En Sıcak Konular

AB öncelikli paket

28 Ocak 2014 08:27 tsi
AB öncelikli paket Hükümet, Demokratikleşme Paketi için düğmeye bastı.

İlk Demokratikleşme Paketi'nde yer almayan birçok unsur, hükümetin çalışmalarına başladığı yeni tasarıya giriyor. Yargı, ekonomi ve sosyal yaşamına yönelik adımları içeren düzenlemelerin, AB ile yeniden hızlanan müzakere sürecini de etkilemesi hedefleniyor. Bu kapsamda Ruhban Okulu'nun açılması için düğmeye basılacak.

Hükümet, Demokratikleşme Paketi için düğmeye bastı. Akşam'da yer alan habere göre; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarla, 'sessiz devrim' olarak nitelendirilen adımlara bir yenisinin eklenmesi planlanıyor. Bu kez masada çeşitli inanç grupları için yapılacak açılımların yanı sıra, yüksek yargıdan kolluğa kadar çeşitli alanlarda düzenlemeler bulunuyor. Başbakanlık Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın da aktif rol aldığı belirtilen çalışmalarda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Babakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, KDGM Müsteşarı Ulvi Saran, AK Parti'li yöneticiler ve grup başkanvekillerinin de bulunması bekleniyor.

30 Eylül'de açıklanan pakette yer bulmayan bazı düzenlemeler ile yargıyı, ekonomiyi ve sosyal yaşamı ilgilendiren adımları yer alması planlanıyor. Seçimlerden önce şekillendirilerek Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması beklenen ve Meclis tatile girmeden de sunulması beklenen paket için masada olduğu belirtilen bazı adımlar şöyle sıralanıyor:

ALEVİ AÇILIMI GELİYOR

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde altyapısını hazırladığı Alevi açılımına dair adımların pakette yer bulması bekleniyor. Bu çerçevede, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin, kurulacak bir yapı üzerinden devlet tarafından karşılanması, Alevi dedelerine maaş imkânı getirilmesi, müfredat çalışması yapılması gibi seçenekler değerlendiriliyor.

- İnanç açılımı kapsamında, Ruhban Okulu'nun açılması için de düğmeye basılması bekleniyor. Ancak bu konuda Yunanistan'ın Türk ve Müslüman azınlığa yönelik adımları nedeniyle 'mütekabiliyet' esasının göz önünde tutulması planlanıyor.

YARGI DÖNÜŞÜMÜ SÜRECEK

- Son dönemde tartışma konusu olan Özel Yetkili Mahkemeler tamamen kaldırılarak dosyaların ihtisas mahkemelerine taşınması düşünülüyor. Çalışmanın kapsamı, yeniden yargılama yolları gibi seçenekler toplantılarda şekillenecek.

- Yargıtay ve Danıştay'ın içtihat mahkemelerine dönüştürülerek 'Temyiz Mahkemesi' olarak düzenlenmesi gündemde. Askeri yargının da bu çatının altına dahil edilerek 'yargı birliği'ne gidilmesi planlanıyor. 

- Hafif suçlarda elektronik kelepçe, denetimli serbestlik gibi uygulamaların daha etkin hale getirilmesi için bazı adımların pakette yer alabileceği kaydediliyor. Yargılamada etkinlik ve şeffaflık için sesli ve görüntülü bilişim sistemi tam anlamıyla hayata geçecek.

JANDARMA SİVİLLEŞİYOR

- Jandarma'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanarak, 'kolluk hizmeti sunan' bir yapıya dönüştürülmesi planlanıyor. Sivil jandarma, 'kır polisi' gibi görev yapacak.

- Bağımsız Kolluk Denetim Mekanizması da kurulması tasarlanıyor. Vatandaşların güvenlik güçleriyle ilgili şikâyetlerini değerlendirecek bağımsız bir yapı oluşturulması öngörülüyor.

- Yeni pakette askeri okul müfredatının yenilenmesi de değerlendirilen seçenekler arasında bulunuyor. 

YSK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK

- Yüksek Seçim Kurulu'nun yapısı da gündemde olan başlıklardan biri. Adalet Bakanlığı, taslağı Başbakanlığa sunmuştu. Kurumun daha etkin hale gelmesi, siyasi parti temsilcilerinin de YSK'da görev alması mümkün olacak.

- Başbakan Erdoğan, seçim sistemine ilişkin üç öneri gündeme getirmişti. Muhalefetin görüş bildirmesi ve toplumdan gelen önerilerin alınması amacıyla tartışmaya açılan 'dar bölge, 'daraltılmış bölge' ve 'mevcut yapı' seçeneklerinin, gelen görüşler doğrultusunda yeni pakette yer alabileceği kaydediliyor.
 

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs