2014 16:21 tsi
Gül'den AB cevabı: Belki Türkiye hayır der "'Müzakereyi bitirince de tam üye olacaksın' diye yine bir şey yoktur. Belki Fransa halkı referandumda 'Yok' diyecektir. Saygıyla karşılarız. Bilmiyorum, belki Türk halkı, o gün 'Hayır, biz Norveç'in yaptığını yapmak istiyoruz' diyecektir"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bugünkü Türkiye'de çeşitli siyasi tartışmalar var, çeşitli sıcak konular var. Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri, Türkiye'de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye'deki siyasi istikrar sağlamdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Four Seasons Bosphorus Otel'de "Birlikte Geleceğin İnşası" başlığıyla düzenlenen Türk-Fransız İş Forumu'nun kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi için koydukları hedefe, engeller aşıldığında kolayca ulaşmalarının mümkün olacağını söyledi.

Hiçbir zaman, "hayalci ve inanmadığı" şeyleri söyleyen biri olmadığını ifade eden Gül, "Bizim Rusya ile 40 milyar dolar ticaretimiz var. Müttefikimizle niye bu kadar büyük olmasın ki? O açıdan, bu söylediklerim gerçekçidir" diye konuştu.

Gül, Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri konusuna değinerek, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği konusunda bizim şu anda konsantre olduğumuz alan, müzakereleri başarıyla bitirmektir. Herkes biliyor ki 'otomatik tam üyelik' yoktur. 'Müzakereyi bitirince de tam üye olacaksın' diye yine bir şey yoktur. Biz bunları biliyoruz. Belki Fransa halkı referandumda 'Yok' diyecektir. Saygıyla karşılarız. Bilmiyorum, belki Türk halkı, o gün 'Hayır, biz Norveç'in yaptığını yapmak istiyoruz' diyecektir ama bunlar bugünün konusu değildir. Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile çok paylaştım bunu, o çok iyi biliyor; iş adamları burada olduğu için onlara soruyorum: sizin yatırımcılarınız, iş adamlarınız, Avrupa Birliği müktesebatının, standartlarının geçerli olduğu bir ülkede mi kendilerini daha çok güvende hisseder, yoksa bu standartların uygulanmadığı bir ülkede mi kendilerini daha güçlü hisseder? Bizim bu fasılları açmamızda ne mani olsun ki? Hukuk standartlarımızı yükseltelim, parayla ilgili konuları yükseltelim, para faslıyla ilgili hiçbir açılış kriteri bile söz konusu değil, otomatik açabiliriz. Neyi düzenleyeceğiz biz burada? Ekonominin daha iyi işlemesini, serbest piyasa ekonomisinin bütün şartlarının, rekabetin bütün şartlarının en iyi şekilde işlemesi için bu düzenlemeleri yapıyoruz, bu standartları üstleniyoruz. Bütün bunlar olunca, ticaret karşılıklı artacak, yatırımlar karşılıklı artacak ve herkes kendisini daha çok güvende hissedecek. Onun için ben bu çağrıyı tekrar yapıyorum."

 Fransa'nın fasıllardaki siyasi blokajı

Fransa'nın, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde bloke ettiği 5 fasıldan birinden blokajı kaldırmasına değinen Gül, "Herkesin kafasında şu vardı ama bu bir gerçekti (siz bu gerçeği değiştirdiniz Cumhurbaşkanı olduktan sonra), Fransa'nın birçok fasılda siyasi blokajı vardır, şu 5 fasılda. Bunlardan birini (22. fasılda) kaldırdınız ama diğer fasılları da kaldırdığınızı söyleyin, doğrusu... Gerçekleşir gerçekleşmez. Bu ayrı bir hikaye. Çünkü siz değil, biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek. Biz üstümüze düşeni yapmazsak, zaten o fasıllar hiçbir zaman kapanmayacaktır. Onun için, bizi de test etmek için güzel bir fırsattır bu. Bunlar olduğu süre içinde ilişkilerimiz tarihin hak ettiği seviyeye ulaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ziyaretinin çok başarılı geçtiğini, konuk Cumhurbaşkanının Türkiye'yi görme fırsatı elde ettiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bazı Fransız dostlarımız, Türkiye'yi hala eski halleriyle düşünürler. Ben biliyorum, çok yakın dostlarım var. Siyasetçilerin içinde, devlet adamlarınız içinde var. 10 sene ben Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinde bulundum, Türkiye'yi temsil ettim milletvekili olarak, çok yakın dostlarım var. Bazıları, 'Türkiye'yi bizimkiler, sokaklarında at arabalarının gezdiği ülke zanneder' derler. Çok şey değişti bu memlekette. Gerçekten çok şey. Şunu iddia edebilirim ki hiçbir Avrupa ülkesinde, Türkiye'deki kadar modern, havaalanı terminali yoktur. Ne Fransa'da ne Almanya'da ne İngiltere'de Türkiye'deki kadar yeni, modern, havaalanı terminali yoktur. Bunlar doğrusu, bazıları için ancak görürse inanacağı şeylerdir" ifadelerini kullandı.

 "Türkiye'nin trendi daima yükselmektedir"

Açık toplumda, basının her şeyi yazdığı toplumda, siyasetin açık tartışıldığı toplumda, bir ülkede ne varsa onun dışarı yansıdığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

"Fransa'da ne oluyorsa, biz takip ediyoruz, bizde ne oluyorsa siz takip ediyorsunuz. Bunlar sakın yanlış intiba yaratmasın. Bugünkü Türkiye'de çeşitli siyasi tartışmalar var, çeşitli sıcak konular var. Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri, Türkiye'de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye'deki siyasi istikrar sağlamdır. TBMM'de güçlü bir çoğunluğu olan bir iktidar vardır, tek parti iktidarı devam ediyor. Şu anda Türk ekonomisinin temel göstergelerini sarsacak, makro ekonomik göstergeleri sarsacak herhangi bir güvensizlik söz konusu değildir. Şüphesiz ki 12 sene içinde inişler, çıkışlar olacaktır. Hiçbir zaman tartışma olmayacak diye bir şey de olamaz demokrasilerde. Tenkitler, kritikler, iyi kötü şeyler olacaktır ama Türkiye'nin trendi daima yükselmektedir, bunu bilin. Türkiye yeni reformları yapmakta da gerek hukuk alanında gerek ekonomi alanında gerek diğer alanlarda, siyasi alanlarda kararlıdır. Çünkü reformlar, Türkiye'yi güçlü kılmıştır. Bugün Türkiye ekonomisiyle ilgili güvenli konuşabiliyorsam, bu yaptığımız reformlar sayesinde olmuştur. Bunların hepsi de devam edecektir."

Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Fransız iş adamlarının ziyaretinin başarılı şekilde tamamlanacağını belirterek, "Bunun meyvelerini hep beraber alacağız" dedi.

"Türkiye'de çok köklü reformlar yapıldı"

Türkiye'de son 10 yılda yapılan reformlara değinen Cumhurbaşkanı Gül, bunların yapılmasında Avrupa Birliği'nin çok büyük desteğinin olduğunu söyledi.

Bu reformların Türkiye'yi güçlü hale getirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu 10 yılda Türkiye'nin büyümesine baktığımızda etrafımızdaki bütün bu krizlere rağmen Türkiye yüzde 6 büyüdü. Bankalarımız sapasağlam hiçbir bankamızda sallantı olmadı, sarsıntı olmadı. Borç yükümüz yüzde 35 Gayri Safi Milli Hasıla karşısında. Sıkı bir mali disiplin uyguluyoruz. Hiçbir popülizme dalmadan, yüzde 1,5 bütçe açığımız... Cari açığımız bizim biraz yumuşak karnımız. Bunu gidermenin yolu da Türkiye'de daha çok üretim, daha çok yatırımdan geçiyor, daha çok teknoloji transferinden geçiyor. Bütün bu öncelik verdiğimiz alanda işbirliği yapacağımız ülkelerin başında Fransa geliyor. Teknolojisiyle bilgisiyle güçlü sanayisiyle Türk ve Fransız sanayicilerin burada, başka yerde yatırım yapmaları, dahası iş yapmaları, bunun önünde hiçbir sınır görmüyorum. Bunun önündeki tek sınır, demin söylediğim ortaya çıkan gereksiz algılamalardır. Bu ziyarette bunun yıkıldığı kanaatindeyim."

"Fransa enerjide en güzel ortak olabilir"

Salonda çok iyi ortakların olduğunu, Türkiye'de iş yapan Fransız iş adamlarını da tanıdığını dile getiren Gül, zamana zaman iş adamlarıyla yaptığı toplantılarda da bu konuları konuştuğunu ifade etti.

Gül, sadece Türkiye'de değil, Balkanlar'da, Irak'ta, Orta Doğu'da, Orta Asya'da Türk ve Fransız şirketlerinin nasıl büyük yatırımları gerçekleştirdiğini bildiğini belirterek, "Ama bunların hepsi potansiyelin çok gerisinde. Onun için bizlerin teşvikiyle sizlerin önü açıktır. İş adamlarına sesleniyorum; her alanda enerji başta olmak üzere, nükleer enerji bunun en tepesidir... Türk-Japon-Fransız işbirliği Sinop'ta, bu çok büyük bir işarettir. Bunu başarılı bir şekilde başkaları takip edecektir. Enerji konusunda yeni yeni mutabakatlar sağlandı. Dolayısıyla önünüz açıktır. Termik santraller konusunda alternatif enerji konusunda her konuda işbirliğine hazırız" diye konuştu.

Türkiye'nin enerji konusunda bağımlı bir ülke olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:

 "Dolayısıyla enerjimizi üretmemiz gerekiyor. Bunun için Fransa bizim için en güzel ortak olabilir. Savunma sanayi konusunda diğer alanlarda sanayinin bütün alanlarında, uçak, otomotiv alanlarında işbirliğimiz çok sınırsızdır. Turizm alanında, kültür alanında eğitim alanında... Türkiye'deki Fransızca okullarında 900 bine yakın öğrencinin olduğunu düşünürseniz yüklü bir Fransız ekolünün de var olduğunu göreceksiniz. Ticaret 15 milyar dolar dedik. Şimdi artık avro olarak hedefimizi koyduk. 20 milyar avro olarak. Bunlar çok kolay ulaşılacak hedeflerdir. Çünkü gerçek hedefin gerisinde kalması için adeta gemlendi ticaret, engellendi açıkçası. Karşılıklı olarak. Çünkü siz daha iyi siyasi ilişkiler içerisinde olduğunuz, daha ön yargısız ülke alternatifi varken, ön yargıların olduğu bir ülkeyle mi ticareti tercih edersiniz... Bu sizin açınızdan da geçerli, bizim açımızdan da geçerli. Bunların hepsi lüzümsüzdu, bunları bir kenara koymamız lazım."

AA



Bu haber 918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs