En Sıcak Konular

Giden cemaatçilerin yerine kim geliyor?

24 Ocak 2014 14:55 tsi
Emniyet ve yargıdak tam gaz devam eden görevden almalar neyin habercisi? Görevden alınanların yerine kimler geliyor? İşte yanıtı

17 Aralık operasyonu sonrası yargı ve emniyetteki görevden almalar tüm hızıyla sürüyor.

'Paralel yapı' olarak adlandırılan yargı ve emniyetteki cemaatçi kadro gidince onların yerine kim gelecek?

Herkesin merak ettiği bu sorunun yanıtı Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan, bugünkü köşesinden ilginç bir örnekle yanıtladı.

AK Parti'nin iktidara gelmesi sonrası kadrolaşma tartışmalarını hatırlatan Berkan, şunları yazdı:

Devleti ele geçirmek denen şey de, devlet memurlarının sizin istediğiniz gibi hareket etmesidir esas olarak.

2002 sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde kendine hiç de dost olmayan bir devlet buldu. Ordu her fırsatta sorun yaratıyordu; polis bin bir komplo hazırlığındaydı; başta yüksek yargı belki askerden bile büyük dertti; Hazine, Maliye, Dışişleri hep AK
Parti hükümetine şüpheyle yaklaşıyordu.

AK Parti’nin ilk ayları, hatta yılları, icraat yapmaktan çok devlet içinde ittifaklar kurmak ve kritik mevkilere kendilerince ‘güvenilir’ isimleri getirmeye çalışmakla geçti.

On yıl önceyi hatırlayın, ortalık ‘Kadrolaşıyorlar’ eleştirilerinden geçilmez, sürekli listeler yayınlanırdı, AK Parti’nin üçlü kararnameyle veya Cumhurbaşkanı’nı aşamıyorlarsa ‘geçici görevlendirme’yle yaptığı atamalar çarşaf çarşaf çıkardı.

CEMAATİN MEMUR YAPTIĞI İSİMLER

Bugünlerde çıkan savaş sayesinde öğreniyoruz; ‘dost’ bilinip yüksek seviyelere getirilenlerin hiç değilse bir bölümü de, Fethullah Gülen cemaatinin zaman içinde devlet memuru yaptığı isimlerden oluşuyormuş.

Etrafının ‘eski Türkiye’nin ‘düşman’ güçleriyle çevrili olduğunu düşünen hükümet, kendine ‘dost’ bir çember yaratmak istiyormuş.

Tabii müdahale edilebilen bürokrasi var, edilemeyen var. Mesela orduya o kadar da müdahale edilemiyordu; bu yol Balyoz ve Amirallere Suikat gibi davalar yoluyla bir hayli genişletildi.

Ama polis ve adliyede görece daha kolay yürüdü işler. Poliste uzun süredir bir cemaat örgütlenmesi vardı, oradan insanlar hızla yükseldiler. Yargıda ise yeni yargıç ve savcı ihtiyacı çok büyüktü; mesleğe alımlar ‘eski Türkiye’ tarafından birkaç yıl engellendi ama sonra bu engel aşıldı ve ‘dost’ olduğu düşünülen insanlar yargıda çalışmaya başladı; bu arada yeni yeni mahkemelerin zorunluluklarla kurulmasıyla özellikle savcılık mesleğinde hızlı yükselişler oldu; görece genç savcılar da ‘başsavcı’ unvanına kavuştu.
Bugün hükümet, o eski ‘dost’larının bir bölümüyle yollarını ayırıyor.

Peki ama özellikle yargıda, onun da savcılar kanadında giden savcıların yerine kim geliyor? Gidenlerin ‘cemaatçi’ olduğunu varsayarsak acaba gelenler neci?

AK Parti iktidara geldiğinde yargıda en kuvvetli grup, ‘Türk-İslam sentezcisi’ diyebileceğimiz, fikren MHP’ye ve BBP’ye daha yakın duran kadrolardan oluşuyordu.

Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,627 µs