En Sıcak Konular

Bitez, su ihtiyacını denizden karşılacak

17 Ağustos 2007 20:19 tsi
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Bitez Beldesi, içme suyu sorununu deniz suyunu arıtarak çözmek için kolları sıvadı.

Tüm dünyada küresel ısınmayla birlikte etkili olan kuraklık nedeniyle su sorununu çözmek için yeni yöntemler devreye sokuluyor. Bodrum'da daha önce deniz suyunu arıtarak kullanmak için projeyi devreye sokan Yalıkavak'ın ardından şimdi de Bitez Beldesi aynı yöntemi uygulamak için harekete geçti. Bitez Limanı'nda, Enviro- Tech USA ve Türk şirketi Hidroteknik Su Arıtma A.Ş. firmaları tarafından kurulan demo aracında, ilk deneme yapıldı. Deniz suyunun arıtılması sonucu elde edilen içme suyu Bitezliler'e ve tatilcilere tattırıldı. Bitezliler, tadına baktıkları suyun çok güzel olduğunu belirterek, projenin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. ANAVATAN'lı Bitez Belediye Başkanı Remzi Güngör de arıtılan sudan içerek, “Denizden arıtılan suyun tadı gayet iyi ve kaliteli. Önümüzdeki yıl, beldemizin büyük oranda suyunu deniz suyundan karşılayacağız. Su sıkıntısını, bu sistemle çözecek ve örnek projeyi hayata geçirip susuzluğa kesin çözüm bulmuş olacağız” dedi.

Bodrum'da Yalıkavak'tan sonra deniz suyunu arıtarak kullanacak ikinci belde olacaklarını belirten Belediye Başkanı Güngör, “Bitez'in günlük su ihtiyacı 3 bin 500 ton. Bunun 2 bin tonluk bölümünü denizden karşılamayı planladık. Amerikan Enviro- Tech firmasının Türkiye temsilciliğiyle irtibata geçerek, bir proje hazırlattık” dedi.

‘24 SAAT KESİNTİSİZ SU VERECEĞİZ’

Bir milyon dolara mal olacak projenin 2008 yılının yaz sezonuna kadar hayata geçirileceğini de vurgulayan Güngör, şunları söyledi:

“Yatırımı 2008 bütçesine aktarmak için, sonbaharda meclis kararı alıp, en geç Mart ayına kadar ihaleye çıkarmayı planlıyoruz. İhale süreci tamamlandıktan sonra üç ay içinde tesis kurulacak. Tesisin kurulmasıyla birlikte, 24 saat kesintisiz su vereceğiz.”

10 yıldır Amerika'da deniz suyunun arıtılmasıyla ilgili çalışmalar yapan Enviro- Tech firmasının Türkiye Temsilcisi Mesut Konar, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere üç ay önce Türkiye pazarına girdiklerini söyledi. Konar, amaçlarının Türkiye'ye en yeni teknolojiyi getirerek küresel ısınmanın etkilerin ortadan kaldırmak ve susuzluğa karşı mücadele eden kentlerde kesin çözüm yolu üretmek olduğunu kaydetti. Konar, kurulacak sistemle, arıtılacak suyun yüzde yüz içilebilecek vasıflara sahip olacağını da ifade etti.

hürriyet



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs