En Sıcak Konular

2020 Ortadoğu projesi

27 Ocak 2014 10:18 tsi
2020 Ortadoğu projesi 'Suudi Arabistan Çin'le iş birliği yapıyor'

Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'ın  İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni ile yapmış olduğu röportajdan ilgili kısım:

- Esad mutlaka değişecektir. Bu kadar olaylardan sonra ne Saddam; ne Kaddafi kaldı. Esad da orta vadede gidecek. Yerine de Rusya ve Amerika’ya uygun gelebilecek, Batı’nın sistematiğini sarsmayacak ve İsrail’i rahatsız etmeyecek bir aday gelecek. 

- Müslüman Kardeşler tarzında Sünnileşmesine müsaade edilmeyecek. Temele indiğinizde bundan rahatsız olan Türkiye değil İsrail’di.

- Beklentilerimiz yüksek bence. Çünkü Amerika’nın da İngiltere’nin de ve diğer ülkelere insancıl müdahale yapan Batı güçlerinin de bu tür insanlığa karşı suç, savaş suçları gibi suçları var. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne baktığımız zaman Batı’nın hoşuna gitmeyen ne kadar az gelişmiş ülke başkanı varsa yargılanıyor. Mesela bir tanesi bizim yakın dostumuz El Beşir. Yaptığı işkenceler yüzünden Sudan ikiye ayrıldı. UCM’de aldığı ceza yüzünden dışarı çıkamıyor. Biz el Beşir’in yaptığı kıyımları görmüyoruz, Suriye’dekileri görüyoruz. Ayrıca, Amerika gibi ülke Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasına, korunmasına destek vermiş bir ülke mahkemenin yargı yetkisini kabul etmiyor. Neden? Kendisi de mahkemeye verilebilir diye. Peki, bunun dışında nasıl gidilebilir Lahey’e? BM Genel Sekreteri’nin konuyu alıp, Güvenlik Konseyi’nin önüne getirmesi lazım. Eğer bu tür olayları Gazze olaylarında olduğu gibi İsrail yapmışsa Amerika; Suriyeliler yapmışsa Rusya ve Çin veto koyuyor.

- İsrail için yapılan savaşlar nedeniyle Amerika iflas etti. 2003’ten 2013’e kadar askeri harcama 6 trilyon 300 milyar dolar. Avrupa kurtulurdu bu parayla. O yüzden Suriye olayı olduğu zaman Türkiye bastırdığında Amerika’nın savaşa girmeyeceğini biliyorduk. İsrail ile Amerika’nın kavgası da Obama’nın Ortadoğu’dan, Afganistan’dan asker çekip iç ekonomiye yönelmesi. İstiyor ki ABD hepsini vursun, bütün Ortadoğu yere yapışsın ve İsrail’in dediği olsun. Eeeee masraf...Amerika demokrasi değil; lobitokrasi. Lobilerin yönlendirdiği bir sistem var. Çünkü en çok kim para verirse seçimi o kazanıyor. Suudi Arabistan’ı neden sistemden çıkartmıyorlar? Çünkü büyük petrol şirketlerinin orada yatırımları, paraları, sistemleri dönüyor. Yani işletmeler Amerikası’nın sistemi... Şu anda Suudi Arabistan Çin’le iş birliği yapıyor. 2020 yılında Suudi Arabistan- Çin ekonomik ilişkileri Amerikan-Arap ilişkilerinin iki misli olacak. Çin’in de enerjiye ihtiyacı var, yüzde 20 almaya başlamış petrolü… Amerika’da Yahudi lobisi olmasa Ortadoğu’da durmayacak zaten.



Bu haber 2,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,508 µs