En Sıcak Konular

Merrill Lynch Mehmet: Kriz bizi vurmaz!

17 Ağustos 2007 19:09 tsi
Merrill Lynch Mehmet: Kriz bizi vurmaz! AKP'nin Merrill Lynch'ten transfer ettiği ve Babacan'ın veliahtı olarak nitelenen Mehmet Şimşek, Dünyayı sarsan ekonomik krizin Türkiye'ye nasıl yansıyacağını anlattı.

AK Parti milletvekili Mehmet Şimşek, dünya piyasalarında meydana gelen türbülansın ciddi boyutlara ulaştığını ancak Türkiye fazla etkilenmeyeceğini söyledi.

AK Parti milletvekili Mehmet Şimşek, dünya piyasalarında meydana gelen türbülansın ciddi boyutlara ulaştığını ancak Türkiye ekonomisinin, sağlam temeller üzerinde olması nedeniyle fazla etkilenmeyeceğini söyledi.

AK Parti Gaziantep milletvekili Mehmet Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası'na yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şimşek, ABD ve Avrupa piyasalarında yaşanan dalgalanmaların ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Uluslararası piyasalarda çok ciddi bir türbülans var. Özellikle ABD'deki krediler segmentinde çünkü konut fiyatları aşağı indirildi. Konut piyasaları üzerinde birtakım türe ve enstrümanlar var. Bunların işlem gördüğü piyasalarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Problemin boyutu itibarı ile gelişmiş piyasalarda oluşan bir türbülans Amerika'da başlayıp, Avrupa'ya sıçrayarak dün itibarı ile Japonya'yı da etkilemiştir. Dolayısıyla bu da Türkiye'yi etkiliyor çünkü o enstrümanlara yatırım yapan birtakım fonlar var. Bunların likiditesi bittiği zaman fonlarındaki para çıkışlarını karşılamak için bizim gibi henüz daha fazla likiditede olan, gelişmekte olan piyasalardan para çekişi gerçekleşiyor. Bunun da Türkiye'ye yansıması oluyor" dedi.

Şimşek bu gibi olumsuzlukların Türkiye'ye yansıyacağını daha önce de dile getirdiğini ifade ederek, "Daha önce ifade ettiğim gibi böyle uluslararası şoklardan biz etkileniriz ama geçmişe oranla Türkiye'nin temelleri çok daha sağlam. Geçmişe oranla daha az etkileneceğimize inanıyorum. Türkiye'nin, kamu sektörü açısından söylüyorum, yine dış borcu milli gelire oranla yüzde 5-6 civarında. Türkiye'nin rezervleri son derece iyi bir durumda ama uluslararası piyasalara biz de entegre olmuş durumdayız. Tabii ki orada olan birtakım olaylar bizi de etkileyebiliyor, bunu doğal karşılamak lazım. Ben bu dışarıdaki olayın ciddi olduğu kanısındayım. Şu aşamada ne zaman biter, ne şekilde biter kanısına varmak da çok zor çünkü şu anda dışarıdaki uluslararası piyasalarda bir güven bunalımı yaşanıyor. O da beraberinde likidite sorunu getiriyor" diye konuştu. Merkez bankalarının çok ciddi bir likidite sağlamaya başladığını hatırlatan Şimşek, "Bu geçici bir olaydır. Asıl olan faizlerin inip daha kalıcı likiditelerin sağlanmasıdır ve bunu özelikle ABD için söylüyorum. Böyle giderse muhtemelen o aşamaya gidilebilir" şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye boyutuyla bakıldığı zaman yeni güçlü bir hükümetin varlığının altını çizerek, "Çok iddialı hedeflerimiz ve iyi bir reform programımız var. Bu olayın Türkiye boyutunda ben ciddi bir sorun olduğunu görmüyorum" açıklamasını yaptı. Şimşek, Türkiye'de döviz ve bonolarda önemli bir sorunun olmadığını da hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Dikkat ederseniz Türkiye'de özellikle bono ve döviz piyasasında bir sorun yaşanmadı. Borsa reel ekonomiyi az etkileyen bir unsur. Reel ekonomiyi etkileyen kanallar genelde döviz ve faiz kanallarıdır. Bunlar çok önemli unsurlardır. Buna rağmen baktığınız zaman Türkiye çok az etkilenmiştir. Bunun sebebi de dışarıdaki türbülansın boyutunun çok fazla büyümesidir. Bundan sonra biz doğru politikalarımızı uygulayacağız."



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs