En Sıcak Konular

O örgüte dikkat!

27 Ocak 2014 09:49 tsi
O örgüte dikkat! Türkiye'ye sızabilirler...

SETA Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş ile Star gazetesi yazarı Fadime Uskan'ın röportajından ilgili kısım:

-Çok farklı Suriyeli muhaliflerden şunu dinledim: Amerikalıların temsilcisi açık şekilde "rejim bir daha kimyasal silah kullansa bile bizden oyun değiştirici bir müdahale beklemeyin, onun için gidin anlaşın" demiş. Muhalifler toplantıya bunu bilerek geldi. Rejim ise öldürme lisansını aldıktan sonra varil bombaları kullandı sistematik olarak. Rejimin varil bombası kullanımında büyük artış var, toplu katliamlar yapıyor. Bu birincisi. İkincisi ise liderlere yönelik saldırılar. Öyle nokta atışları yapıldı ki. Liderlerin nerede olduğu, nerede toplantı yaptığına ilişkin istihbaratların çoğu da PYD ve IŞİD üzerinden, muhalefet içine yerleştirilen rejim taraftarlarından geliyor. Toplantı yerlerini güvenlik açısından 5-6 kez değiştirmelerine rağmen beşinci yerde başlarına bir iş gelebiliyor.

-Asimetri hala devam ediyor. Rejim elindeki ağır silahları, özellikle hava üstünlüğünü, açık şekilde kullanıyor. Şiddet de bununla orantılı. Rejim şiddetin en tepe noktasını kendisi üretiyor. Muhalefete yapılan suçlamalara baktığımızda da her şey dönüp dolaşıp IŞİD ve El-Kaide'ye geliyor. Bazı istihbarat örgütleri adam yerleştirmişler açık biçimde. Bakıyorsunuz mesela IŞİD içerisinde kimler var diye. Irak'taki hapishanelerden gönderilenler var. Soçi olimpiyatları var, buradan uzak durun diye Rusya'dan Suriye'ye neredeyse business class biletlerle gönderilenler var. Suriye muhalefetinin bütününü suçlamak için kullanılan o şiddeti bu insanların işlediğini görüyoruz. İslam Cephesi'nin veya Özgür Suriye Ordusunun bu tür olaylara girmediğini biliyoruz görüyoruz ama aksi yönde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.

-Amerika'nın Suriye'deki temel tutumu krizi başka aktörlere devretmesi. Öyle bir pozisyon oluştu ki, Rusya'ya yalvarır hale geldi, bir çözüm bul, ben seni destekleyeyim diye. Kimyasal silah kullanımından sonraki anlaşma Amerika'nın itmesiyle Rusya tarafından bulundu. Özellikle Obama'nın ikinci dönemini yansıtan bir yaklaşım tarzı bu. Ortadoğu'daki krizlere doğrudan müdahale etmeme, hep dolaylı yollardan gitme ve işlerin gerçekten sarpa sardığı kritik noktalarda müdahale etme politikası var.

-IŞİD hala baş edilemeyecek bir aktör değil. Muhalefet gücünün hala bir kısmıyla savaşıyor. Çünkü hâlihazırda rejimle devam eden bir savaş var. Muhalifler bir taraftan rejimin güçleriyle savaşıyor bir taraftan da IŞİD'in açtığı cephelerde savaşıyor. Enerjisinin bir kısmını sarf ediyor. Rejimle savaşın bittiği noktada ben muhalefetin IŞİD sorununu ortadan kaldırabileceğini düşünüyorum. IŞİD kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir örgüt. Mesihçi bir kuvvetli inancı olan, bir emirle kendini bir yerlerde patlatabilecek insanlardan oluşan bir organizasyon. IŞİD'çiler bomba yüklü yeleklerle dolaşıyorlar. Kesinlikle tehlikeli bir organizasyon.



Bu haber 1,644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,012 µs