En Sıcak Konular

Ukrayna gölgesinde AB-Rusya zirvesi

28 Ocak 2014 15:36 tsi
AB ile Rusya arasında bugün yapılacak zirvenin, Ukrayna’daki gelişmelerin iki taraf arasında doğan gerginliğin gölgesinde geçmesi bekleniyor

Avrupa Birliği (AB) - Rusya Zirvesi, geçen yılın kasım ayından bu yana ilişkilerdeki gerilimin üst düzeye çıkmasına neden olan Ukrayna’daki gelişmelerin gölgesinde Brüksel’de toplanıyor.

AB kanadını AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, Rus kanadını ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in temsil edeceği toplatıya, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılması öngörülüyor.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım 2013'te düzenlenen Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde, Ukrayna’nın Rusya’nın etkisiyle AB ile Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalamayı reddetmesiyle gerginleşen ilişkilerde şu ana kadar normalleşme sağlanamadı.

Rusya’ya, “her şeyin eskisi gibi olmadığı” mesajını vermek isteyen AB, 32. kez düzenlenen zirvenin geleneksel hale gelen akşam yemeği programını iptal ederken, toplantının süresini de sadece bir kaç saatle sınırladı. Normalde iki gün süren zirvenin yaklaşık üç saatte tamamlanması öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklar, toplantıda AB kanadının Rusya ile ilişkilerin, stratejik ve siyasi boyutuna vurgu yaparak gelecekte nasıl bir ilişki istendiğinin belirlenmesini ön planda tutma niyetinde olduğunu belirtiyor.

Ukrayna konusunda Rusya’yı sert şekilde eleştirmekten çekinmeyen ve ilişkilerin gerilmesini göze alan AB, ticaret konusunda ise daha esnek bir tavır takınmasıyla dikkat çekiyor.

Görüşmelerde Ukrayna konusunun yanı sıra AB ile Rusya arasındaki serbest ticaretin önemli gündem maddeleri arasında yer alması öngörülüyor. Günlük ticaretin yaklaşık bir milyar avro seviyesinde olduğu Rusya, AB’nin üçüncü en büyük ticaret ortağı konumunda.

Ticaret ilişkilerde çok önemli bir yere sahip olsa da AB ile Rusya arasında bu alanda da sert rüzgarlar esiyor. Taraflar, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdinde birbirlerini suçlayan adımlar atmayı sürdürüyor.

AB’nin eleştirilerini yoğunlaştırdığı alanlar arasında bulunan Rusya'nın insan hakları alanındaki uygulamalarının yanı sıra Suriye’deki kriz ve İran’ın nükleer programıyla ilgili son gelişmelerin de zirvenin gündem maddeleri arasında yer alması bekleniyor.



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs