En Sıcak Konular

Suriye için kritik görüşme

25 Ocak 2014 11:26 tsi
Suriye için kritik görüşme Suriyeli taraflar, ülkede iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez Cenevre'de aynı odada yüz yüze geldi.

Suriye muhalefeti ve rejimini temsil eden heyetler, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi ile BM'nin Cenevre ofisinde görüşmeye başladı.

BM Sözcüsü Corinne Momal-Vanian, görüşmelerin başladığını gazetecilere gönderdiği e-posta ile duyurdu.

Çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla çarşamba günü başlayan Cenevre-2 Konferansı'nın ardından BM Özel Temsilcisi İbrahimi, dün taraflarla ayrı ayrı görüşmüş ve bugün ilk kez aynı odada bir araya gelmek üzere mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

Tarafların bugünkü ilk görüşmede birbirleriyle doğrudan muhatap olmayacakları, İbrahimi aracılığıyla iletişim içinde olacakları belirtiliyor.

Surileyi muhalif kaynaklar, yönetimi temsil eden heyetle, Özel Temsilci İbrahimi'nin öncülüğünde varılan anlaşma gereği Cenevre-1'de alınan kararlar üzerinde mutabakat sağlandığı ve bugünkü görüşmede kararların kabulüne ilişkin mutabakat imzalanacağını belirtmişti. Ancak rejim kanadı böyle bir mutabakata varılmadığını söylüyor.

Cenevre-1 Bildirisi'nin en önemli unsurunu, tarafların "karşılıklı rızası temelinde tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin kurulması" oluşturuyor.

Bugünkü görüşmede ayrıca, bazı bölgeleri kuşatma altında olan Humus'taki insani durumun ele alınabileceği, yerel bir ateşkes sağlanması ve insani yardımların geçişi hakkında ilerleme sağlanabilirse, benzer durumdaki diğer bölgeler için de görüşülebileceği ifade edilmişti.

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşta yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği, 9 milyon kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

Çekinceleremiz var

Bu arada, Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, Cenevre’de muhalefetle yüz yüze yapacakları ilk toplantıda görüşmelerin formatı üzerinde konuşacaklarını, burada anlaşma çıkması durumunda esaslı görüşmelere geçileceğini söyledi. Caferi, muhalefetin taahhüt talep ettiği Cenevre Bildirisi üzerinde bazı çekinceleri olduğunu açıkladı.

Caferi, "İki delegasyon arasında ortak paydayı oluşturacak bazı fikirler konusunda anlaştık. Bunlar temelinde görüşmelere başlıyoruz" dedi.

AA



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs