En Sıcak Konular

Oyun içinde oyun

27 Ocak 2014 14:06 tsi
Faiz lobisi, Merkez'in faizi arttırması için her yolu deniyor. Dolar oyunuyla benzin fiyatlarının artmasını sağlayan lobi, şimdi de istihdam tehdidine başladı. Lobi, 'Yüksek dolar maliyetleri artırdı, işten çıkarmalar başlayacak' diyor...



Faiz ve kaos lobisi boş durmuyor. Merkez Bankası'nın doların ateşini söndürme operasyonlarına toplu alımlarla engel olan lobi, vatandaşın cebinden elini çekmiyor. Doların düşmesine engel olarak benzin fiyatlarını artıran, "Kıtlık var" diyerek gıda fiyatlarını tırmandıran lobi, şimdi de, "Dolar böyle devam ederse işten çıkarmalar başlayacak" diyerek tehdidin dozunu artırdı. Merkez'i faiz artırımına mecbur bırakmak isteyen lobi, oyun içinde oyun oynamaya devam ediyor. Tek amacı faizlerin artması olan lobi, Türk vatandaşının parasının erimesini, kendi parasına ise para katmayı hedefliyor.
İLK HEDEF BENZİN

Doların düşmesini engellemek için türlü formüller üreten lobi, benzin fiyatlarındaki ve enerji maliyetlerindeki artışı körüklüyor. 17 Aralık operasyonundan bu yana iki kere zamlanan benzin ile birlikte, vatandaşın 55 litrelik arabasının deposunu doldurma maliyeti 15 lira arttı. Enerji maliyetlerinde ise devletin sırtına ciddi bir yük bindi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolardaki 10 kuruşluk artışın doğalgaz maliyetlerini 4 milyar dolar artırdığını açıklamıştı. Doğalgaz fiyatlarına geçen yıl olduğu gibi Şubat ayında da zam yapmayacaklarını açıklayan Bakan Yıldız, maliyet artışlarını devletin üstleneceğini her firsatta vurguladı.
SIRA İSTİHDAMA GELDİ

17 Aralık'ta başlayan siyaseti itibarsızlaşma operasyonunun faiz lobisi dışında bir başka ayağını da kaos lobisi oluşturdu. Patates, kuru fasulye, pirinç ve balıkta görülen sıradışı fiyat artışlarının arkasından kaos lobisi çıktı. Bu 4 üründe de 76 milyon Türk vatandaşına yetecek kadar ürün olsa da, piyasada "Ürün kıtlığı var" çığırtkanlığı yapıldı. Böylece lobi, fiyatların suni şekilde artmasını sağladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, oyunu bozarak, gerekli önlemleri aldı. Merkez Bankası'nı her fırsatta tehdit eden faiz lobisi, şimdi de 'işsizlik artacak' söylemleri ile tehdidin dozunu artırdı. Bazı firmalardan, dolar artışının maliyetlerini yükselttiği, işten çıkarmalara başlayabilecekleri açıklamaları geldi. Amacı Merkez Bankası'nı köşeye sıkıştırmak olan faiz lobisi, faiz artırımı için elinden geleni yapıyor.
GIDA FİYATLARI UCUZLUYOR

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulye ve patatesle ilgili, "Üretimde ve tedarikte eksiklik yok, arzda bir problem yok. Birileri böyle havalardan istifade etmek istiyor. Mesele buydu ama geçiyor, düzeliyor" dedi. Bazı ürünlerdeki fiyat artışlarının arz eksikliğinden kaynaklanan bir durum olmadığını ifade eden Eker, yüksek fiyatların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
TÜRKİYE'YE GÜVENEN KAZANIR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketlenmenin geçici olduğunu belirterek, "Türkiye'den sermaye çıkışı olarak adlandırabileceğimiz bir gelişme çok şükür yok" dedi. Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yılllık toplantısında konuşan Babacan, Türkiye'nin son 11 yıldaki ekonomik performansıyla, siyasi reformlarıyla, ilerleyen demokrasisiyle, güçlenen ekonomisiyle dünyanın ilgi odağı haline geldiğini söyledi.
GELECEK OLUMLU

Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik ve siyasi geleceğinin çok çok olumlu olduğunu vurgulayan Babacan, "Türkiye'ye güvenen mutlaka şimdiye kadar kazanmıştır, bundan sonra da kazanmaya devam edecektir" şeklinde konuştu. Ali Babacan, Türkiye'ye gelip giden, yatırım yapan iş çevrelerinin, 'Biz Türkiye'ye uzun vade için geldik, kısa vadeli iniş çıkışlar, hareketler hep olur. Ben bugün yatırım yaparsam 5-10 yıl sonra kesinlikle Türkiye'deki yatırımlarım güvencededir ve makul getiriler gelecektir' diye konuştuğunu aktardı. Babacan, dolardaki durumun ise geçici olduğunu kaydetti.

Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs