En Sıcak Konular

Esad rejimi heyetinden çekilme tehdidi

24 Ocak 2014 15:11 tsi
BM Temsilcisi İbrahimi'nin Suriye yönetimi heyetiyle görüşmesi 45 dakika sürdü, Şam yönetimi masadan çekilme tehdidinde bulundu

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla başlatılan Cenevre-2 süreci çerçevesinde BM Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi Suriye yönetimi heyetiyle bir araya geldi.

BM Sözcüsü Alessandra Vellucci, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in başkanlık ettiği yönetim heyetiyle görüştüğünü duyurdu. Görüşme sadece 45 dakika sürdü.

İbrahimi'nin yönetim heyetiyle İsviçre saatiyle 11:00'da, Suriyeli muhaliflerle de saat 16:00'da görüşeceği açıklanmıştı. Ancak saat 11:00'ı geçmesine rağmen yönetim heyeti üyeleri Enformasyon Bakanı İmran Zuabi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Muktad'ın BM binası bahçesinde basına açıklamalar yapmaları kafaları karıştırdı. Yönetim heyetinin İbrahimi ile toplantısının ertelendiği de idialar arasında yer aldı.

BM Sözcüsü Vellucci, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, İbrahimi'nin öğleden sonra planlandığı şekilde Suriyeli muhaliflerin heyetiyle görüşeceğini ve ardından akşam saatlerinde basına bilgi vereceğini kaydetti.

Öte yandan, görüşmenin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, 36 saat içinde ciddi görüşmeler yapılmazsa rejim heyetinin Cenevre’yi terk edeceğini söyledi. Muhalifleri 'ciddiyetsiz ve hazırlıksız' olmakla suçlayan Muallim, cumartesi gününün sonuna kadar görüşmelerde ilerleme kaydedilmesini istedi. Enformasyon Bakanı Umran Zubi de, Şam rejiminin ülkede geçiş yönetiminin kurulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğini söyledi. Suriyeli muhalifler ise, Cenevre1 kararları kabul edilene kadar yüz yüze görüşmeyi kabul etmeyeceklerini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, kendilerinin muhaliflerle aynı masaya oturmakla ilgili bir poblemlerinin olmadığını belirterek, "Birlikte konuşmaya karşı çıkan onlar" ifadesini kullandı.

Cenevre-1 sonuç bildirgesinde ‘karşılıklı rızaya dayalı, tüm icra yetkisini elinde bulunduran geçiş yönetimi’ kurulması yer alıyordu.



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,006 µs