En Sıcak Konular

Dünyada para depremi

25 Ocak 2014 09:24 tsi
Dünyada para depremi Milli paralarda başlayan salgının arkasındaki güç...

Sabah gazetesinden Eda Işık'ın haberine göre Fed'in tahvil alımını azaltmasıyla milli paralarda başlayan salgın yayılıyor. Para birimi dolar karşısında en çok eriyen ülke Arjantin oldu. Fed'e 17 Aralık operasyonu da eklenince TL, kayıp liginde ikinci sıraya çıktı

ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikalarını "sıkılaştırmaya" başlaması, büyüme hızı yavaşlayan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini vurdu. Bu ülkelerin, milli paraları dolar karşısında hızla değer kaybediyor. Yılbaşından bu yana en çok değer kaybı yaşayan para birimi Arjantin Pesosu oldu. İkinci sırada 17 Aralık'ta başlayan siyaseti itibarsızlaştırma operasyonunun da etkisindeki TL var.

ARJANTİN PESOSU İLK SIRADA
Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında negatif ayrışan Arjantin Pesosu, önceki gün yaklaşık yüzde 3.03 değer kaybetti. Arjantin'de ekonomik göstergeler de kötüleşince para birimi yılbaşından bu yana yüzde 9.55 eridi. Arjantin pesosu, geçen bir yıllık süre içinde de yüzde 56.7 oranında değer kaybetti.

DOLAR /TL 2.3360'I GÖRDÜ
Türk Lirası, Arjantin Pesosu'ndan sonra en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Onu Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi takip etti. TL'deki değer kaybının son dönemde artmasının altında 17 Aralık'ta başlatılan siyasi operasyonun da etkisi var. TL'nin bir haftalık değer kaybı yüzde 5'e yaklaştı. Önceki gün de dolar karışısında TL yüzde 3.03 eridi. Merkez Bankası'nın 3 milyar dolarlık doğrudan müdahalesi de dövizdeki yükselişi durduramadı. Dün de dolar sabah saatlerinde yeniden rekorla güne başladı. Merkez Bankası'nın da piyasaya müdahale etmemesinin etkisiyle Türk Lirası'ndaki kayıp hızlandı. Dolar/TL dün 2.3360'a kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı. Sepet bazında TL ise 2.7706'ya kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti.

Yatırımcılar rubleden kaçıyor

Uzmanlar, son günlerde yatırımcıların Rusya ekonomisindeki büyümenin düşme beklentisi nedeniyle rubleden uzaklaştığına dikkat çekiyor. Ruble dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 4.62 değer kaybetti. Rusya'da doların bu yıl 36 rubleye kadar çıkabileceği de belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası, piyasaya düzenli dolar satışına son vererek "dalgalı kur" uygulamasına başlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de önceki gün bunun daha mantıklı bir politika olduğuna işaret etmişti.

Rupinin durumu zorlaşıyor

Gelişen ülkeler arasında para birimi dolar karşısında hızla değer kaybeden Hindistan'ın da zor durumda olduğu belirtiliyor. Rupiyi yıllık yüzde 10'luk enflasyon ve olağanüstü altın ve lüks tüketim ürünü talebi nedeniyle Hindistan halkının da değer kaybına uğrattığına dikkat çekiliyor. Hindistan, Endonezya ve Brezilya hükümetlerinin merkez bankalarının milli paralarının değer kaybını önlemeye yönelik girişimleri sürüyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan:

Piyasalardaki hareketliliği geçici görmemiz gerekiyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketliliğin geçici olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Kısa vadeli hareketlere bakıp, sadece heyecanlanıp alışveriş yapmak kimseye fayda vermez. Böyle dönemlerde sükûnet son derece önemlidir. Türkiye'nin uzun vadedeki başarısına, istikrarına güvenen mutlaka kârlı çıkar, uzun vadede pişman olmaz" dedi. Dövizde son iki gündür görülen hareketlenmelerde, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin oldukça etkili olduğunu belirten Babacan, önceki gün sadece Türkiye'de değil, Rusya, Latin Amerika ve pek çok ülkede benzer hareketlerin görüldüğünü söyledi. Babacan uluslararası yatırımcıların bu dönemde Türkiye'den net anlamda çıkış yapmadıklarını kaydederek, fiyatlarda düşüş olduğunu, değer kayıpları yaşandığını ama net anlamda Türkiye'den sermaye çıkışı olmadığını ifade etti. Uluslararası fonların Türkiye'nin uzun vadesine güvenmesi nedeniyle çıkışın olmadığını belirten Babacan şöyle konuştu: "Hazine'nin önceki gün yaptığı 2.5 milyar dolarlık eurobond ihalesine dünyanın her yerinden 4 katı talep geldi. Bu sayede Türkiye'ye nasıl bir itimadın olduğunu herkesin görmüş oldu."





Bu haber 2,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs